Na razstavi bo tudi črna obleka, ki jo je Diana nosila na plesu v Beli hiši leta 1985. Fotografija je nastala med plesom z igralcem Johnom Travolto. Foto: EPA
Na razstavi bo tudi črna obleka, ki jo je Diana nosila na plesu v Beli hiši leta 1985. Fotografija je nastala med plesom z igralcem Johnom Travolto. Foto: EPA

"Naš čas je zaznamovala na podobno brezčasen način kot Audrey Hepburn ali Jackie Kennedy," je povedala Eleri Lynn, kustosinja razstave Diana: Her Fashion Story (Diana: Njena modna zgodba), ki so jo ob 20. obletnici smrti postavili na ogled v Kensingtonski palači.

"Odlično je komunicirala s pomočjo svojih oblačil. Razumela je njihov jezik," je dodala Lynnova, ki po poročanju Vogua pravi, da razstava prikazuje razvoj princese od sramežljivega dekleta do mednarodne ikone, ki je za vedno spremenila pogled na britansko kraljevo družino. Princesa Diana, ki je umrla v prometni nesreči v Parizu leta 1997, je sicer znana tudi po tem, da je spremenila pravila kraljevega oblačenja.

Vsak kos pripoveduje svojo zgodbo
Na razstavi bodo obleke, ki jih je Diana nosila na prvih javnih nastopih, pa tudi glamurozni, elegantni in bleščeči kosi iz njenega poznejšega življenja. "Vsaka obleka je kot majhna biografija. Ne gre le za to, kakšne kose je nosila, temveč obleke pripovedujejo njeno zgodbo," je povedala moderatorka razstave Libby Thompson.

Med osrednjimi kosi razstave bosta nežno rožnata bluza oblikovalca Davida Emanuela, ki jo je princesa nosila na zaročnem portretu leta 1981 in modra žametna obleka Victorja Edelsteina, ki jo je nosila na plesu Bele hiše leta 1985, na katerem je plesala tudi z ameriškim igralcem Johnom Travolto. Žametno obleko so na dražbi pred tremi leti prodali za 310.000 evrov.

Razstava v Kensingtonski palači se bo razširila tudi na tamkajšnje vrtove, kjer bosta princesina sinova, princ William in princ Harry, obletnico njene smrti počastila z novim kipom princese.