Lepota bivanja
Monstera, kot je Bine Volčič poimenoval majhen prostor, nedaleč stran od Kongresnega trga v Ljubljani, je nekakšna mešanica oživitve retrosloga iz 60. in 70. let, začinjenega z industrialom in logiko bistrojske postrežbe, kjer je hrano mogoče čutiti že v zraku. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Bine Volčič je že od nekdaj sanjal o povsem lastnem lokalu, kjer bi imel proste roke in veliko svobode. Foto: Robi Rep
Zelena, ekološko ozaveščena Monstera - na levi rastlina Binetove in naše mladosti, na desno ljubljanski fruštek z ingverjevo-bezgovim ledenim čajem. Foto: MMC RTV SLO
 Leto nastanka: 2016
Projektanti: Maja Stamenković, Zala Peršin
Površina: 32m2

Dovtipi monstere so v prostor vključeni izredno nevsiljivo, kot oblika svetil in keramika v stranišču. Prav poseben pa je skriti kotiček v ozadju, kjer so sledovi cvetličnega potiska stene. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Volčičevi krožniki bodo temeljili samo na najbolj svežih, po možnosti ekološko pridelanih surovinah, prilagajal jih bo svojem razpoloženju, navdihu in tistemu, kar bo imel na dani dan sveže. Foto: Robi Rep
Posebej za Monstero polni tri vrste craft piva (IPA, dvojni IPA in temno) mariborska Lila Misa. Foto: MMC RTV SLO
Vsak dan od ponedeljka do sobote boste lahko med 12. in 16. uro izbirali med šestimi jedmi za kosilo. Foto: MMC RTV SLO
Čisto posebno zgodbo je Volčič speljal okoli vode. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Prostor in pol: Monstera - eko, trendovski bistro Bineta Volčiča

Ljubljana bogatejša za bistro po vzoru svetovnih prestolnic
17. junij 2016 ob 06:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav številni Bineta Volčiča najbolj povezujejo s kuharskim šovom komercialne televizije, pa si je mladi kuharski mojster, kot večina njegovih cehovskih kolegov, vedno želel odpreti svojo restavracijo. Še konkretneje - svoj bistro.

"Bistro, bistro," naj bi se drli ruski oficirji, kozaki, francoskim natakarjem med okupacijo Pariza leta 1814, ko so s praznimi trebuhi nestrpno čakali na postrežbo kakšnega telečjega raguja ali boef bourguignona. Ali je bila res ruska beseda bistro (быстро), v prevodu hitro, tista, ki je poimenovala te tipične gostilnice v Franciji, v katerih še danes strežejo preprosto in hitro, a odlično hrano po tradicionalnih meščanskih receptih, ali pa je izpeljanka iz francoske besede bistrouille (kavni aperitiv z dodanim likerjem), je razprava, ki še vedno razdvaja etimologe.


Predloge za Prostor in pol v vašem kraju, med katerimi bralci MMC-ja konec leta izberejo najboljšega, lahko pošljete na lepota.bivanja@rtvslo.si ali katja.stok@rtvslo.si


Interier in zasnova šarmantnih francoskih gostilnic iz 19. stoletja doživlja novodobno reinterpretacijo, tako v smislu kulinarike kot notranjega interierja. "Zdi se mi, da visoke kulinarike ne čutim več toliko. Čeprav se še vedno rad igram z okusi, sem hotel imeti nekaj, kar bo bolj sproščeno, dostopno in odprto širši javnosti, da lahko sem pride vsakdo, ne le tisti, ki ima veliko denarja," razlaga kuharski mojster Bine Volčič, ko stojiva v njegovem bistroju le nekaj dni pred uradnim odprtjem. Monstera, kot je poimenoval majhen prostor, nedaleč stran od Kongresnega trga v Ljubljani, je nekakšna mešanica oživitve retrosloga iz 60. in 70. let, začinjenega z industrialom ter logiko bistrojske postrežbe, kjer je hrano mogoče čutiti že v zraku.

