Lokal bo primeren predvsem za toplejše mesece. Foto: Koliba
Lokal bo primeren predvsem za toplejše mesece. Foto: Koliba
Fanta si že od študentskih dni želita svoj lokal. Foto: Koliba
Lokal bo preurejen iz odsluženega ladijskega kontejnerja. Foto: Koliba
Lokacija še ni znana, najraje bi videla, da bi bila ob slovenski obali. Foto: Koliba
Na "šanku slavnih" bodo izpisana imena donatorjev. Foto: Koliba
Ponudba bo temeljila na kakovostnih malih dobaviteljih. Foto: Koliba
Pogled v notranjost Kolibe. Foto: Koliba

Koliba, kot bo ime lokala, bo edinstvena tudi zato, ker jo bosta fanta predelala iz odsluženega ladijskega kontejnerja, na "šanku slavnih" (aluzija na hollywoodski pločnik slavnih) pa bosta izpisala imena tistih, ki so prispevali v njuno kampanjo. Za zdaj sta zbrala dobrih 2.500 evrov od zastavljenega cilja 15.000 evrov, do konca kampanje so še slabi trije tedni, opogumlja pa ju dejstvo, da so se mediji na njun projekt odzvali z velikim zanimanjem.

Bolj kot sam dizajn, pozornost vzbuja koncept prvega lokala v Sloveniji, kjer bi bili mobilni telefoni popolnoma prepovedani. Gostje bodo namreč morali ob naročilu svoj telefon oddati v mize s posebnimi vgrajenimi škatlami, ključ pa bo osebje obesilo na desko za točilnim pultom in vam ga izročilo ob odhodu. "Prvi odzivi nama dajejo potrditev, da je najina ideja zanimiva in vredna pozornosti. Ljudje se strinjajo, da je uporaba pametnega telefona pretirana in bi bili očitno pripravljeni preživeti tisti dve uri brez svojega "najboljšega" prijatelja," sta povedala za MMC.

Želita si lokacije ob obali
Točna lokacija Kolibe še ni izbrana, bi pa jo Vinkovič in Brdnik najraje postavila na obali, saj, kot pravita, gre za predvsem poletni lokal, kjer bo svežega zraka na pretek. Ne izključujeta tudi notranjosti Slovenije, zlasti ob kakem jezeru ali reki, odprta pa sta tudi za predloge podpornikov, saj bo Koliba v končni fazi namenjena prav njim. A zadnjo besedo bo imela birokracija, pri kateri (kot vedno) pričakujeta določene težave, a ostajata optimistična in verjameta, da bosta na koncu našla primeren prostor.

Vinkovič in Brdnik sta o lastnem lokalu, "takem preprostem, z dušo", sanjala že kot študenta, ko sta organizirala vse od brucovanj do spoznavnih zabav in piknikov. "Ker sva želela, da so zabave čim bolj obiskane, sva morala nekako privabiti prijatelje in druge študijske kolege. Veselje do organizacije zabav je počasi prešlo tako daleč, da sva si rekla, zakaj ne bi odprla svojega lokala, kjer bi se ljudje lahko družili in zabavali? A nisva želela običajnega gostinskega lokala, ker jih je, roko na srce, že ogromno, želela sva si nekaj posebnega. V iskanju prave zamisli sva obtičala kar nekaj časa, vendar se je čakanje izplačalo,"razlagata.

Vedela sta le, da si želita lokal, ki bi bil nekaj posebnega, drugačnega. "V tujini je ogromno lokalov, ki imajo neko dodatno vrednost, kar jih ločuje med seboj. Idealnega lokala po najinem mnenju sicer ni, saj preprosto ne moreš vsega vgraditi v zgodbo, ki se nama zdi zelo pomembna. Lahko imaš eno ali največ dve stvari, zaradi katerih se bodo obiskovalci vračali, vseh zagotovo ne, saj bi potem bili vsi lokali identični in ne bi bilo konkurenčnosti. V gostinstvu je namreč konkurenčnost zelo dobrodošla, saj se tako vedno znova moraš truditi in razvijati, tako poslovno, kot tudi osebno."

Odtujenost sodobne družbe
Ta element "drugačnosti" bo zdaj v Kolibi breztelefonskost. "Vse pogosteje sva začela opažati, da ljudje postajamo nekakšni hodeči in sedeči zombiji. Vse prevečkrat je v naših rokah prisoten pametni telefon, ki je, priznajmo si, velikokrat koristen, velikokrat pa tudi čisto odveč. Tako naju je zadelo. Dobila sva zamisel, da bi najin lokal postal prostor za druženje brez pametnih telefonov, saj želiva najine goste v prvi vrsti opozoriti, da so si vzeli čas za prijatelje, znance, zabavo ali sprostitev, kjer je telefon zgolj ovira," pripovedujeta fanta, ki se sicer imata za zagovornika tehnologije, a vidita tudi drugo, malce mračnejšo plat, kam nas vodi tovrstna prisesanost na naprave.

"En dan opazujte svojo okolico. Hitro boste spregledali in spoznali, da si ljudje vedno redkeje znamo pogledati v oči, kaj šele podariti kakšen nasmeh. To se dogaja tudi med druženjem, sploh v lokalih. Namesto, da bi sogovorca poslušali, raje sporočamo drugim, kako fajn se imamo nekje z nekom. Če bi se imeli res tako super, potem bi osebi, za katero ste si v prvi vrsti vzeli čas, namenili vso pozornost. Gre za spoštovanje, še posebej do svojih bližnjih in tistih pravih prijateljev, ki ne rastejo na vsakem drevesu," sta kritična Vinkovič in Brdnik, ki sta prepričana, da lahko vsak zdrži uro ali dve brez telefona, na katerega velikokrat pogledamo zgolj zato, ker smo navajeni in ne zato, ker bi bilo nujno.

Poudarek na craft pivu in lokalnem vinu
Na vprašanje, ali sta se pripravljena odreči promociji, ki bi jima jo priskrbelo vso instagramiranje hipsterskega kontejnerja, odgovarjata, da ne vidita razloga, zakaj bi bila zaradi njunega pravila o zaklepu telefonov ob spletno reklamo, saj lahko vest o Kolibi gostje širijo tudi, ko prostor zapustijo. "Prav tako fotografije lahko nastanejo s pravim fotoaparatom, na katerega pa danes res že težko pomislimo glede na to, da s telefonom lahko zajamemo vrhunsko fotografijo in jo nemudoma delimo. V primeru, da bo kdo želel takoj sporočiti, kje se nahaja, lahko to stori pred Kolibo, kajne? Kasneje tako ali tako ne bo mogel," menita.

Tako kot lokacija tudi ponudba Kolibe še ni čisto dodelana, je pa že zdaj jasno, da tudi ta ne bo popolnoma običajna, čeprav, kot poudarjata, je bistvo njunega lokala vseeno v konceptu. Vsekakor bi dvojec rad točil domače, slovensko pivo, zato nameravata poiskati nekaj lokalnih, manjših varilcev craft piva, ki si bodo lahko rezervirali svojo točilno pipo. "Želiva namreč pokazati, da imamo v Sloveniji veliko kakovostnega piva, ki si ravno tako zasluži vso pozornost ter pohvalo," pravita. Poskrbljeno naj bi bilo tudi za ljubitelje vina (lokalnega), pa tudi za tiste, ki so jim ljubše brezalkoholne pijače, od domačih sadnih sokov do bistre slovenske pitne vode. Vodilo za izbor ponudnikov bo kakovost - manjši, ki se lahko kosajo z največjimi.

Projekt KOLIBA kontejner pub from Koliba kontejner pub on Vimeo.