Moda
(4)
Oblačila
Tudi vi nakupite preveč oblačil? Foto: Reuters

Dodaj v

V današnji modi vlada načelo "vzemi-izdelaj-zavrzi"

Polovico oblek, ki romajo v smeti, bi lahko reciklirali
28. november 2017 ob 13:56
London - MMC RTV SLO

Britanska modna oblikovalka Stella McCartney je pozvala k temeljitim spremembam v svetu mode, ki je po njenem prepričanju "neverjetno potraten" in močno onesnažuje okolje.

S tem je McCartneyjeva, hči legendarnega člana skupine The Beatles Paula McCartneyja, podprla poročilo, ki ga je izdelal Sklad Ellen MacArthur. V njem je zapisano, da je polovica oblačil visoke mode po enem letu zavržena. Poleg tega se je v 15 letih podvojila količina oblačil, ki jih kupimo, po drugi strani pa je za 20 odstotkov upadlo število, kolikokrat neko oblačilo dejansko oblečemo. Poročilo je podprlo več velikih podjetij, tudi Nike in H & M.

"Današnja tekstilna industrija temelji na pravilu 'vzemi-izdelaj-zavrzi', zato je neverjetno potratna. Za seboj pušča ogromno odpadkov, s katerimi onesnažuje okolje," je za BBC dejala okoljevarstvenica MacArthurjeva. Dodala je, da bi lahko kar polovico oblek, ki so v Veliki Britaniji namenjene na odpad, reciklirali. Poleg tega tekstilna podjetja v oceane spuščajo na tisoče ton drobcenih sintetičnih vlaken, ki jih ni mogoče odstraniti, je še opozorila MacArthurjeva.

Stella McCartney pa je opozorila, da poročila ponuja tudi nekaj predlogov, kako trenutno stanje spremeniti. Ti načini so uporaba varnejših materialov, sprememba načina izdelave oblačil, izboljšanje procesa recikliranja in premik k obnovljivim virom izdelave.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Štrumfek
# 29.11.2017 ob 01:51
Ja, H&M je lahko podprl poročilo, če so pa njihova oblačila tako tanka, da se skozi vidi. Pred nekaj meseci sem si pri njih ogledovala kratke majice, pa me je minilo do njih, ko sem jih vzela v roke.
Štrumfek
# 13.12.2017 ob 23:46
@kingeston, ker je poceni. Ljudje raje kupijo poceni stvar, čeprav bo čez mesec dni razpadla in bodo morali nabaviti novo, kot pa da bi kupili nekaj kvalitetnejšega, kar bi jim držalo dlje časa. Mislijo, da profitirajo, pa čeprav v resnici verjetno ne.
kingeston
# 13.12.2017 ob 10:17
meni osebno sploh ne pade na pamet da bi šel v h&m gledat cote.

le zakaj pa eni kar rinejo tja????
kingeston
# 28.11.2017 ob 15:23
spet in spet serjejo s tem onesnaževanjem in reciklažo
Kazalo