Tudi vi nakupite preveč oblačil? Foto: Reuters
Tudi vi nakupite preveč oblačil? Foto: Reuters

S tem je McCartneyjeva, hči legendarnega člana skupine The Beatles Paula McCartneyja, podprla poročilo, ki ga je izdelal Sklad Ellen MacArthur. V njem je zapisano, da je polovica oblačil visoke mode po enem letu zavržena. Poleg tega se je v 15 letih podvojila količina oblačil, ki jih kupimo, po drugi strani pa je za 20 odstotkov upadlo število, kolikokrat neko oblačilo dejansko oblečemo. Poročilo je podprlo več velikih podjetij, tudi Nike in H & M.

"Današnja tekstilna industrija temelji na pravilu 'vzemi-izdelaj-zavrzi', zato je neverjetno potratna. Za seboj pušča ogromno odpadkov, s katerimi onesnažuje okolje," je za BBC dejala okoljevarstvenica MacArthurjeva. Dodala je, da bi lahko kar polovico oblek, ki so v Veliki Britaniji namenjene na odpad, reciklirali. Poleg tega tekstilna podjetja v oceane spuščajo na tisoče ton drobcenih sintetičnih vlaken, ki jih ni mogoče odstraniti, je še opozorila MacArthurjeva.

Stella McCartney pa je opozorila, da poročila ponuja tudi nekaj predlogov, kako trenutno stanje spremeniti. Ti načini so uporaba varnejših materialov, sprememba načina izdelave oblačil, izboljšanje procesa recikliranja in premik k obnovljivim virom izdelave.