Ekološka vina, domači sokovi, sveže surovine
"Ekološka vina, res fina", "muzejska voda", "pivo Monstera". "100-odstotni sadni sok", piše s kredo na šolski zeleni tabli nad izdajnim pultom, kar samo potrjuje, da si je Bine zasnovo Monstere

dodobra zamislil in da ne gre samo še za en ljubljanski lokal, ki bi sledil modi, a bi mu zmanjkalo moči v izvedbi.

Po videnem je Volčič, ki ima s kuhanjem v restavraciji sicer že prakso iz blejske Promenade, dodelal vse podrobnosti in Monstera je danes najboljši približek bistrojev, ki jih v Parizu, Londonu in drugih metropolah kar mrgoli, pri nas pa kaj takega v resnici, razen do neke mere bistroja Bazilike, še ne poznamo.

Ni naključje, da si je Volčič za zgled delno jemal tudi pariški Septime, verjetno najbolj "in" bistro zadnjih dveh let, s katerim se je šef kuhinje Bertrand Grebaut zavihtel celo na 50. mesto najboljših restavracij na svetu.

Začetek z "ljubljanskim fruštkom"
Ker sta Bine in njegova soproga Katarina želela, da bistro živi cel dan, se vse skupaj v Monsteri začenja že z zajtrkom - gostje lahko izbirajo med smoothiji, kavo french press, naravnimi sokovi in ledenimi čaji, domačim jogurtom z granolo in sadjem, maslenim pecivom, kruhki z domačo pašteto ali avokadom in "ljubljanskim fruštkom". Gre za hišno specialiteto, sestavljeno iz popečenega rogljička, kremnega namaza z drobnjakom in slanino, poširanega jajca in solate.

Za kosilo, ki se bo spreminjalo vsak teden, sta na voljo po dve predjedi, dve glavni jedi in dve sladici (15 evrov za dva krožnika, 18 za tri), pri čemer bo vedno poskrbljeno tudi za vegetarijance, večerja pa je zastavljena bolj ambiciozno, s fiksnim sedemhodnim menijem po 50 evrov.

"Nikdar ne boste vedeli, kaj lahko pričakujete, edino, da bo dobro," draži Volčič, ki ta teden za kosilo, denimo, ponuja marinirano postrv s krompirjevo solato, zelenjavno juho z ješprenjem, glazirane goveje ličnice, pečeno cvetačo s skutnimi ravioli, jabolčno vrtnico in čokoladno kremo s sorbetom limoninega timijana. Ustvarja izključno iz svežih surovin, teži pa tudi k temu, da bi bila večina ekološke pridelave.

Brez plastenk z vodo
Vinska karta je v 80 odstotkih ekološko usmerjena, pri čemer je Volčič izbiral vrhunska, a cenovno dostopna vina (refošk Korenike-Moškona ali Lisjakov sauvignon po 2,9 evra), medtem ko mu obvezno bitrojsko craft pivo vari mariborski mikropivovar Lila Misa).

"Pri meni ne boste dobili nobenih kokakol, fant ali spritov, izključno samo domače sokove," razlaga Volčič, ki je sklenil svoj bistro zapeljati tudi v ekološke vode z v tujini razmahnjenim konceptom "zero waste cuisine". Gre za kuhinjo, ki se trudi pustiti kar čim manjši odtis na okolje in proizvesti čim manj odpadkov, zato pričakujte, da vam postrežejo vse dele rastlin (vključno s krompirjevimi olupki, ki so lahko zapečeni prav slastni) in meso "od smrčka do repa".

Prav posebno zgodbo ima tudi voda - to pri Monsteri strežejo v steklenicah Muzejske vode, brez plastenk, brez odpadne embalaže, izključno voda iz pipe, saj se Ljubljana ponaša s kakovostno pitno vodo in te sreče nimajo vsi na planetu. Volčič upa, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi gostinci.

