Študentja Fakultete za dizajn so odprli drugi dan ljubljanskega tedna mode LJFW. Foto: LJFW/Jure Makovec
Študentja Fakultete za dizajn so odprli drugi dan ljubljanskega tedna mode LJFW. Foto: LJFW/Jure Makovec

Na uvodni modni reviji drugega dne so se predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem smeri Tekstilije in oblačila, ki so skozi različne tematike raziskovali trajnostne pristope pri oblikovanju in razvoju oblačil.

Študenti 1. letnika so pod mentorstvom Tanje Devetak razvijali kolekcijo oblačil, ki se je inspirativno navezovala na 50. obletnico študentskih nemirov leta 1968. Raziskovali so družbeni kontekst takratnega časa in njihovo videnje današnjih korelacij v odnosu mladi in družba. Pri razvoju kolekcije oblačil so poseben poudarek namenili pomenu kulturnega parametra, ki ga oblačilo izraža poleg svoje vizualne sporočilnosti, ter preoblikovanju uporabljenih starih oblačil. Študenti 2. letnika so pod mentorstvom Metoda Črešnarja, MA CSM, Almine Duraković ter Martine Šušteršič raziskovali temo BEESpace, ki se navezuje na razglasitev svetovnega dneva čebel ob hkratnem raziskovanju trajnosti, ročnih tehnik in tehnik krojenja, ki zagotavljajo minimalne odpadke uporabljenih tekstilij. Z razvitimi kolekcijami oblačil predstavljajo svoj pogled na izbrano temo in se znotraj mode ter oblikovanja tekstilij in oblačil posamezno posvečajo temeljnim problemom in izzivom današnjega časa.

Pozneje si boste lahko ogledali še revije uveljavljenih modnih oblikovalcev, ki so se predstavili na drugem dnevu LJFW-ja.

Pod mentorstvom Mateje Benedetti so se študenti 3. letnika predstavili z recikliranimi visokomodnimi oblačili Recycled Couture ter samostojnimi kolekcijami oblačil z lastnimi zgodbami, s katerimi so kritično obravnavali ne samo naše, temveč tudi širše okolje. Mladi oblikovalski upi so tako vsak s svojo modno zgodbo pokazali sveže in zanimive ideje, pogledate pa si jih lahko v spodnji fotogaleriji.