'Uniseks' uniforme se bodo v ameriški vojski kmalu poslovile. Majorka Sequana Robinson pozira v novem, ženskem modelu. Foto: Reuters
'Uniseks' uniforme se bodo v ameriški vojski kmalu poslovile. Majorka Sequana Robinson pozira v novem, ženskem modelu. Foto: Reuters
Nova uniforma
Kako, da se tega niso spomnili že prej? Foto: Reuters

Pentagon namreč v teh dneh v Virginiji prvič preizkuša 700 vojaških uniform, ki so bile izdelane posebej za vojakinje. To pomeni velik korak naprej pri spreminjanju tradicionalnih vlog med spoloma - tudi na bojiščih. V Afganistanu in Iraku se je pod ameriško zastavo bojevalo kar 220.000 vojakinj, piše Independent.

In kakšna oblačila bodo imele po novem ameriške vojakinje? Hlače z vojaškim vzorcem in tipičnimi barvami seveda ostajajo del obvezne opreme, a oblikovalci so premaknili odebeljene blazinice na kolenih nekoliko višje, s tem pa upoštevali, da imajo ženske običajno nekoliko krajše noge od moških kolegov.

Hitrejši "postanek" na stranišču
Prilagodili so jim tudi zgornji del, saj so rokavi nekoliko krajši, tako da se bodo vojakinjam dejansko prilegali, drugače pa so uniforme krojene tudi pri prsih, saj ženske, zlasti tiste z nekoliko večjo košarico, potrebujejo več prostora za udobno dihanje.

Hlače so v bokih zaradi telesnih značilnosti žensk krojene širše, oblikovalci pa so upoštevali tudi "zakonitosti" ženskega uriniranja in s hlač zato odstranili zadrge. Novi model bo namreč narejen tako, da se ženskam ob odhodu "na stranišče" ne bo treba več sleči, ampak se bodo lahko olajšale mnogo preprosteje in hitreje.

Ideja za novo "modno kolekcijo" ameriških vojakinj se je porodila, potem ko je januarja kongres predlagal predsedniku Baracku Obami, da bi se lahko vojakinje, ki so prestale zahtevno šolanje, enakopravno pridružile moškim soborcem na bojiščih. Pred tem so na vojnih območjih večinoma opravljale drugačne naloge, na primer vozile tovornjake in pilotirale helikopterje.

Če je obleka neprimerna
Za boj z orožjem v rokah pa potrebujejo tudi udobnejša oblačila, so se strinjali odgovorni. Trenutno so namreč vojakinje za kar 20 odstotkov bolj podvržene težavam z mišicami in s kostmi, kar mnogi pripisujejo prav oblekam in opremi, ki je bila narejena za moška telesa.

Vojaške pilotke imajo pogosto težavo, ko morajo v enodelnem kombinezonu na stranišče, zato se tej težavi mnoge izognejo tako, da pred poletom ne pijejo vode, to pa lahko povzroči dehidracijo. Tiste, ki urin zadržujejo predolgo, pa lahko zbolijo za boleznimi sečil.