Kate Moss je dokazala, da ne le, da zna hoditi po modni brvi, ampak je nadarjena tudi za oblikovanje. Foto: EPA
Kate Moss je dokazala, da ne le, da zna hoditi po modni brvi, ampak je nadarjena tudi za oblikovanje. Foto: EPA
Anna Wintour
Anna Wintour na naslovnici svoje revije zahteva dekleta s popolnimi telesi, ki ne smejo biti večja kot številka 36. Foto: Reuters
Miuccia Prada
Miuccia Prada svojih kreacij ne posoja zvezdnicam. Foto: EPA
Kate Moss in Vivienne Westwood
Modne revije Vivienne Westwood si z veseljem ogleda tudi Kate Moss. Foto: Reuters

Na seznamu najvplivnejših žensk v modni industriji se znajdejo tudi supermodeli, letos si je to mesto prislužila Kate Moss.

Ne le, da je ena izmed najbolje plačanih manekenk, ampak se preizkuša tudi v oblikovalskih vodah. Največji uspeh si je prislužila s trženjem sebe kot blagovne znamke: v mladih letih kot dekle iz plakatov za spodnje perilo Calvina Kleina, pozneje z burno zvezo z Johnnyjem Deppom, zadnja leta pa s kokainskimi škandali in Petom Dohertyjem.

In vse to ji je pomagalo, da nje v reklamnih kampanjh velikih modnih hiš ne vidimo kot manekenke, ki predstavlja oblačila, ampak kot Kate Moss, ki trenutno nosi oblačila nekega oblikovalca. Ker se Kate zaveda svojega vpliva, se je odločila, da bo omogočila mladim dekletom, da so za precej majhen denar videti kot ona, saj je oblikovala kolekcijo za Topshop. Dekleta pa lahko tudi dišijo kot Kate, saj je na trgu tudi njen parfum.

Prisilila celo Oprah, da shujša
Če obstaja stvar v modi, v katero nihče ne dvomi, je to vpliv urednice ameriške izdaje modne revije Vogue Anne Wintour. Če je ona navdušena nad najnovejšo kolekcijo neke blagovne znamke, to pomeni, da je uspeh bolj ali manj zagotovljen. Tega se zavedajo predvsem neuveljavljeni oblikovalci, ki na vsak način želijo očarati kraljico mode. S svojimi velikimi črnimi očali in vzvišeno držo je stalnica največjih modnih revij, kjer ima zagotovljen najboljši sedež v prvi vrsti.

Znana pa je tudi njena manj dobra stran, ki jo je Meryl Streep upodobila v filmu Hudičevka v Pradi. Čeprav ni bilo nikjer izrecno rečeno, da film in knjiga, po kateri je film nastal, opisujeta njeno življenje, je to takoj ob izidu postalo jasno vsem boljšim poznavalcem modne industrije. Anna se je na film odzvala v slogu: zavrnila je povabilo na uradno povabilo, a se je udeležila projekcije za novinarje, oblečena v Prado. Znana je tudi po svoji kruti odkritosrčnosti, saj naj bi od same Oprah Winfrey zahtevala, da shujša, preden jo je dala na naslovnico svoje revije.

Modne smernice postavlja Prada
Če želite vedeti, kaj bo v modi naslednje leto, ne smete zamuditi revije modne hiše Prada. Podjetje vodi Miuccia Prada, ki je dedkovo podjetje, katero se je ukvarjalo z izdelovanjem prtljage, pretvorila v enega izmed največjih modnih imperijev. Vsi pomembnejši modni uredniki naj bi si vsako leto najbolj želeli Pradine izdelke, saj je znano, da modni okus Miuccie nikoli ne zgreši.

Če katera izmed zvezdnic na rdeči preprogi nosi kreacijo njene modne hiše, je ni dobila zastonj, kot to počnejo mnogi oblikovalci, ki jim je pomembno le, da zvezdnice na rdeči preprogi izrečejo, da so obelečene v njihovo delo. Miuccia Prada svojih stvari ne poklanja niti zvezdnikom, zato morajo za njene stvaritve celo slavni plačevati veliko denarja. Zastonj reklama, ki bi ji jo zvezdnice naredile pač na njo nima vpliva.

Punk iz ulic v visoko modo
Britanska modna ikona Vivienne Westwood je v 70. letih z majhnim butikom začela pravo revolucijo: na londonske ulice je ponesla pankerski slog. Prek partnerja je vstopila v stik s skupino Sex Pistols in začela oblikovati njihov modni okus. Več kot 30 let pozneje je Vivienne še vedno ena izmed najbolj vplivnih modnih oblikovalk. Spada med ljudi, ki postavlja modne smernice, ne le, da jim sledi.

T. P.