Moda
Ameriške olimpijske uniforme temeljijo na čistih in strogih linijah, ki spominjajo na vojaško disciplino.
Ameriška olimpijska ekipa v klasičnih Laurenovih kreacijah. Foto: Reuters
Britanske olimpijske uniforme je oblikovala hči Paula McCartneyja, Stella (na sliki v sredini). Foto: Reuters
Svečane obleke britanske reprezentance. Foto: Reuters
Jamajška oblačila, ki jih označujejo za bolj posrečene, je v sodelovanju s Pumo oblikovala hčerka Boba Marleyja, Cedella Marley. Foto: Reuters
Slovenska odprava. Foto: Uradna stran
Slovenska športna oprava, pod katero se je podpisal Sandi Murovec. Foto: Uradna stran

Dodaj v

Olimpijske uniforme: Od "kitajske afere" Američanov do slovenskih zelenih trenirk

Najbolj posrečeni in najbolj neposrečeni kroji
14. julij 2012 ob 10:59
Ljubljana/London - MMC RTV SLO, STA

Za uradnimi uniformami olimpijskih športnikov letos stojijo taka slovita oblikovalska imena, kot so Ralph Lauren, Giorgio Armani in Stella McCartney, a prah se zaradi oprav še nikdar ni tako dvigal.

Trenutno so najbolj na udaru olimpijske uniforme ZDA, ki jih je sicer oblikoval priznani modni oblikovalec Ralph Lauren. Ameriške kongresnike je povsem ogorčilo, da so bile uniforme izdelane na Kitajskem.

"V ZDA imamo nezasedenih 600.000 delovnih mest v proizvodnji, olimpijski komite pa da izdelavo uniform v roke Kitajcem. To je nezaslišano in prav neumno," je dejal demokrat iz New Yorka Steve Israel. "Zelo sem razburjen in lahko jih je sram," je dodal vodja demokratov v senatu Harry Reid iz Nevade.

Ob vsem ogorčenju pa kongresniki pozabljajo na pomembno dejstvo, na katero jih je opozoril tiskovni predstavnik olimpijskega komiteja Patrick Sandusky. V nasprotju z drugimi državami, ki svoje olimpijske športnike finančno podpirajo, so ameriški športniki namreč povsem odvisni od zasebnih sponzorjev.

Sandusky je dejal, da so na svoje sponzorje ponosni in opozoril, da je Ralph Lauren ameriški modni oblikovalec, ki je bil izbran na razpisu in so mu zelo hvaležni za vso pomoč. Kongresniki že leta tarnajo nad Kitajsko in njeno poceni valuto zaradi česar ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj narašča iz leta v leto, še posebej s Kitajsko.

Laurenove mornariške stvaritve, ki sledijo oblikovalčevi prepoznani klasični in brezčasni estetiki, pa gredo nekaterim Američanom v nos, češ da so "preveč evropske". Stevu Doocyju, voditelju oddaje Fox & Friends, se tako zdi, da so baretke "preveč francoske" in se sprašuje, zakaj ni Lauren raje uporabil čepic s ščitnikom, medtem ko je New York Post mornarsko modre oprave opisal kot "preveč snobovsko poštirkane".

Britance Stella pustila hladne
Nad olimpijskimi oblačili svojih športnikov pa niso navdušeni niti Britanci, pa čeprav je uniforme oblikovala ugledna kreatorka Stella McCartney. Strategija McCartneyjeve je bila, da v dizajn uniform vnese rdečo, belo in modro z britanske zastave, a kaj, ko je rdeče komaj za vzorec, kar je mnoge Britance popolnoma razburilo. Ne pomaga, da so se ob tem športni psihologi razgovorili, kako daje rdeča barva športnikom dodaten zagon, pozitivno napdalnost in tekmovalnost in kako je velika napaka, da te barve ni več v uniformah.

Mediji in modni strokovnjaki sicer v teh dneh kar tekmujejo s seznami "najbolje in najslabše krojenih" oblek. Med tistimi, ki jih izpostavljajo, so uniforme jamajške ekipe, ki jih je za Pumo oblikovala hčerka Boba Marleyja Cedella Marley. Italijanske je oblikoval Giorgio Armani, pohvale pa so si prislužile tudi lepo krojene oprave južnokorejske reprezentance. Precej kritik dobivajo kričeče španske uniforme, "kičaste" ruske, "mcdonaldsovske" kitajske in "dolgočasne" francoske, pod katere se je podpisal Adidas.

