Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Petra je nase opozorila z objavami na Instagramu, na katerem objavlja pod imenom @petrascake (Pcakes). Po poklicu socialna delavka, ki je kot pripravnica delala v organizaciji Šent, je pri delu pogrešala ustvarjalnost. "Torte so prišle spontano, saj sem se v tem delu počutila dobro," pravi. Svojo prvo torto je spekla ravno "za takratno šefico. Če zdaj gledam nazaj, mi je sicer še vedno zelo všeč, saj je precej odštekana, seveda pa izvedba ni bila najbolj izpiljena, zato bi ji danes dala oceno 3."

Za izdelavo torte, v čemer je samouk, saj se je vseh trikov naučila z brskanjem po spletu in s prakso, potrebuje od dve do tri urei, za tiste zahtevnejše tudi do osem ur. Vse njene torte odražajo njen slog, pravi. "Zelo se trudim, da na torti umetniško izrazim neko temo, da ni vse tako zelo dobesedno." Pri tem poudari, da videz ni vse, enako pomemben je tudi okus torte, ki jih razvija in testira kar nekaj časa. Poleg tort izdeluje tudi druge slaščice, kot so cake pops, sladke grižljajčke na palčkah in zloženke v kozarčke. Koliko tort je spekla v šestih letih, od kar ustvarja Pcakes? "Tort ne štejem," pravi.

Ste zelo ustvarjalni. Se vam kdaj zgodi, da vam zmanjka idej, kaj naredite takrat?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Seveda, velikokrat se znajdem v stiski, ko mi zmanjka idej ali pa začetna ideja ne 'štima', in potem podobo torte spreminjam, dokler je ne začutim. Po navadi se mi to zgodi, ko sem preobremenjena. Takrat si vzamem čas zase, grem v naravo, kjer se umirim, in potem začnem znova.

Večino tort spečete za poroke in rojstne dneve - ste kdaj naredili torto, ki vam stilsko ni bila blizu, ampak bi, recimo, zanjo dobili dobro plačilo?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Na začetku sem naredila veliko tort, ki mi niso stilsko bile tako blizu. A takrat sem se še iskala, prav tako pa sem šele začenjala, zato so bila vsa naročila dobrodošla. Zdaj je nekoliko drugačne, saj me stranke poiščejo ravno zaradi mojega sloga in estetike. Pogosto mi pri delu pustijo proste roke, saj mi zaupajo, in ravno v takšnih primerih nastanejo najbolj kreativne torte, ki v celoti odražajo mene in moj pogled na tematiko naročila. Danes ne bi več vzela naročila, ki ga ne bi čutila, tudi če bi zanj dobila res dobro plačilo, saj vem, da rezultat ne bi bil tako dober, kot bi lahko bil.

Velik poudarek dajete izboru sestavin; kolikšen je poudarek na okusu torte in kolikšen na vizualnosti?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Enak! Zelo pomembno je, da torta ni samo lepa, ampak tudi dobra. Vsako torto sprva poskusim sama, pri čemer mi pomagajo tudi prijatelji, ki jim najbolj zaupam. Sestavine kupujem v specializiranih trgovinah, saj uporabljam le kakovostno belgijsko čokolado. Pri peki tudi ne uporabljam praškov ali koncentratov.

Se je kdaj zgodilo, da nekdo ni hotel pojesti vaše torte, ker preprosto ni imel srca, da bi jo razrezal?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

To se še ni zgodilo, mi pa stranke vedno pišejo, kako shranijo vse figurice in s kakšno težavo so v torto sploh zarezale.

Malo klasično vprašanje, pa vendarle, katera torta vam je za izdelavo vzela največ časa in katera je bila najbolj všeč vam?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

V spominu sta mi ostali dve poročni torti, ki sta mi vzeli res veliko časa, saj sta imeli zelo zahtevno dekoracijo. Ena je imela okoli 50 vrtnic, ki so bile ročno izdelane in sem za njihovo izdelavo potrebovala več dni. Sicer pa so mi všeč vse torte, ki sem jih naredila v zadnjem času, tiste črne, ki so malo bolj umetniške, pa tudi sive torte betonskega videza, okrašene z naravno dekoracijo. Tu so še otroške torte, od muck do jelenčkov, res težko izberem samo eno!

