Vsakemu je treba ponuditi priložnost ... Foto: Reuters
Vsakemu je treba ponuditi priložnost ... Foto: Reuters

V strogo varovanem zaporu Arisvaldo de Campos Pires v mestu Fortaleza so manekenke predstavile pletenine, ki so nastale pod rokami neverjetno spretnih zapornikov. Guimaraesova je namreč 18 zapornikov, ki so bili obsojeni zaradi hudih kaznivih dejanj, kot sta oboroženi rop in umor, izurila v pletenju. Postali so tako odlični, da so ji pomagali izdelati kreacije za njeno novo linijo Doiselles.

Nekaj zaslužka jim dajo na stran
Od nenavadnega sodelovanja imajo koristi vse - Guimaraesova se je domiselno prebila iz svetovne anonimnosti in dobila poceni delovno silo, zaporniki pa si s pletilstvom "pletejo" pot proti svobodi - za vsake tri dni, ki jih preživijo ob nitkah, se jim zaporna kazen skrajša za en dan. Poleg tega so za svoje delo plačani, saj prejemajo 75 odstotkov minimalne brazilske plače. Četrtino zaslužka jim sicer vodja zapora vzame, dobili ga bodo ob izpustu. Guimaraesova vidi projekt kot način, s katerim so lahko zaporniki več kot samo kriminalci, saj jim "možnost znižanja kazni daje vrednote nove svobode, integritete in samozavesti".

Projekt traja že skoraj štiri leta, v tem času se je v pletenju preizkusilo že skoraj sto zapornikov, 18 izmed njih pa je postalo pravih mojstrov. Njene ročno izdelane obleke so na prodaj v 70 trgovinah v Braziliji, ZDA, Franciji in na Japonskem.

Kreacije iz linije Doiselles si oglejte v spodnji galeriji.