Slovenski "pošvedranci"
In Slovenci? Jabolčno zelene in svetlo modre oprave s kombinacijo bele in sive je oblikoval Sandi Murovec, pri čemer je slovesna oblačila, oblačila za prosti čas in nacionalni komplet izdelal Peak, tekmovalna oblačila pa slovenski Toper. Rezultat? Ne najbolj posrečen. Kombinacija kričečih trenirk s sivimi suknjiči je neskladna, barve pa še vedno ne navdušujejo, čeprav naj bi šlo za uradne slovenske barve.

Blogerka Irena Sirena je slovenska oblačila postavila ob bok ameriškim, ki naj bi bile videti ukrojene po meri, medtem ko slovenske "delujejo pošvedrano, še preden so jih sploh dobro oblekli". "Suknjiči še odpeti niso videti dobro, kaj šele zapeti. In kaj je s tisto kapuco spodaj; je spodaj športna jopica (in zakaj?!) ali je to samo našito (in zakaj?!)? Groza, no. In glede na to, koliko damo na šport, bi lahko olimpijcem vsaj privoščili eno obleko po meri. Ja, ja, vem. Šparamo. Prejšnja leta nismo, pa rezultati niso bili nič kaj boljši, tako da dvomim, da je problem v pomanjkanju denarja," se je razpisala Irena Sirena. Blogerka se še sprašuje, zakaj k oblikovanju uniform vendar ne pritegnemo modnih oblikovalcev, tako znanih kot še neuveljavljenih, saj naj bi bilo zdaj naše olimpijsko "svečano" oblačilo "videti slabše od najcenejše H&M robe".

Smučarski demonstrator kot oblikovalec
40-letni Murovec sicer kljub temu, da Google ob njegovem imenu ven vrže predvsem povezave na učenje smučanja in glasbene kolaboracije z Jasminom Stavrosom, ima izkušnje s tovrstnim projektom, saj je že oblikoval zimsko kolekcijo za olimpijske igre v Salt Lake Cityju 2002.

"Olimpijski komite Slovenije je z namenom ustvaritve podobe oblačil pristopil do mene, pa tudi sicer poznajo moje prejšnje kolekcije. Tokrat sem prvič oblikoval opremo za letno olimpijado, predvsem pa je bilo tu dejstvo, da je bil glavni pokrovitelj Peak pripravljen narediti celotno kolekcijo, kar prej ni bila navada. To je že v startu pomenilo, da lahko naredimo celovito podobo oblačil. V preteklosti je nekdo naredil le tekmovalne drese, nekdo drug svečana oblačila, oblačila za prosti čas nekdo tretji, nacionalne komplete spet drug dejavnik ... Težko je bilo narediti skupni videz. Druga stvar, zaradi katere sem najbolj navdušen in sem velik podpornik tega, pa je, da so se identificirale barve. Slovenija v športu naposled nastopa v barvah, v katerih je najbolj razpoznavna. Oblačila so dokaz, da je to možno, in športniki so v njih videti odlično," pa je ob predstavitvi uniform razlagal Murovec.

Njegova ideja je bila tudi, da bi bila oblačila "moderna in trendovska, ne zgolj nekakšne uniforme": "Moja osnovna želja je bila, da bi športniki oblačila nosili, četudi ne bi bila olimpijska. Kar kolekcijo naredi še posebno drugačno in jo postavlja ob bok drugim, morda celo pred njih, pa je, da smo uporabili vzorec, sestavljen iz nepravilnih oblik Triglava, ki spominja na logotip londonskih iger."

Ali mu je koncept uspel, presodite sami.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
dante123
# 14.07.2012 ob 11:22
Armani je le Armani. Mi pa Murovca. Vcasih smo imeli vsaj Muro!
cintaelu
# 14.07.2012 ob 11:55
meni so pa Ameriške lepe, enostavne, elegantne in športne, kar Ralph je, športna eleganca...ko pogledam naše, mi je za bruhnit- se opravičujem, ampak tako je...nič nimam proti kombinaciji zeleno modre, ampak ti odtenki so grozni...na tako lepši način se da narediti..
je pa res, da jih ne bo potrebno iskati, ker bodo kar bodli ven na vseh štartih....