Kdo pa je spekel torto za vašo poroko?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Za svojo poroko sem si sama spekla torto in tudi obložila celotno mizo s slaščicami. Bila je kvadratne oblike, bela s črnimi trikotniki in rdečim makom. To je bil za leto 2013 zelo modern slog, zdaj pa definitivno ne bi več naredila takšne torte - bila bi črna ali siva z zanimivimi rožami in zelenjem.

Torte pečete že šest let, kako pa ste oblikovali svoj slog?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Svoj slog sem iskala dolgo, predvsem zato, ker sem na začetku ustvarjala vse vrste tort, tudi take, ki mi vizualno niso bile tako blizu … Pri delu me navdihujejo različne stvari, od želja strank, značaja osebe, ki mu je torta namenjena, do narave, cvetje, umetnost, pa tudi kreacij drugih ustvarjalcev, ki pa jih nikoli ne kopiram, vedno je pod torto moj podpis. Vsako naročilo je drugačno in vsaka torta ima svojo zgodbo.

Slovenci imajo raje konkretne jedi od sladic; za praznovanja jih po navadi kupijo v supermarketih za nekaj evrov. Kako gledate na ta odnos do sladic in kako težko je delati vam, saj so vaše torte verjetno dražje, glede na vloženi trud?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Svojih tort nikoli nisem primerjala s tistimi v supermarketih. Odnos do tort, kot so moje, se je v zadnjih letih zelo spremenil. Prva leta sem imela s tem kar nekaj težav, ampak zdaj je dosti bolje. Stranke na moje torte ne gledajo samo kot na sladico, ampak kot na umetnost, zato je cena popolnoma primerna. Seveda je še vedno veliko posameznikov, ki nimajo takšnega mnenja, s čimer ni nič narobe. Časi, ko bi ljudem razlagali, koliko truda in denarja je v vsaki torti, so mimo. Želim si samo, da bi ljudje spoštovali delo drugih in da ne bi dvomili o ceni izdelkov oziroma da ne bi zbijali cene. Za vsakega se najde tisto, kar išče.

Pri oblikovanju uporabljate tudi storže, smrekove vejice, cvetje – kako pa poteka sam proces dela, najprej izrišete skico ali oblikujete sproti, po navdihu?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Proces dela je zelo razgiban. Najprej je seveda stik s stranko, kakšne so njene želje, pogosto se zgodi, da si že na tej stopnji oblikujem končno podobo torte, včasih pa iščem in razmišljam še dolgo. Poročne torte si tudi skiciram, druga naročila si samo zamislim v glavi. Lahko rečem, da je vse bolj po navdihu in spontano. Ker so naročila po navadi konec tedna, si vnaprej pripravim kakšno dekoracijo, ki lahko stoji nekaj dni, kot so figurice za otroške torte, kupim sestavine in izberem preostalo dekoracijo. Konec tedna je namenjen peki, pripravi torti in končnemu oblikovanju izdelka.

Kakšne imate načrte, morda odprtje lastne slaščičarne?

Foto: Petra's Cake
Foto: Petra's Cake

Zadnje čase se veliko osredotočam na slog oblikovanja in interpretacije designa, da zgodba ne bi bila tako dobesedna, ampak bolj skrita, umetniška. V pripravi imam tudi novo kolekcijo okusov, katerih preizkušanje mi vzame veliko časa. Prav tako sem se odločila, da bom vsak okus tudi fotografirala, saj se s tem zelo rada ukvarjam, pa čeprav mi vzame veliko časa, v tem uživam … Odprtja slaščičarne pa nimam v mislih, saj mi ustreza način dela, kot ga imam zdaj. Če sem iskrena, težim k temu, da si malo zmanjšam naročila, predvsem poročna, ki jih je bilo v zadnjih letih res ogromno, in najti čas za vse tiste stvari po katerih hrepenim poleg tort. Če sem v zadnjih letih malo zanemarjala Petro, bi ji rada zdaj dala več prostora za dihat.