Interier podrejen hrani
Zasnova izrazito transparentnega interierja je podrejena "hrani in Binetu", razlaga arhitektka Maja Stamenković. Edina zahteva kuharskega mojstra je bila - določiti mesto za Monstero delicioso; tropsko rastlino, pod katero se je igral z lego kockami kot otrok 80. let, rastlino z velikimi resastimi listi, ki je tipična za države Srednje in Južne Amerike in ki je doživela renesanso tako v uradih in javnih prostorih v nekdanji Jugoslaviji kot tudi v blokovskih stanovanjih z omarami do stropa, "da je bil prostor dobro izkoriščen", kot je veljalo.

"Ko sem iz radovednosti začel raziskovati to rastlino, sem ugotovil, da je resnično zanimiva, saj ima zelo okusen sadež …, kot da bi zmešal banano, ananas, kivi, jagode, je miks vsega, nedoločljivega, zelo edinstven okus. In sem rekel, to je to, je kot slog mojega kuhanja - malo ubrisano -, vse skupaj zmešam v eno dobro celoto," pove Volčič, ki je sadeže po dolgem iskanju nazadnje našel v Dobrovniku, zdaj pa si je za cilj zadal, da iz teh občutljivih plodov sestavi hišno sladico.

Glavna oseba prostora - monstera
Nekaj podobnega je z ureditvijo prostora naredila arhitektka, ki ga je odprla, osvežila in povezala z rdečo nitjo protagonistke - monstere. Prostor je odprla z odstranitvijo vmesnega oboka, zmanjšanjem sanitarnih prostorov, odprtjem vetrolova s stekleno steno in odločitvijo, da ohrani bele stene popolnoma prazne, saj da morajo ambient narediti ljudje in hrana. "Prostor smo poskušali maksimalno odpreti, posvetliti, povezati med seboj. Del kuhinje, t. i. hladno pripravljalnico, smo umestili v barski del, da smo ustvarili interakcija med Binetom, ki ustvarja, in gosti lokala."

Poleg očitne častne postavitve rastline tik ob Binetovo hladno pripravljalnico, pozoren opazovalec med sivimi stoli opazil le enega zelenega. Tu so še zelene šolske table s ponudbo bistroja, bele geometrijske luči v obliki ploda rastlinske velikanke nad točilnim pultom in kovinska instalacija, ki ponazarja plod te tropske rastline in so avtorsko delo arhitektke.

"To so različni odtenki zelene, ki simbolizirajo rastlino v različnih obdobjih rasti. Ko je majhna, je rumenkasto svetlozelene barve, potem pa temni, temni, temni," razlaga sogovornica. Geometrijska instalacija iz predelkov šestkotnih oblik ima na sredini razdelkov srebrni kroglici, tako kot plod rastline, in ogledala (ki tudi optično povečajo prostor), imajo z namenom na zadnji strani oblepljeno zeleno folijo. Zanimiv detajl se skriva v toaletnih prostorih, kjer so nad umivalnikom zelene ploščice Dandelion (Marrakech Design), "tri skupaj abstrahirajo list monstere, črte pa simbolizirajo perforacijo lista".

Sledovi zgodovine vidni na vsakem koraku
Kar nekaj elementov iz obstoječega prostora je arhitektka na izredno ekonomičen način uporabila v zasnovi novega interierja. V pritličnem prostoru zgradbe iz leta 1897, katerega namen je bil sprva bivanjska enota, pozneje je bil v njem arhitekturni biro, nato pa restavracije, je ohranila obstoječa marmorna tla in jih dopolnila z novim betonom, s čimer je nakazan potek prejšnjega tlorisa, pa opečnati zid, ki ga je pobarvala na belo in s tem dodatno odprla prostor ter cvetlično stensko poslikavo v zadnjem skritem kotičku prostora, ki so ga odkrili z lupljenjem sten. Za poudarek nostalgičnosti je izobesila srebrno Meblovo svetilo, "ker je retro in ker sovpada v ta koncept".

