Emanuel Ungaro na pariškem tednu mode leta 2000. Foto: Reuters
Emanuel Ungaro na pariškem tednu mode leta 2000. Foto: Reuters

Novico je potrdila njegova družina, žena Laura Bernabei in hčerka Cosima. Od oblikovalca, ki je bil po besedah družine zadnji dve leti šibkega zdravja, se bodo poslovili jutri v Parizu.

Ungaro se je leta 1933 rodil v družini italijanskih priseljencev v mestu Aix-en-Provence na jugu Francije. Modne obrti ga je izučil oče, ki je bil krojač. Družina je želela, da bi nadaljeval očetovo delo, a se je Emanuel odločil, da bo postal modni oblikovalec. Leta 1956 se je preselil v Pariz. Tam je spoznal španskega modnega oblikovalca Cristobala Balenciago in ga takoj očaral – tako je bil najprej njegov vajenec, nato pa šest let sodelavec.

Svojo modno hišo je ustvaril leta 1965. Nase je najbolj opozoril v 80. s futuristično modo – minikrili s pikami, dolgimi zlatimi suknjiči in svilenimi oblekami ... Bil je eden izmed petih največjih pariških modnih oblikovalcev.

Leta 1996 se je počasi začel umikati iz mode, nadzor nad znamko Ungaro je prenesel nad modno hišo Ferragamo, leta 2001 pa je modno palico prepustil sodelavcu Gimbattisti Valliju. Leta 2004 se je po 35 letih modnega ustvarjanja dokončno upokojil.