Igralka med drugim prodaja tudi kose, ki so bili ustvarjeni posebej zanjo. Foto: Reuters
Igralka med drugim prodaja tudi kose, ki so bili ustvarjeni posebej zanjo. Foto: Reuters
Z znanim modnim oblikovalcem sta bila dolgoletna prijatelja. Foto: Reuters

Francoska filmska legenda, ki je pred kratkim dopolnila 75 let, se je za prodajo plaščev, svečanih oblek in modnih dodatkov odločila, ker prodaja podeželsko hišo na severu Francije, kjer je veliko teh oblačil hranila. Kot je razložila, se bo od njih ločila s težkim srcem.

"Obleke je ustvaril zelo nadarjen moški z enim samim namenom - narediti žensko še lepšo," je zapisala v sporočilu za dražbeno hišo Christie's, ki bo januarja pripravila dražbo v Parizu.

Deneuvejeva je bila večkrat omenjena kot oblikovalčeva muza in je bila ena izmed njegovih glamuroznih prijateljic, med katerimi so bile tudi monaška princesa Grace, humanitarka Wallis Simpson in španska oblikovalka Paloma Picasso.

S Saint Laurentom sta se spoznala, ko je bila ona stara zgolj 22 let, njuno prijateljstvo pa je trajalo vse do njegove smrti leta 2008. Leta 2002 je igralka na oblikovalčevi veliki razstavi pojasnila, da je bil njena "največja ljubezenska afera".

Igralka, ki je zaslovela s filmi, kot sta Lepotica dneva in Cherbourški dežniki, je januarja letos razburila javnost s podpisom pisma, ki brani pravico moških do zapeljevanja žensk. "Namesto da bi pomagala ženskam, ta blaznost pošiljanja (moških šovinističnih) 'prašičev' v klavnico dejansko pomaga sovražnikom spolne svobode - verskim skrajnežem, nazadnjakom najslabše vrste, in tistim, ki se jim v imenu koncepta dobrote in viktorijanske morale zdi, da so ženske otroci z odraslimi obrazi, ki si želijo biti zaščiteni," so med drugim zapisale podpisnice pisma.