Ali bodo Ljubljančani Binetov koncept sprejeli, lahko le ugibamo (in ugibamo, da ga bodo), velja pa vse zveste gledalce Gostilne išče šefa opozoriti, naj ne pričakujejo nadaljevanja tiste zgodbe. Kljub temu da boste v njegovem osebju našli tudi Miša in Žana iz zadnje sezone kuharskega šova, pa se Volčič se od TV-kariere poslavlja, zgodba Monstere pa je povsem drugačna od Gostilne.

Fotografije: Katja Štok, Kaja Sajovic
instagram.com/katjastok


*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Katja Štok, Kaja Sajovic
false
Prijavi napako
Komentarji
ZvonkoS1
# 17.06.2016 ob 09:07
A prav to vidim...voda iz pipe 1 oz 1,5€....lol....kaj vse lahko naivnemu narodu drago prodaš...od krompirjevih olupkov do svinjskega repa....folku se pa zdi kako so kul ker jejo nekaj neobičajnega....a bejž no....saj poznate še tisto o cesarjevih novih oblačilih, ne?
Attorney
# 17.06.2016 ob 08:46
Čeprav se še vedno rad igram z okusi, sem hotel imeti nekaj, kar bo bolj sproščeno, dostopno in odprto širši javnosti, da lahko sem pride vsakdo, ne le tisti, ki ima veliko denarja.

Kozarec ledenega čaja: 3 eur.
Kaj je dostopno?
pujsek
# 17.06.2016 ob 07:46
"*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase"
Se pravi, kar sta Katja in Kaja tam pojedli, ker verjamem da nista šli samo gledat, sta tudi plačali in vzeli račun kot nas uči FURS.
Ja malo morgen... predlagam da vas Štefanec poduči kaj je neplačan PR
lojzeL
# 17.06.2016 ob 08:39
Dolgočasen in sterilen interier z ali brez retro rastline.
Mike1825
# 17.06.2016 ob 09:25
Še mojih 5 centov (kar je verjetno cena(brez ddvja), za kubik zraka, ki ga gost porabi v tej gostilni), stoli in mize so zelo podobni tistim, ki smo jih imeli v menzi v srednji šoli, ventilacijske cevi so ogabne, zidovi so pa takšni kot v garaži moje stare mame na krožniku pa toliko da bi me še pes čudno pogledal če bi mu to prinesel.
ZeK
# 17.06.2016 ob 10:35
računati vodo iz pipe je kriminal.
Bibka7
# 17.06.2016 ob 10:07
Mize so prav grozno preveč skupaj. Nobene zasebnosti in miru.
hondica
# 17.06.2016 ob 09:28
Čudna logika, slabše in manj kot je, dražje in boljše je. Na ta način mora it vse cugrund.
Zjesenic
# 17.06.2016 ob 10:12
Zakaj delate stalno reklamo samo za določene kuharje ?
siggi
# 17.06.2016 ob 09:56
Edina stvar ki mu jo malo zamerim, je voda iz pipe za 1€ ali vec.

Vse ostalo pa.. kapo dol,sam zastavu, sam placal, uresnicil svoje nacrte in zato velik poklon. Se definitivno vidimo
castor
# 17.06.2016 ob 11:50
Bine, se bo treba malce na mater zemljo spustit. 50 evrov za večerjo!!!! Tolk ma povprečna družina na razpolago za hrano za cel teden, da o tvojih pregovorno znanih miniaturnih porcijah niti nebi debatiral.
Upam, da boš preživel s tistimi 50-timi japiji, ki še niso v osebnem stečaju.
arp
# 17.06.2016 ob 06:28
a spet ta notranji interier??
piarija
# 17.06.2016 ob 09:36
pa mize so čist preveč skupi, nikol nebi šu v tak lokal kjer maš 10cm do sosedne mize.
theone
# 17.06.2016 ob 08:49
spet neko artiš fartiš krnekaj....
z modernim interjerjem, art hrano, organskim, new age ni nič narobe, na živce mi gredo le ljudje ki se o tem delajo pametne in posedajo v teh lokalih, vsi z tistimi brezdioptrijskimi očali ki cel dan srkajo belo kavo in živijo v oblakih... takim priporočam skok v mrzlo vodo, nekaj počepov, dolg tek in dva poskoka= takoj se bodo počutili bolje, počutili se bodo žive
hepimen
# 17.06.2016 ob 11:41
7up
btw kaj je Muzejska voda?


