Sivka je uporabna tudi v kulinariki. Foto: Dobro jutro
Sivka je uporabna tudi v kulinariki. Foto: Dobro jutro

Za premaz potrebujemo: 4 dl grškega jogurta premešanega z žlico sivkinih cvetov, za zunanji premaz pa: 1 stepeno jajce, malo oljčnega olja s sivkinimi cvetovi in po želji še malo nasekljanega smilja, žajblja (po izbiri, lahko dodate tudi česen ...) in tri ščepce grobe morske soli.

Kvas damo za 10 minut vzhajati v toplo mleko z žličko sladkorja. Koruzno moko poparimo z vrelo slano vodo. Ohladimo. V skledi premešamo obe moki. Naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasno mešanico ter dodamo kislo smetano. Posebej zmešamo mlačno vodo in olje ter z njo zamesimo testo, ki se lepo loči od sklede. Po potrebi dodamo moko ali vodno mešanico. Pustimo vzhajati pol ure.

Testo razdelimo na tri kepe in vsako izdatno premažemo z oljčnim oljem. Z rokami v okrogel namaščen model pritisnemo testo in ga premažemo z mešanico grškega jogurta in sivkinih cvetov. 2-krat ponovimo. Na koncu testo globoko zarežemo v mrežo.

Premažemo z jajcem in nato še z olivnim oljem v katerega smo vmešali cvetove sivke in nasekljan smilj ter nekaj lističev žajblja (vse začimbe po želji) ter posujemo z grobo soljo.

Spečemo na 200 °C do zlate barve. Na koncu lahko za okras pogače še posujemo s svežimi cvetovi sivke za okras. Ponudimo s skutnim namazom ali po želji.