Pirellijev koledar za prihodnje leto je poklon temnopoltim in njihovi lepoti. Foto: Instagram Pirelli
Pirellijev koledar za prihodnje leto je poklon temnopoltim in njihovi lepoti. Foto: Instagram Pirelli
Pirellijev koledar
Kdor v svetu zabave kaj pomeni, je že poziral za Pirellijev koledar. Foto: Reuters

Legendarni roman Lewisa Carrolla je bil predelan in preigran že neštetokrat, a še nikoli niso bili vsi protagonisti v njem temnopolti. Prav takšno fotografiranje so si za leto 2018 zamislili pri italijanskem proizvajalcu pnevmatik, pri katerem koledar tradicionalno natisnejo le v nekaj tisoč izvodih.

Fotografije so delo britanskega fotografa Tima Walkerja, stilist pa je bil novi urednik britanskega Vogua Edward Enninful. K sodelovanju so povabili kar nekaj znanih obrazov in vsi so se z veseljem odzvali. Slavna manekenka Naomi Campbell se je tako prelevila v kraljevega rablja, igralka Whoopi Goldberg je pozirala kot vojvodinja, ameriški manekenki Slick Woods pa so izbrali vlogo Norega klobučnika. Kot Alica je pozirala 22-letna južnosudansko-avstralska manekenka Duckie Thot. Pri fotografiranju je sodelovalo 18 manekenk in manekenov, igralk in aktivistov, med drugimi oskarjevka Lupita Nyong’o, borka za človekove pravice Jaha Dukureh in albino manekenka Thando Hope.

"Zgodba o Alici in njenih dogodivščinah je bila povedana že na ogromno različnih načinov, a mislim, da še nikoli nismo imeli temnopolte Alice. Želel sem narediti korak naprej pri predstavitvi izmišljenih likov in raziskati drugačno idejo lepote," je Walker pojasnil svojo zamisel.

Dolg spisek sodelujočih
Pirelli je prvi koledar izdal daljnega leta 1964, od takrat pa se je v zgodovino mode zapisal po umetniških razgaljenih fotografijah znanih žensk. Med tistimi, ki so v preteklosti krasile strani Pirellijevega koledarja, tako najdemo Sienno Miller, Naomi Campbell, Gisele Bündchen, Kate Moss, Cindy Crawford, Lauren Bush, Laetitio Casta, Millo Jovovich, Doutzen Kroes, Heidi Klum, Sophio Loren, Penélope Cruz, Brittany Murphy, Amy Smart, Julio Stiles, Karolino Kurkovo, Adriano Lima, Alessandro Ambrosio, Bridget Moynahan, Shannyn Sossamon, Meno Suvari, Isabeli Fontano, Hilary Swank in Natasho Poly.

Lani je Peter Lindbergh pred objektiv postavil Nicole Kidman, Julianne Moore, Umo Thurman in druge dobitnice oskarja, ki so pozirale zapete do vratu in z malo ličili. Leto predtem pa je Annie Leibovitz navdih našla v uspešnih močnejših ženskah - Sereni Williams, Patti Smith, Amy Schumer in drugih.