To je marketinški nateg, kako kubik vode ljubljanskega vodovoda preprodati s 1500-2000 EUR profita.
opusdei
# 17.06.2016 ob 11:03
muzejska voda- starana v muzejski kleti,z žlahtno plesnijo?
opusdei
# 17.06.2016 ob 09:21
A pol se gre še na ene čevape al pa kranjsko klobaso da se z užitkom rigne al ne?
juk
# 17.06.2016 ob 12:14
To je sedaj nek nov trend da se voda iz pipe računa. Jaz ne hodim več v gostilne kjer to delajo. Pa po navadi z ženo dost zgoniva denarja na večerjo.
Debilozaver
# 17.06.2016 ob 08:54
Refošk Korenika, ne korenina, lol
Merlot
# 18.06.2016 ob 10:46
Zakaj je bil moj komentar zbrisan? Samo vprašal sem, če gre za oglasno sporočilo. Seveda gre za retorično vprašanje, vi pa ste s tem brisanjem komentarjev stvar le potrdili.
Zjesenic
# 17.06.2016 ob 10:15
Eno steno so pozabili pofrajhat :)
hondica
# 17.06.2016 ob 10:19
...in potem komaj čakaš, da greš nekam na kebab.
qotsa
# 17.06.2016 ob 08:47
Daj, prebolite, in mu privoščite.
Bendit
# 17.06.2016 ob 20:56
Čisto posebno zgodbo je Volčič speljal okoli vode.

