Proizvajalec avtomobilov je razvil 'pametno zibko', ki otroka v spanje popelje s posnemanjem vožnje. Foto: Ford
Proizvajalec avtomobilov je razvil 'pametno zibko', ki otroka v spanje popelje s posnemanjem vožnje. Foto: Ford

Zato nekateri avtomobilski proizvajalci razvijajo zelo zanimive rešitve, ki bi otroke na podoben način zazibale v spanec tudi doma.

Zibanje in tresljaji med vožnjo imajo skoraj čarobno moč pri uspavanju otrok. Zato se med bolj "obupane" načine za uspavanje najde tudi večerna vožnja z avtomobilom, pri čemer včasih zadostuje pot do sosednje ulice. A to ni vedno izvedljivo in takšna sprostitev za otroke je lahko za starše precej stresna.

Zato so se, da bi staršem olajšali življenje, s to "težavo" začeli ukvarjati celo avtomobilski proizvajalci. Renault, denimo, je s proizvajalcem otroške opreme Chicco sklenil sodelovanje za razvoj univerzalnega nihajočega nosilca za posteljico, ki posnema gibanje v avtomobilu.

Kot v avtomobilu
Rešitev za to večno težavo pa je predstavil tudi Ford: imenuje se Max Motor Dreams, gre pa za posteljico s posebnimi funkcijami, ki jih je mogoče upravljati z aplikacijo na pametnem telefonu. Programska oprema na telefonu omogoča snemanje gibanja, svetlobe in zvokov nočnega potovanja z avtomobilom ter jih nato poustvarja s pomočjo elektromotorčkov, svetlobnega sistema s tehnologijo LED in z majhnim zvočnim sistemom.

Trenutno je Fordov "čarobni uspavalni stroj", ki so ga oblikovali v madridskem oblikovalskem studiu Espada y Santa Cruz, le prototip. A glede na zanimanje, ki ga je požel ob predstavitvi, že razmišljajo o serijski proizvodnji.