Ameriške olimpijske uniforme temeljijo na čistih in strogih linijah, ki spominjajo na vojaško disciplino. Foto:
Ameriške olimpijske uniforme temeljijo na čistih in strogih linijah, ki spominjajo na vojaško disciplino. Foto:
Ameriška olimpijska ekipa v klasičnih Laurenovih kreacijah. Foto: Reuters
Britanske olimpijske uniforme je oblikovala hči Paula McCartneyja, Stella (na sliki v sredini). Foto: Reuters
Svečane obleke britanske reprezentance. Foto: Reuters
Jamajška oblačila, ki jih označujejo za bolj posrečene, je v sodelovanju s Pumo oblikovala hčerka Boba Marleyja, Cedella Marley. Foto: Reuters
Slovenska odprava. Foto: Uradna stran
Slovenska športna oprava, pod katero se je podpisal Sandi Murovec. Foto: Uradna stran

Trenutno so najbolj na udaru olimpijske uniforme ZDA, ki jih je sicer oblikoval priznani modni oblikovalec Ralph Lauren. Ameriške kongresnike je povsem ogorčilo, da so bile uniforme izdelane na Kitajskem.
"V ZDA imamo nezasedenih 600.000 delovnih mest v proizvodnji, olimpijski komite pa da izdelavo uniform v roke Kitajcem. To je nezaslišano in prav neumno," je dejal demokrat iz New Yorka Steve Israel. "Zelo sem razburjen in lahko jih je sram," je dodal vodja demokratov v senatu Harry Reid iz Nevade.

Ob vsem ogorčenju pa kongresniki pozabljajo na pomembno dejstvo, na katero jih je opozoril tiskovni predstavnik olimpijskega komiteja Patrick Sandusky. V nasprotju z drugimi državami, ki svoje olimpijske športnike finančno podpirajo, so ameriški športniki namreč povsem odvisni od zasebnih sponzorjev.
Sandusky je dejal, da so na svoje sponzorje ponosni in opozoril, da je Ralph Lauren ameriški modni oblikovalec, ki je bil izbran na razpisu in so mu zelo hvaležni za vso pomoč. Kongresniki že leta tarnajo nad Kitajsko in njeno poceni valuto zaradi česar ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj narašča iz leta v leto, še posebej s Kitajsko.

Laurenove mornariške stvaritve, ki sledijo oblikovalčevi prepoznani klasični in brezčasni estetiki, pa gredo nekaterim Američanom v nos, češ da so "preveč evropske". Stevu Doocyju, voditelju oddaje Fox & Friends, se tako zdi, da so baretke "preveč francoske" in se sprašuje, zakaj ni Lauren raje uporabil čepic s ščitnikom, medtem ko je New York Post mornarsko modre oprave opisal kot "preveč snobovsko poštirkane".

Britance Stella pustila hladne
Nad olimpijskimi oblačili svojih športnikov pa niso navdušeni niti Britanci, pa čeprav je uniforme oblikovala ugledna kreatorka Stella McCartney. Strategija McCartneyjeve je bila, da v dizajn uniform vnese rdečo, belo in modro z britanske zastave, a kaj, ko je rdeče komaj za vzorec, kar je mnoge Britance popolnoma razburilo. Ne pomaga, da so se ob tem športni psihologi razgovorili, kako daje rdeča barva športnikom dodaten zagon, pozitivno napdalnost in tekmovalnost in kako je velika napaka, da te barve ni več v uniformah.

Mediji in modni strokovnjaki sicer v teh dneh kar tekmujejo s seznami "najbolje in najslabše krojenih" oblek. Med tistimi, ki jih izpostavljajo, so uniforme jamajške ekipe, ki jih je za Pumo oblikovala hčerka Boba Marleyja Cedella Marley. Italijanske je oblikoval Giorgio Armani, pohvale pa so si prislužile tudi lepo krojene oprave južnokorejske reprezentance. Precej kritik dobivajo kričeče španske uniforme, "kičaste" ruske, "mcdonaldsovske" kitajske in "dolgočasne" francoske, pod katere se je podpisal Adidas.
Slovenski "pošvedranci"
In Slovenci? Jabolčno zelene in svetlo modre oprave s kombinacijo bele in sive je oblikoval Sandi Murovec, pri čemer je slovesna oblačila, oblačila za prosti čas in nacionalni komplet izdelal Peak, tekmovalna oblačila pa slovenski Toper. Rezultat? Ne najbolj posrečen. Kombinacija kričečih trenirk s sivimi suknjiči je neskladna, barve pa še vedno ne navdušujejo, čeprav naj bi šlo za uradne slovenske barve.

Blogerka Irena Sirena je slovenska oblačila postavila ob bok ameriškim, ki naj bi bile videti ukrojene po meri, medtem ko slovenske "delujejo pošvedrano, še preden so jih sploh dobro oblekli". "Suknjiči še odpeti niso videti dobro, kaj šele zapeti. In kaj je s tisto kapuco spodaj; je spodaj športna jopica (in zakaj?!) ali je to samo našito (in zakaj?!)? Groza, no. In glede na to, koliko damo na šport, bi lahko olimpijcem vsaj privoščili eno obleko po meri. Ja, ja, vem. Šparamo. Prejšnja leta nismo, pa rezultati niso bili nič kaj boljši, tako da dvomim, da je problem v pomanjkanju denarja," se je razpisala Irena Sirena. Blogerka se še sprašuje, zakaj k oblikovanju uniform vendar ne pritegnemo modnih oblikovalcev, tako znanih kot še neuveljavljenih, saj naj bi bilo zdaj naše olimpijsko "svečano" oblačilo "videti slabše od najcenejše H&M robe".

Smučarski demonstrator kot oblikovalec
40-letni Murovec sicer kljub temu, da Google ob njegovem imenu ven vrže predvsem povezave na učenje smučanja in glasbene kolaboracije z Jasminom Stavrosom, ima izkušnje s tovrstnim projektom, saj je že oblikoval zimsko kolekcijo za olimpijske igre v Salt Lake Cityju 2002.

"Olimpijski komite Slovenije je z namenom ustvaritve podobe oblačil pristopil do mene, pa tudi sicer poznajo moje prejšnje kolekcije. Tokrat sem prvič oblikoval opremo za letno olimpijado, predvsem pa je bilo tu dejstvo, da je bil glavni pokrovitelj Peak pripravljen narediti celotno kolekcijo, kar prej ni bila navada. To je že v startu pomenilo, da lahko naredimo celovito podobo oblačil. V preteklosti je nekdo naredil le tekmovalne drese, nekdo drug svečana oblačila, oblačila za prosti čas nekdo tretji, nacionalne komplete spet drug dejavnik ... Težko je bilo narediti skupni videz. Druga stvar, zaradi katere sem najbolj navdušen in sem velik podpornik tega, pa je, da so se identificirale barve. Slovenija v športu naposled nastopa v barvah, v katerih je najbolj razpoznavna. Oblačila so dokaz, da je to možno, in športniki so v njih videti odlično," pa je ob predstavitvi uniform razlagal Murovec.

Njegova ideja je bila tudi, da bi bila oblačila "moderna in trendovska, ne zgolj nekakšne uniforme": "Moja osnovna želja je bila, da bi športniki oblačila nosili, četudi ne bi bila olimpijska. Kar kolekcijo naredi še posebno drugačno in jo postavlja ob bok drugim, morda celo pred njih, pa je, da smo uporabili vzorec, sestavljen iz nepravilnih oblik Triglava, ki spominja na logotip londonskih iger."

Ali mu je koncept uspel, presodite sami.