Ja, sam res, za vodo iz muzeja racuna 1 euro, kaki car!
dadinho10
# 17.06.2016 ob 14:16
mogoce sam ne razumem koncepta visoke kulinarike, ampak a ni bzv hoditi po franciji, se izobrazevati ko budala, in potem odpreti neki bistro kjer bo poudarek na zajtrku, torej hrustek slanine in posiranemu jajcu....domaci bezgov sok, ki ga dela tudi moja mama, ali domaci ledeni caj, ki ga prav tako naredi vsak.....
a ni bine za sebe pravil da je kreator, da je nenehno v gis poudarjal da tekmovalci prestopajo svoje meje itd......
ali je mogoce realno ugotovil, da pac pri 2 miljionskem narodu, kjer je 80% na pragu revscine, neumno in nerentabilno imeti fancy restavracijo, tipa ramsay kjer je vecerja 120+eur...
da se teh 80% ne spozna na te okuse, ki naj bi bili dobri, in jim ta hrana ne predstavlja takega uzitka za ta denar.....drugace ne vem zakaj bi sel v sole, koncal magisterij, doktorat iz ekonomije npr, potem bi sel delat za salter na banko.........
ti-ne
# 17.06.2016 ob 11:06
Ambient je nadaljevanje dolgočasne zgodbe iz Moderne galerije. Bistro pomeni, da poješ nekaj na hitro, kar sedemhodni meni ni.
piarija
# 17.06.2016 ob 11:04
7up...dej najprej primerji francoske pa slovenske plače, predn primerjaš cene v restavracijah...
Špula
# 17.06.2016 ob 10:39
Ne vem, res je da imajo vsake oči svojega malarja, in da je tak ambient trenutno moderen, ampak meni te beli prostori v kombinaciji z svetlim lesom in sivimi detajli vedno spominjajo na stare umobolnice.
MaBoZe1x
# 17.06.2016 ob 10:12
Kako se bom zaletel v tisto stekleno steno vetrolova! Jao.... In mislim, da ne bom edini. :)
ŽBe
# 17.06.2016 ob 08:45
O, kul! Komi čakam, da sprobam. :)
sch
# 17.06.2016 ob 15:46
O glej, a so hoteli kopirati Moderno? Naka, bolj slabo vam je tole uspelo, Monstera. Nekako brez duše in po katalogu.
ennui
# 17.06.2016 ob 12:19
Mislim, muzejska voda je drugače precej neprofiten projekt prodaje steklenic za vodo iz pipe od mestnega muzeja (na isti ulici kot gostilna). Flaške so se prodajale za 4 evre, old school look. Štekam da se sedaj tu postreže vodo v flaški, ne štekam pa da jo dejansko računajo. Razen če dobiš še flaško za domov.
internazionale
# 17.06.2016 ob 10:40
Stadra je svoj čas imela nenormalne repine štruklje. Ah ti študentski časi.
Haloo
# 18.06.2016 ob 16:11
Zaupam g. Binetu, da bo na pošten način izvabil evrčke iz gostov, ki z lahkoto pridobijo denar od naivnežev.
Po njegovem mimohodu krožnikov z abstraktno postavitvijo sledi hrane, pa lahko greste še na burek v sosednji lokal, da boste lažje zadremali po obroku.
Dober tek
Bendit
# 17.06.2016 ob 20:57
Ne bodite skodozilejni, ni voda iz pipe ampak je muzejska voda, 3 leta starana v hrastovih sodih!
Loso
# 17.06.2016 ob 19:50
".....Ne gre za plačane oglase....."
Ne. Gre za neplačane.
celtic1888
# 17.06.2016 ob 10:47
Nič posebnega. Še zmeraj čakam na fajn divjačinsko ponudbo v LJ...
Bivši uporabnik
# 17.06.2016 ob 08:32
mogoče je res preveč poudarka na sami ponudbi, kot interierju (za to imamo drugo rubriko), gre pa za opremo in dizajn interierjev, nenzadnje, s čimer ni nič narobe, da se malo pogleda, kaj znamo gelde tega pri nas. razen, če vam je tudi to odveč.
tako da, kar tako naprej, bivanjske kulture manjka, samo hrano in pijače pustite za druge teme in naj bo novinar doma v tistem, o čemer piše..
jorgi
# 22.06.2016 ob 23:15
Danes obiskali in poskusili. Najprej ambient. Sedeli smo štirje za mizo pri vhodu, stisnjeni med tega in sosednjo mizo. Kolega, ki je sedel nasproti in je imel za seboj sosednjo mizo z obiskovalci ni mogel normalno sedeti zaradi utesnjenosti. Prostor je akustično slab, hrupen. Pogovor med nami je moral biti glasen, saj se je mešal z glasovi vseh ostalih obiskovalcev, ki so doneli med golimi stenami ambienta.

Pribor je direktno na mizi. Levo dva noža, desno dve vilici in žlica, na sredini prtiček. Nehigienično in neustrezno.

Voda... naročili smo 2x po deci vina in eno vodo za naju s kolegom. Dobili smo vodo v famozni muzejski flaški. S kolegom sva jo popila nekje do polovice, nakar je natakar prišel, rekel da bo dotočil, čeprav nismo prosili za to in z vodo posilil še kolegico in kolega, ki sta imela vino in se vode sploh nista dotaknila. Neprijetno presenečenje, ko smo dobili račun: voda 4 evre!

Hrana: okusno, predjed z rdečo postrvijo zelo sveža. Kolegu sicer malo preveč omledna, manjkal poudarek. Glavna jed ravioli z nadevom z orehi, cvetača in mlada špinača je bila čudovita, najboljša jed menija po mojem mnenju. Druga jed z govejimi lički s kifeljčastim krompirjem (med katerimi se je znašel kakšen, ki je že stal pod lučko nekaj časa) in (na žalost grudičastim) pirejem iz zelene je bila tudi zelo okusna, a precej ziheraška varianta jedi brez kakega vau efekta.
Sladica čokoladni mousse s svežimi malinami in pehtranovim sladoledom je bila čudovita, presenetljivo lahka in sever, medtem ko sladice s creme brullejem in breskovim sorbejem in pražnimi lešniki nismo čisto razumeli. Bolj je delovalo kot 2 ločeni sladici.
4 x 3 hodni meniji po 18 evrov, en deci rdečega, en deci belega in nihče ne ve koliko deci vode, 83 evrov. Za to ceno bi lahko dobili kak pozdrav iz kuhinje, kot recimo v ostalih konceptno bistrojsko naravnanih placih, kot npr Luda v LJ ali Sedem v MB (bistrojska ponudba jedi in krožnikov), kjer tudi brezplačno točijo vodo iz pipe v količini, ki jo poželite in kjer so cenovno tam tam oziroma ugodnejši, kvaliteta ponujenih jedi pa se kosa ali celo prekaša današnji meni tako po izvirnosti kot tehnično brezhibno pripravljenih posameznih elementov jedi) .

