Posebna soba je posvečena stvaritvam Bulgarija v lasti Elizabeth Taylor.  Mnogi dragulji so večen spomin na njeno burno ljubezensko zgodbo z Richardom Burtonom. Foto:
Posebna soba je posvečena stvaritvam Bulgarija v lasti Elizabeth Taylor. Mnogi dragulji so večen spomin na njeno burno ljubezensko zgodbo z Richardom Burtonom. Foto:
Dragulji iz hiše Bulgari na dražbah dosegajo vrtoglave zneske. Foto: EPA
Njihovi dragulji slovijo po vsem svetu, trgovino imajo tudi v prestižni tokijski četrti Ginza. Foto: EPA

Med večnostjo in zgodovino je naslov razstave, na kateri je predstavljena 125-letna tradicija priznane italijanske draguljarne Bulgari in kjer si lahko ogledate tudi nakit, ki je nekoč krasil telesa omenjenih filmskih div.

Pomembna vloga v zgodovini draguljarstva
Odprtje prve trgovine Bulgari v Rimu leta 1884 je za italijansko okrasno umetnost pomenilo zelo pomembno prelomnico. Trgovina je imela velik pomen tudi za zgodovino draguljarstva, saj je obiskovalcem omogočala pregled nad razvojem te umetnosti v Evropi z vpogledom v delo enega najboljših svetovnih draguljarjev.

Razstava z več kot 500 predmeti, nastalimi med letoma 1884 in 2009, slika rojstvo in pot k priznanju absolutno nezamenljivega sloga Bulgarija in hkrati slavi izjemno tehnično kakovost in ustvarjalnost priznane italijanske draguljarske hiše. Okoli 250 razstavljenih eksponatov spada v zgodovinsko kolekcijo Vintage Bulgari, preostali dragulji, ki so na tokratni postavitvi prvič na ogled, pa so iz zasebnih zbirk.

S polno paro v novem tisočletju
Po kronoloških sekcijah se razstava vije od ročno oblikovanih izdelkov iz srebra ustanovitelja draguljarne Sotiria Bulgarija preko nakita z diamanti v slogu art decoja iz 30. let, najbolj reprezentativnih Bulgarijevih izdelkov iz štiridesetih in petdesetih let, ki so še vedno nastajali pod vplivom pariške šole, pa vse do ustvarjalnega preobrata v draguljarstvu 60. let, zaznamovanega z okroglimi linijami in pisanimi kamni.

Sledi predstavitev eklektične kolekcije iz sedemdesetih, ki se sprehaja med indijansko tradicijo in pop artom, v osemdesetih in devetdesetih letih pa se pojavi inovativno in drzno oblikovanje. Osrednja rotunda Razstavne palače v Rimu, končna postaja razstave, je namenjena najbolj dragocenim in ekskluzivnim Bulgarijevim stvaritvam, nastalim v novem tisočletju.

Spomin na ljubezen Liz in Burtona
Posebna soba je posvečena izdelkom Bulgarija v lasti Elizabeth Taylor. Na ogled so smaragdi in safirji večjih razsežnosti, razkošno obdani z diamanti, ki so ostali kot spomin na ljubezensko zgodbo med Taylorjevo in Richardom Burtonom.

Razstava bo v rimski Razstavni palači na ogled pa do 13. septembra. Spremlja jo 376-stranski katalog v italijanščini, angleščini in francoščini.

A. K.