škoda Mure ja..Armaniju pa tudi res ni potrebno oporekati..klasika...
sheyk
# 14.07.2012 ob 11:06
murovec je prijatelj od kocijančiča, kocijančič od jankovića, - evo, smo že pri trenirkah
(bratstvo i jedinstvo press)
Mazni
# 14.07.2012 ob 12:35
Naše zgledajo kot smučarski kombinezoni. Halo, to niso zimske olimpijske igre.
assange
# 14.07.2012 ob 12:16
Kitajci pa so res videti, kot zaposleni v Mc Donaldsu....
pAznik
# 14.07.2012 ob 11:14
Tist ki si je izmislil ''uradne slovenske barve'' bi moral v zapor. Delujejo poceni, kombinacija morde in zelene je za kozlat, tako kot modra hiša v lepi zeleni okolici, fuj.
manrose.
# 14.07.2012 ob 12:18
Izbira barv ni posrečena, kajti modra in zelena skupaj v večjih količinah povzročata prevelik dražljaj za oko. Oblikovalec ni upošteval minimalizma pri izbiri barv.

Če pustimo dizajn ob strani, še vseeno mi ne gresta skupaj jopič, podložen s hoodiem, in tekaške superge. To je pa kar nekaj...
Problem pri barvah je zato, ker nimamo nacionalnih barv. Imamo zastavo, ki jo želimo spremeniti, in imamo zeleno barvo v športu, s katero se ne identificirajo vsi. To je zato, ker se ne moremo uskladiti niti s tem, kdaj smo sploh Slovenci kot državljani obstajali. Ni čudno, da je potem tudi dizajner zmeden.
štajerc64
# 14.07.2012 ob 13:45
Oprostite, ampak naši so za kozlat.
Če smo imeli že referendume o vsem, pa imejmo še o barvah opreme naših športnikov.
Da bodo enake za vse športe in ne bodo podvržene kvazi oblikovalcem z pet minut časa ali dobrim zaledjem.
Kolikor sem nazadnje pogledal, je naša zastava še vedno belo , modro, rdeča in v teh barvah
naj nastopajo naši športniki. Dodamo lahko še rumeno, saj je v grbu, drugih barv pa ne.Samo ne zdaj nabijat kako smo zelena država. Smo, ampak Brazilija je še bolj , pa imajo v zastavi približno enako razmerje zelene , modre in rumene. Dresi, recimo nogometašev, imajo rumene majice in modre hlače, z zeleno samo na ovratniku.
Zame so najlepši stari hokejski, ti novi niso najbolj, predvsem ris ni ok, in v takšnih barvah bi bili lahko vsi ostali.
Rambaldi
# 14.07.2012 ob 12:45
@celec222:
Novozelandske itak, osebno pa so mi všeč še hongkonške ter avstralske oprave. Slednji pa res lahko rečejo, da so nacionalne barve uspešno pretvorili v slovesna oblačila.
Rambaldi
# 14.07.2012 ob 12:43
@manrose:

Mi nismo imeli oblikovalca - naša je oblikoval smučarski učitelj, ne oblikovalec! Menda ne pričakuješ od njega, da bo poznal primerne (kaj šele idealne) barvne proporce? Pač so na OKS potrebovali nekoga, ki so mu zabičali, naj nekaj skombinira iz njihovih omiljenih barv, on pa je to molče storil, zdaj pa bi radi skupaj slavili, češ kaj so ustvarili. Ne rečem, za na plažo bi kolekcija bila kar posrečena. Pač ena izmed mnogih. Ampak na OI v trenirki s sivim suknjičem in modrimi supergami, potem pa temu reči slovesna obleka?

