Primark je svoja vrata v Sloveniji odprl junija lani. Foto: BoBo
Primark je svoja vrata v Sloveniji odprl junija lani. Foto: BoBo

V lastniškem koncernu Associated British Foods so opozorili, da bo kar približno 57 odstotkov Primarkovih prodajnih površin začasno zaprtih, če bo parlament v Londonu odločil, da morajo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vse trgovine z nenujnim blagom v Veliki Britaniji v četrtek za mesec dni zapreti svoja vrata.

Trenutno so že zaprte Primarkove trgovine na Irskem, v Franciji, Walesu, Kataloniji v Španiji in Sloveniji, kar skupaj predstavlja 19 odstotkov njegovih prodajnih površin.

Premier Boris Johnson je medtem že potrdil, da bodo trgovine z oblačili med tistimi, ki bodo morale v okviru druge zaustavitve javnega življenja na Otoku ta teden zapreti vrata vse do 2. decembra.

Skoraj 40 odstotkov manj dobička

Primarkov lastnik, koncern Associated British Foods, je v pravkar izteklem se poslovnem letu ustvaril 810 milijonov funtov (900 milijonov evrov) dobička iz poslovanja, kar je 37 odstotkov manj kot leto prej.

Sorodna novica Odprli prvi slovenski (očitno težko pričakovani) Primark

Prihodki koncerna so v poslovnem letu od 12. septembra lani do 11. septembra letos dosegli 13,9 milijarde funtov (15,4 milijarde evrov), kar v primerjavi z letom prej pomeni 12-odstoten padec. Večji del tega padca je bil ustvarjen v tretjem četrtletju, torej med aprilom in junijem, ko so bile Primarkove trgovine zaprte.

Izgubo prihodkov od prodaje oblačil v drugem valu pandemije ocenjujejo na 375 milijonov funtov (416 milijonov evrov). Primark je s tem eden najhujših poražencev med trgovci z oblačili, saj nima spletne trgovine.

Zaradi velike negotovosti je prvi mož Associated British Foodsa George Weston napovedal, da koncern za preteklo poslovno leto ne bo izplačal dividend. Vsa druga poslovna področja koncerna, med njimi proizvodnja sladkorja, so sicer v preteklem poslovnem letu dosegla rast.