Madeline modni strokovnjaki označujejo za najnovejši 'it' obraz. Foto: Facebook Madeline Stuart
Madeline modni strokovnjaki označujejo za najnovejši 'it' obraz. Foto: Facebook Madeline Stuart
Winnie Harlow
20-letna kanadska manekenka Winnie Harlow je zaradi kožne bolezni netipična lepotica. Foto: Instagram Winnie Harlow

Plavolasko bo mogoče videti tudi na bližajočem se tednu mode v New Yorku, s čimer bo sledila eni svojih največjih vzornic, igralki Jamie Brewer, ki je nastopila v televizijski seriji American Horror Story, kot prva manekenka z Downovim sindromom pa se je v velikem jabolku predstavila februarja letos.

Madeline bo na modni stezi nosila kreacije modne hiše FTL Moda. Vodilni pri tej znamki so se namreč odločili, da bodo njihovo jesensko-zimsko kolekcijo predstavile manekenke z različnimi telesnimi hibami, na primer v invalidskem vozičku ali z amputiranimi udi. Združili so moči tudi z različnimi dobrodelnimi organizacijami, da bi pokazali, da "moda ne pozna ovir".

Mnogi jo želijo poslušati
Čeprav je Downov sindrom najpogostejša kromosomska bolezen, saj se po svetu na vsakih tisoč otrok rodi eden s to motnjo, pa se mnogi še vedno srečujejo z nerazumevanjem in nestrpnostjo. Madeline zato želi, da bi s svojim manekenstvom vsaj malo prispevala k odpiranju oči in drugačnemu pogledu na ljudi z različnimi motnjami v razvoju. "S svojim izpostavljanjem želim ustvariti odprtost in sprejemljivost," je zapisala na svoji strani na Facebooku.

In v zadnjih mesecih ji to resnično uspeva, saj se je pojavila že v mnogih revijah in gostovala v številnih televizijskih oddajah. Poleg tega je postala obraz nove linije torbic podjetja everMaya, predstavlja pa tudi znamko športnih oblačil Manifesta.

Njena mama Rosanne ni presenečena nad hčerinim uspehom v modnem svetu. "Svet želi biti vključevalen, želi se učiti in Madeline je odličen primer, kako se približati drugačnim ljudem," je dejala.

Newyorški teden mode je sicer že februarja skušal podirati meje in tabuje, saj so na modni stezi sodelovale tako transseksualna igralka Laverne Cox, manekenka z redko kožno boleznijo vitiligo Winnie Harlow ter manekenke z oblinami.