Bog ne daj, da res dobimo kakšno medaljo, ker bo na podelitvi poleg ostalih dveh prejemnikov v svečanih oblekah stal nek naš nebodigatreba v nesvečani živobarvni pobalinski opravi. Kot da bi nekdo med trimčkanjem po Golovcu nase navlekel neko imitacijo suknjiča in slučajno uletel na slovesno podelitev.
ferrari458
# 14.07.2012 ob 12:03
najlepše so ameriške in južnokorejske oprave...
naši pa ha, ha,... bodo te kričeče trenirke po OI lahko zastonj potalali zokijevim volivcem, da se bodo šetali po fužinama in štepanjcu
celec222
# 14.07.2012 ob 12:41
nova Zelandija ima najlepše..
pikabu
# 14.07.2012 ob 12:36
O, avtorski članek pod Zabavo, po dolgem času! Bravo!

Slovenski dresi se mi zdijo izpod vsake kritike: šuškasta trenirka v 10-ih različicah. Mene zanima, zakaj bi kdorkoli želel ta suknjič nositi še izven olimpijskih iger. Zakaj bi se to komu zdel pomemben dejavnik? Tak suknjič namreč ni primeren ne za svečano priložnost, ne za vsak dan (ker je ta živobarvana kapuca prišita nanj!) , niti za na njivo... skratka, po mojm mnenju ta slovenski suknjič nima nobene kvalitete. Izdelava vse slovenske kolekcije izgleda kot da bi jih izdelalo kakšno dekletce v četrtem razredu, ki je prvič sedlo za šivalni stroj. Poglejte samo krilo na sliki 6 in 21: blago in elastika v pasu. :/

Meni osebno so najbolj všeč svečane angleške in novozelandske, čeprav bi obema dodala še malo več barve, pa z novozelandskih suknjičev bi vzela tisti olimpijski logo... Tudi jamajška oblačila so mi všeč, ameriška pa se mi zdijo ok: kvalitetna izdelava, medtem ko celoten izgled ne ne izstopa ne navzgor ne navzdol.
Drncl
# 14.07.2012 ob 14:43
Naši dresi so dejansko taki, kot tiste šuškaste trenirke iz Madžarske za 20 forintov. V glavnem za kozlat...
sosexy
# 14.07.2012 ob 14:14
neno :( zakaj?? pa zakaj kapuca na suknjiču, WTF??? ja, pa elastika v blagu v krilu - ?! sploh nimajo veze barve, v nežnejših odtenkih bi se jih dal čist lepo vkomponirat z belo, čist elegantno, minimalistično, ne pa da je bogi cel v popisani modri :S
Pa sej imamo modne oblikovalce v Sloveniji no! Groza :/ ne razumem kako lahko ni razpisa za te stvari .....
Dejte jim vsaj telirat mal zadeve !
gardin
# 14.07.2012 ob 14:10
Glej YoZo je problem... Se strinjam, da se piše in komentira večinoma neumnosti, ampak tukaj gre za več vprašanj. Klientelizma, ker kolekcije ni oblikoval nekdo, ki se je za to izobrazil in s tem degradacija tega poklica, izvora oblek, ki so sešite na Kitajskem namesto doma in splošnega okusa Slovencev, ki je odraz stopnje kulture naroda.
gardin
# 14.07.2012 ob 13:46
Murovec ti si bebec. Žal in hudo obenem mi je, da ne vidiš, kakšno skropucalo si skreiral. Only in Slovenia, kjer vsak misli, da zna vse. Zakaj ne gredo ti vseznalci in vsevedci raje v Cern ali na 300 E Street Southwest Washington, aja saj res pri fiziki se ne da bleferati. Loti se tistega kar znaš in bodi toliko samokritičen, da znaš tako delo odstopiti tistim, ki so za to usposobljenil.
Chief.117
# 14.07.2012 ob 13:42
Joj, naši zgledajo ko pajaci :(
ateistek
# 14.07.2012 ob 13:27
Kje so Rusi dobili ta ubitačan vzorec? :))
Rambaldi
# 14.07.2012 ob 13:01
Sprijaznimo se: Bart Simpson je hodil v šolo bolj slovesno oblečen, kot gremo mi na olimpijske!
perice
# 14.07.2012 ob 11:50
men je pa ok, kul
sheyk
# 14.07.2012 ob 11:09
slika slovencev - ha ha ha ha ha ha ha
(Ponte Rosso press)
Rambaldi
# 14.07.2012 ob 12:18
Hahahahaha. Šele zdaj videl, čemu naši pravijo svečana oblačila.

