Marijo Antoaneto so sodobniki pogosto upodabljali okrašeno z nakitom iz diamantov, ki so v 18. stoletju veljali za vsaj toliko dragcene kot biseri. Foto: AP
Marijo Antoaneto so sodobniki pogosto upodabljali okrašeno z nakitom iz diamantov, ki so v 18. stoletju veljali za vsaj toliko dragcene kot biseri. Foto: AP
Vrhunec dražbe bo predstavljal t. i. biser Marije Antoanete - par visečih uhanov z biseri in diamanti, za katerega pričakujejo, da bodo iztržili milijon do dva milijona dolarjev. Foto: AP
V prstan je vdelan pramen vladaričinih las. Foto: AP
Obiskovalke na dubajski postaji "turneje" so si lahko dragoceni nakit tudi nadele. Foto: EPA

V petek so dragocenosti razstavili v prostorih dražbene hiše v Londonu, do dražbe 14. novembra bo na ogled še v Singapurju in Tajpeju; ponekod lahko obiskovalci posamezne kose tudi pomerijo.

V Londonu je na ogled deset kosov nakita, ki so nekdaj pripadali Mariji Antoaneti in so danes v lasti italijanske kraljevske hiše Bourbon-Parma.

Marija Antoaneta pooseblja sofistikacijo "starega režima", l'ancien regime, je prepričan Sothebyjev strokovnjak Andres White Correal – od tod tudi romantičnost, magija in univerzalnost, ki jih pripisujemo njenemu imenu. Napovedano dražbo pa je označil kot "dražbo 21. stoletja", med drugim zato, ker je za Marijo Antoaneto ostalo tako malo.

Vrhunec dražbe bo predstavljal t. i. biser Marije Antoanete – par visečih uhanov z biseri in diamanti, za katerega pričakujejo, da bodo iztržili milijon do dva milijona dolarjev. V kompletu z uhani je ogrlica iz treh nizov biserov in z diamanti. Sestavlja jo več kot 100 biserov, zanjo pa nameravajo iztržiti od 200.000 do 300.000 dolarjev.

Na dražbi bodo ponudili tudi manjši diamantni prstan z monogramom MA, v katerega je vdelan koder kraljičinih las, ocenjen je med 8.000 do 10.000 dolarjev.

Po besedah strokovnjaka za nakit pri avkcijski hiši Benoita Repellina diamanti "sami po sebi sicer niso vredni veliko, a imajo veliko čustveno vrednost".

Za broško v obliki dvojne pentlje, okrašeno z diamanti, pričakujejo med 50.000 in 80.000 dolarjev.

Ekscentrična vladarica, ki je Francozi nikoli niso sprejeli za svojo
Marija Antoaneta (1755–1793) se je rodila na Dunaju kot hči Marije Terezije in Franca I. Leta 1770 se je poročila s francoskim prestolonaslednikom Ludvikom, poznejšim francoskim kraljem Ludvikom XVI.; tako sta družini utrdili zvezo med Habsburžani in francoskim dvorom.

V zakonu so se ji rodili hči in dva sinova. Med Francozi je bila zaradi tujega rodu, ekscentričnosti, zapravljivosti in lahkomiselnosti zelo nepriljubljena. Po revoluciji leta 1789 je z nepopustljivostjo pri obrambi kraljevih pravic mnogo prispevala k neuspešnosti pogajanj kraljeve strani z novimi oblastniki. Leta 1791 je skušala z družino zbežati iz Pariza, a so jo ujeli in zaprli. Leta 1793 so jo usmrtili z giljotino.

Ko je Marija Antoaneta skušala z družino zbežati iz Pariza, je bil nakit pretihotapljen iz države najprej v Bruselj. Od tam je bil poslan sorodnikom v Avstrijo, nato pa je prehajal iz generacije v generacijo.

Najpomembnejša kraljeva zbirka nakita, kar jih je bilo kdaj na dražbi
Po besedah Daniele Mascetti iz dražbene hiše gre za najpomembnejšo kraljevsko zbirko nakita, kar jih je bilo do zdaj danih na dražbo. Dodala je, da je "prav vsak dragulj prežet z zgodovino".

Na dražbi pa bodo ponudili tudi tiaro iz leta 1912, v katero so vdelani diamanti iz zbirke francoskega kralja Karla X., svaka Marije Antoanete. Zanjo pričakujejo, da bodo iztržili med 350.000 in 550.000 dolarjev.

Nakit je bil že razstavljen v Hongkongu, Dubaju in New Yorku.