Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čaputova, okoljevarstvena aktivistka, ki je bila za predsednico izvoljena lani, tako redno usklajuje svojo garderobo z obrazno zaščito – in to ne le barvno, celo materiala se ujemata.

Vse skupaj se je začelo že 21. marca, ko se je na slovesnosti ob prisegi nove, desnosredinske slovaške vlade v Bratislavi pojavila v oprijeti obleki škrlatne barve z ujemajočimi se petami – in masko.

Njena usklajenost z obleko je izstopala še toliko bolj, ker so vsi drugi člani nove vlade nosili običajne svetlo modre maske.

Kot iz Dekline zgodbe?

Vajo je ločena mati dveh hčera ponovila še nekaj dni pozneje, tokrat v rubinasto rdečem satenastem kostimu, ki ga je pospremila enaka maska.

Kar nekaj Zuzaninih sledilcev je z navdušenjem pospremilo videz 46-letne liberalne političarke, spet drugi so menili, da s svojo opravo spominja, kot da bi stopila iz Dekline zgodbe, distopične nadaljevanke, posnete po knjižni uspešnici Margaret Atwood.

Čaputovo so opazili tudi številni svetovni mediji in s svojo "koronsko" modo je pristala celo v portugalski izdaji modne revije Vogue.

Na Slovaškem so maske obvezne za vse izhode od doma. Prav tako je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ta teden odsvetovala splošno uporabo mask v pandemiji novega koronavirusa, razen pri okuženih oz. obolelih.

Sprostitev ukrepov

Na Slovaškem imajo 400 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek.

Slovaška vlada je v ponedeljek sicer nekoliko omilila ukrepe za nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, s čimer želi ublažiti gospodarske posledice epidemije.

Znova so se lahko odprle trgovine za dom in vrt s površino do 1000 kvadratnih metrov, optike, majhne tekstilne trgovine, prodajalne koles, avtomehanične delavnice in tehnični pregledi.