Ker ima vsak začetek porodne krče, bomo še poskusili. Vsekakor pa se bomo napili vode iz pipe doma, ki je iste kvalitete, a ne tako nesramno draga. Še posebej, če ti jo natakar kar toči brez da si to zaželite in brez opozorila, da na novo napolnjena flaša očitno pomeni nove evre za nam neznano količino vode (nismo spili več kot 0,5 litra vsi skupaj...cena pa tiste 4 evre...). Pusti zelo grenak priokus po sicer zelo solidnem meniju.
Celjan27
# 19.06.2016 ob 16:47
@dadinho:

80% na pragu revscine??? Dvomim, da ziviva v isti drzavi:))

Upam si trditi, da je pri nas manj revscine, kot v Nemciji - sem dostikrat gor in ni vse tako roznato - sploh za "auslenderje".
ennui
# 17.06.2016 ob 12:20
6€ so flaške zdaj, pardon.
democenzus
# 17.06.2016 ob 11:23
predrago, za nekaj zelenjave na krozniku, to vse zgleda kot neka predjed za apetit, da lahko pol gres hitr v daj dam se najest, nism fols, ampak tud ne bom presenecen ce bo zaprl. tisti ki se pa hodjo kazat kakor na plazi in podobno pa samo podpirajo krajo pri belem dnevu, kot npr kava 3 evre
ZvonkoS1
# 17.06.2016 ob 10:01
@internazionale
Jap...imam pa občutek, da bo šel tudi ta lokal po tej poti...
Bivši uporabnik
# 17.06.2016 ob 09:01
silno nagužvano, vsi ki pa iščete globji pomen v nekaterih stvareh kot so stoli, postavitev luči, kozarci bla bla.... se pa ne farbajte ker je vse kako stvar kar najbolj prodati, v ospredju je seveda zaslužek, jasno in ne neka čustva in občutki
kefig11
# 23.06.2016 ob 16:11
https://www.youtube.com/watch?v=XUv7NQel
ex0&index=11&list=PLf3xqaBeXeJCP
vqzVtcSqZRDfV-XGdV_g
kefig11
# 23.06.2016 ob 16:11
pa ne ličnic še tu... a jih sploh kje še nimajo?

zgodba o vodi malo spominja na tole
bajojoba
# 20.06.2016 ob 15:36
Bine Volcic zgleda kot mali Bud Spencer :)
por
# 19.06.2016 ob 17:20
kam so pa šle fse mucike? ;,(
7up
# 19.06.2016 ob 13:12
as19

Tudi jaz delam dnevno s nekaj francozi in imam popolnoma drugo izkušnjo,... samo to niti ni point.

Mislim, da vam ravno ni popolnoma jasno, kaj konkretno je učinkovitost in kako se meri. Predvsem pa popolnoma zanemarjate dejstvo. da se meri učinkovitost celotne družbe. Ja tudi mladostniški upokojenci, gromozanska javna uprava in večina populacije, ki rekordno dolgo študira(in 2/3 primerov nikoli ne doštudira) šteje.
Haloo
# 18.06.2016 ob 16:15
# 18.06.2016 ob 10:46 Merlot - minister za zdravje opozarja.....

Danes je vse biznis. Seveda gre za obveščanje ne za reklamiranje :)
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo