Modna hiša Chanel velja za stalnico visoke mode. Njen kreativni direktor je Karl Lagerfeld. Foto: EPA
Modna hiša Chanel velja za stalnico visoke mode. Njen kreativni direktor je Karl Lagerfeld. Foto: EPA

Svetovno znana oblikovalka se je na današnji dan rodila revni družini v francoskem mestecu Saumur. Njena najslavnejša dišava je Chanel No. 5, ki jo je na trg poslala leta 1921. To je bil prvi parfum, ki je nosil ime oblikovalca. Chanel No. 5 še danes velja za klasično žensko dišavo.

Začela kot oblikovalka klobukov
Coco Chanel pa je zaslužna tudi za priljubljeno "malo črno obleko". Obleka, ki jo je Chanelova oblikovala leta 1926, velja za elegantno zaveznico vsake ženske. Kot okraske je Chanelova v svet mode uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov in pentlje. Njen slog je prepojen z mlado, samozavestno podobo ženske, ki spreminja družbene vzorce.

Kariero je Chanelova začela kot izdelovalka ženskih klobukov (modistka), a je v ponudbo kmalu vključila tudi puloverje, jopiče in nabrana krila. V 20. letih je pozornost vzbudila s sproščenimi kreacijami iz džersija.

Chanelova, ki je umrla pri 88 letih, 10. januarja 1971 v Parizu, je prijateljevala s številnimi slavnimi osebnostmi, kot so Pablo Picasso, Igor Stravinski in Jean Cocteau.