Da se filozofiranja, da smo končno našli "nacionalne barve", niti ne dotaknem. Glede na kratko pamet Slovencev je vse bolj očitno, da je enkrat nacionalna barva rumeno-modra, drugič pa rdeča.

Smešno - ponavadi se izgovarjajo, da so čudne barve zato, ker ima pač sponzor pravico, da jih on določi. Tokrat pa smo jih očitno izbrali sami, tako da je sramota še toliko večja.
venatoridrih
# 14.07.2012 ob 15:16
cestitke, cesa tko ogabnega pa ze dolg ne!
se logo od kitajcev smo dal na reklc in s to kriceco zeleno ga res nihce ne bo mogu nihce spregledat
sramota za slovenijo!!1
stella10
# 14.07.2012 ob 13:43
Ta naša "modra" barva me spominja na barvo Kazakstana :S

Se mi pa ameriška kreacija zdi prav ql. Bo pa letos očitno veliko bele barve:)
Rambaldi
# 14.07.2012 ob 15:34
Pravzaprav je stvar zelo preprosta - tole je zgolj in samo maslo našega Olimpijskega komiteja. Zadevo so želeli rešiti čimbolj z levo roko, hkrati pa z vsem skupaj pustiti še svoj pečat, kako naj bi jih uspelo nekaj izjemnega. Ravno nasprotno!

Najprej zadeva s sponzorjem - bomo šparali, pa naj stane, kolikor hoče! Če nam še kaj postrani kapne v žep, toliko lepše! Pa četudi bi se za opremljevalca ponudil nek tuj šmuglar s kitajsko robo - super, samo da je zastonj in da se nam ni treba ukvarjati,kaj je pravzaprav sploh naš cilj in kaj želimo!

Ko se torej razjasni, da ne bo treba nič plačati, ker stroške krije sponzor-opremljevalec, je treba samo še poskrbeti za podobo te opreme. Ponavadi ima že opremljevalec neke zahteve glede trendov (vsega, kar si nekdo zaželi, vendarle ne sešijejo). Tokrat pa sponzor niti tega ne zahteva. Pusti nam povsem odprte roke glede izgleda! Kaj lepšega za OKS kot to, da nekemu kljukcu (njim ljubemu, seveda) vbije v glavo, kaj si oni (OKS) želijo oz kaj njim predstavlja nacionalne simbole, on pa naj iz tega nekaj naredi. Bolj primernega kandidata za to, kot je vaditelj smučanja, pač ni!

Potem pa sledi še postavljanje, češ kakšen oblikovni presežek je bil ustvarjen, povrhu vsega pa primitivno kitenje s perjem, češ da naj bi šlo za nacionalne barve?!? Ob tem, da seveda nihče izmed ljudi na OKS ne zna pojasniti, zakaj naj bi bile to nacionalne barve in po kakšnem ključu so bile izbrane.

Tako da pri vsej zadevi se zelo jasno izkaže, da gre le še za enega izmed mnogih fiaskov OKS. Bistvo vse zgodbe je skrito v tem.

Če lahko za tekmovalne drese poskrbi naš Toper, sem prepričan, da bi lahko za ostalo garderobo poskrbel kateri drugi slovenski opremljevalec. Jih je kar nekaj, ki bi si to želeli. Najbrž pa jim na kraj pameti ne pade, da si to zagotovijo s kuvertami pod mizo.

Kar se tiče dizajna - če ne drugače, se lahko mirno naredi razpis za katerega izmed študentov oblikovanja, če se že kakšno priznano kreatorsko ime ne bi pojavilo. Ne biti tako naiven, da se nihče ne bi bil pripravljen tega lotiti - zastonj! Takšne reference, kot je miljardno (!!!) občinstvo bi se branil le malokdo!

Ampak dokler pri nas vladajo drugačni interesi in skrb za nekaj drugega, ne pa nacionalni ponos ina napredek, tako dolgo je o tem itak brezpredmetno razmišljati...
manrose.
# 14.07.2012 ob 20:51
@Rambaldi: Hvala, da si mi povedal.... Sandi Murovec sploh ni dizajner, tega pa nisem vedel! Jah, potem pa nimam več kaj za komentirat, če nek trener skrbi za dizajn. To je erorre fatale.
jeti1997
# 14.07.2012 ob 14:51
Še enkrat:
Kje v Slovenski zastavi, grbu ali čemrkoli je zelena barva???

