Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Stanovanje v staromeščanski hiši v središču Maribora ima tlorisno dva bivanjska prostora z zanimivimi rešitvami. Recimo jedilna miza, ki je hkrati tudi miza za biljard, ali pa kopalna kad in tuš ob postelji, na katero so imeli naši uporabniki največ zanimivih pripomb.

Nekaj zanimivih komentarjev pod člankom Stanovanje v Mariboru s kopalno kadjo in prho ob postelji smo izbrali in jih posredovali arhitektu Boštjanu Matulu iz arhitekturnega biroja AB. Ta je z enako mero duhovitosti in stokovnega znanja odgovoril na nekatere pomislike naših bralcev:

Najpogostejša pomisleka uporabnikov MMC-ja sta bila "vlaga" in "pljuskanje vode naokrog, kar pomeni še več vlage". Kako se je kombinacija postelja - kopalna kad obnesla v praksi?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Če sodimo po obstojnosti samega mizarskega izdelka, glede na čas uporabe, lahko trdimo, da vlaga in pljuskanje vode nista težava. Kad in postelja sta hkrati namenjena istemu uporabniku in vsakdo sam skrbi, ali se bo po kopanju ulegel v suho ali mokro posteljo.

Zakaj ste dali okoli postelje leseno obrobo, uporabnike skrbi, da se "zihr butneš v kakšen rob med telovadbo"?

Foto: biro AB
Foto: biro AB

Za nerodne sta vedno kakšen vogal ali rob v prostoru odveč. To je ogromna postelja za velike in spretne telovadce.

Ste zasnovali posteljo v kopalnici ali kopalnico v postelji?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Stanovanje je odprtega tipa in med prostori ni izvedenih vratnih kril, kar že v osnovi izraža zabrisano mejo med dnevnim in spalnim, med mokrim in suhim. Če se že moramo opredeliti, je v istem prostoru kopalnica s spalnico. Pa tudi nekaj knjižnice.

No, pa razčistimo še enigmo s knjigami - so prave "ali tiste iz pohištvenih salonov ... samo platnice, notri stiropor"?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Knjige so prave ... če se bo kdo kdaj znašel v tem stanovanju, jih bo lahko prebiral v res prijetnem prostoru, če se bi se katera zmočila, pa ne bo velike zamere.

Pri povezanosti spalnice s kopalnico je uporabnike MMC-ja zmotilo tudi to, da imajo v kopalnici raje toplo, v spalnici pa mrzlo, "da lažje spim". Kako se da premostiti ta "toplotni šok" za organizem?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Dejstvo je, da je stanovanje namenjeno kratkotrajni nastanitvi ... Morebiti pa kdo ugotovi, kako dobro in smiselno ima to urejeno doma.

"Dobro, da niso še WC montirali direkt zraven postelje." Bi bila ta ideja izvedljiva?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Ker je bil v stanovanju že ločen manjši prostor, namenjen toaletnim prostorom, smo se odločili, da ga obdržimo, zaradi zahtevnosti inštalacij pa ne urejamo na novo. Smo pa ob prebiranju komentarjev opazili, da le nismo bili tako drzni, kot smo sprva mislili.

Bralec je opazil detajl na opečnati steni, na katero ste umestili televizor, nad njim je namreč obok. Kaj je bilo na tem mestu in zakaj ste ravno na ta del umestili televizor?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Sklepamo, da je bil v preteklosti na tem mestu prehod v sosednje stanovanje v tej večstanovanjski hiši, v kateri se je skozi čas spreminjalo lastništvo. Ali pa so nam prvotni graditelji le želeli sporočiti oziroma označiti, kje je pravo mesto za televizijo.

In seveda, vprašanje, ki zanima vse: Kateri nogometaš je lastnik stanovanja?

Foto: Matej Lozar
Foto: Matej Lozar

Ne gre za skrivnost. Prej za skromnost. Ko govorimo o nogometaših ali članih klubov, se hitro najdejo 'naši-vaši', 'privoščljivi-zavistni'. Lastnik je nogometaš, ki je velik pečat pustil v zelenem in vijoličnem dresu. Pa naj bo zdaj še kdo nevoščljiv, če je lahko.