Nina je že kot mlada deklica eksperimentirala z oblačili in že takrat je postalo jasno, da jo bo moda spremljala vse življenje. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Nina je že kot mlada deklica eksperimentirala z oblačili in že takrat je postalo jasno, da jo bo moda spremljala vse življenje. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Zvezdnice
Nina je oblekla že številne znane Slovenke, ki so nad njenim delom navdušene. Prepričani pa smo, da se bo število strank po reviji še povečalo. Foto: Lidija Mataja
Nina Šušnjara
Nina bo na modni reviji predstavila približno 70 kosov, kar je za enega samega kreatorja zelo veliko in največ, kar smo v Sloveniji videli do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Nina Šušnjara
Nina si želi, da bi ji uspelo tudi v New Yorku, zato se bo drugo leto podala tja na poslovni obisk. Foto: Osebni arhiv

Nina Šušnjara, vse bolj uveljavljena slovenska modna oblikovalka, bo v četrtek na svoji prvi samostojni modni reviji predstavila kolekcijo, ki jo je delala celo leto. Čeprav si je za pripravo tako velikega projekta izbrala zelo težek čas, ji je uspelo in v četrtek bo Nina zagotovo obrnila nov list v slovenski modni zgodovini. Z Nino smo se pogovarjali o njeni novi kolekciji in o načrtih za prihodnost.

Tvoja nova kolekcija se imenuje Retrospektiva. Od kod navdih zanjo?
Navdih za svojo prvo kolekcijo sem našla v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, iz različnih subkultur tega obdobja. Lani, ravno v času, ko sem začela delati novo kolekcijo, sem obiskala New York, kjer sem veliko navdiha dobila tudi v vseh "vintage" butikih. Tam sem našla ogromno detajlov, ki sem jih kasneje razvila. Čeprav je navdih kolekcije iz preteklosti, pa je ta zelo sodobna.

Kdaj si začela razmišljati o svoji prvi kolekciji?
Zdaj mineva eno leto od trenutka, ko sem začutila potrebo, da naredim nekaj svojega. Do zdaj sem delala le po naročilu za določene stranke, s kolekcijo pa sem res hotela izraziti samo sebe. Na modni reviji bom predstavila približno 70 kosov oblačil, večino svoje kolekcije pa sem narisala praktično v eni noči. Seveda sem skice še naprej nadgrajevala in spreminjala, tako da se je kolekcija spreminjala s časom.

Opiši nam svojo kolekcijo. Kaj pomeni tebi, kaj želiš, da pove svetu, in kaj bo povedala o ljudeh, ki jo bodo nosili?
Kolekcija je na meji med modnim in nosljivim slogom. Je zelo razčlenjena, saj vsebuje tako dnevna kot večerna oblačila, zajema vse – hlače, krila, bluze, jakne, plašče in druge kose. Pomeni mi vse, ker sem eno leto delala le za ta projekt, lahko rečem, da je to moj "prvi otrok", ker sem mu posvetila toliko časa. Želim, da bi moja kolekcija ljudem predstavljala novo opcijo, ki je do zdaj ni bilo. Zelo pomembno je, da sem kolekcijo naredila tako, da jo lahko ljudje kombinirajo s svojimi kosi, ki jih že imajo, ni nujno, da nosijo oblačila le na način, ki ga bom predstavila na reviji. Nosili jo bodo ljudje, ki jim ni vseeno, kako so videti, imajo radi modo in imajo do oblačil poseben odnos. Nosili jo bodo ljudje, ki si upajo več.

Modno revijo pripravljaš prvič. Ker gre za izjemno velik projekt, nas zanima, ali si imela ob tem kakšne težave? Kakšna izkušnja je za tabo?
Ko sem se lotila tega projekta, sem bila prepričana, da mi bodo pomagali sponzorji, a je ravno v tem času svet zajela recesija, zato so se vsi ustrašili. Nihče si ni upal sponzorirati tovrstnih projektov. Kolekcija in modna revija sta zelo velik finančni zalogaj, tako da mi brez družine, bližnjih in moje ekipe, ki mi pomaga pri vsem skupaj, ne bi uspelo. Kar se tiče kreativnega dela, pa nisem imela nobenih težav, saj ko smo začeli, ni bilo več poti nazaj. Lahko povem, da bi, če bi bila v tem sama, mogoče odnehala, a ker sem imela okoli sebe toliko ljudi, ki so verjeli vame, sploh nisem imela možnosti, da bi nehala. Definitivno je vse skupaj velika izkušnja, s katero sem se veliko naučila, sem pa prepričana, da naslednja revija ne bo nič lažja, ker gre za res velik projekt.

Po modni reviji te bo poznalo še več ljudi kot zdaj. Si obetaš veliko sprememb in novih naročil?
Kolekcije sem se lotila, da bi se predstavila širši javnosti in da predstavim sebe. Obetam si veliko novih naročil in novih strank, ki me do zdaj niso poznale. Trudila sem bom sprejemati nova naročila in dopolnjevati kolekcijo, saj si ne morem privoščiti, da bi mi, ko se bodo kosi z modne revije prodali, zmanjkalo oblačil.

Če bi se lahko na podlagi kolekcije primerjala s kakšnim svetovno poznanim kreatorjem, kdo bi ti bil najbližje?
Trudim se ustvariti svoj, edinstven slog. Če bi se morala primerjati, bi izbrala mešanico slogov Givenchyja in Diane von Furstenberg (DVF). DVF ima zelo ženstvena oblačila, Givenchy pa je zelo "fashion", ima bolj drzne kreacije in kolekcije.

Kam naprej? Kam te bo pot gnala po tej prvi kolekciji in modni reviji? Si želiš prodreti tudi v tujino, na tuje modne trge?
Spomladi načrtujem nov obisk New Yorka, kjer bom hodila po razgovorih in nabirala kontakte za prihodnost in za nove izzive. Zakaj sem si za prvo postojanko izbrala prav New York? To je mesto, kjer se resnično počutim kot doma in kjer lahko začutim to neverjetno energijo mesta. Dala bom vse od sebe, in če mi v New Yorku resnično uspe, sem zmagala.