V zastavi mamo tri barve, ki bi jih lahko uporabili ne pa neke zelene.

Kaj še res nismo preboleli centralizma?????
Galaxy
# 14.07.2012 ob 14:32
Smo pač žolčno zeleni. Se pa ujema s trenutnim stanjem morale v naši državi :)
sammy13
# 14.07.2012 ob 14:11
Če še nihče drug ni, bom pa jaz: kdaj bo nehala prevladovat barva Olimpije v slovenskih nacionalnih dresih?

Šuškavci so pa baje letos spet v modi... na bolšjem sejmu.
M-filter
# 14.07.2012 ob 12:21
prav najlepše mamo:) .. iztopajo od bednega povprečja ostalih. tut jz bi jo nosu.
matejka-tomazin
# 25.07.2012 ob 02:07
Niso ne vem kaj, ampak tudi tako zelo grozne niso, no...
tenisač
# 15.07.2012 ob 15:13
OneRound, naše so lepe že tako ali tako.
mirangr
# 15.07.2012 ob 15:06
in vi vsi ste modni oblikovalci
mocco
# 15.07.2012 ob 11:53
Problem je v tem da se ne mormo zmenit in poenotit, kakšne barve so slovenske. Preživel smo vse, od modrih, belih, zelenih, roza, itd....logično da ima vsak svoj okus. Recimo za hrvate ni problema, lahko je sivokoderlajsasta , pa če je šahovnca gor bo ok. Lahko bi se mal po njih zgledval, ne pa da se samo pričkamo.....
ice_devil
# 14.07.2012 ob 18:03
naši zgledajo kokr v uniformah cestnih delavcev al pa smetarjev.
vonko
# 14.07.2012 ob 17:39
Slovenski reklci so grozljivi :(
la.sonrisa
# 14.07.2012 ob 16:49
joj sej tako slabe pa spet niso naše uniforme no, poglejte raje Ruse :) oni bodo pobrali ogromno medalj in bodo morali taki po medalje hodit haha drugače pa nova zelandija zmaga
tenisač
# 14.07.2012 ob 15:05
Un iz senata bi kar požgal obleke, neverjetno kakšni so eni Američani.
štajerc64
# 14.07.2012 ob 14:50
Pravzaprav štrumfeki :)
Drncl
# 14.07.2012 ob 14:45
Ameri se pa ne zavedajo, da če Kitajske ne bi bilo in bi jih vlekli iz d*eka, njih že dolgo ne bi bilo več. Tako da... ššššššššš.
arking
# 14.07.2012 ob 14:42
moram rečt da sam dres od jennifer ennis mi je všeč ostalo povprečno....
gardin
# 14.07.2012 ob 14:12
Žal je več kot očitno, da vzhodni blok ostaja vzhodni, tudi v tem oziru... mi smo pa nekje v spodnji sredini in s tem ne bi smeli biti zadovoljni.
kwayzdey
# 14.07.2012 ob 13:48
Azzuri so malo mimo, pogrešam pa Severno Korejo...
kwayzdey
# 14.07.2012 ob 13:46
Španski manekeni (slika9) imajo pa obraze kot lutke...
simon peter
# 14.07.2012 ob 13:17
Absolutno glasujem za Novo Zelandijo!
Italijani so pa ko eni cigani, če na hitro pogledam...
kop
# 14.07.2012 ob 12:37
RL je dokazal da je pač mojster :) Škoda ker mi nimamo takih. Samo une baretke niso lih za nas, američanom pa pristojijo kot voda reki :) Nevem kaj jamrajo sploh. Oni bi verjetno radi šekasto rjavotemnozelene, take kot so jih navajeni. Ali pa puščavsko bež...
Vaati
# 14.07.2012 ob 12:05
Žal so najgrše prav naše.
mhc
# 14.07.2012 ob 12:01
Hehe, slika 22: Up yours!
Morda bi jo bilo malce nerodno razkazovat po Londonu. But then again ... there's no such thing as bad publicity...
KillerBOB
# 14.07.2012 ob 11:04
Se opravičujem so že :)...
Kazalo