Prijatelji so jo nekoč klicali črna vdova, saj je moške vedno zapustila, preden so oni zapustili njo. Foto: EPA
Prijatelji so jo nekoč klicali črna vdova, saj je moške vedno zapustila, preden so oni zapustili njo. Foto: EPA
Tyra Banks
V soboto so jo povabili na večerjo s televizijskimi dopisniki v Washington. Foto: EPA

Danes 35-letna ameriška zvezdnica po koncu manekenske kariere ni poniknila v pozabo. A ni niti začela snemati videokaset za oblikovanje telesa, niti ni na tržišče poslala parfuma s svojim imenom ali kreme proti gubicam. "Ustrelila" je naravnost na televizijske zaslone. Mnogi so se ji posmehovali, ona pa jim je vrnila tako, da je postala ena izmed najbolj priznanih osebnosti ameriške medijske scene.

Pri 13 letih kot "afriška antilopa"
V manekenske vode je zaplavala pri sedemnajstih letih in nikoli ni veljala za "suhico" tipa Kate Moss, ampak je vedno ohranila svoje obline, čeprav je to pomenilo, da nekaterih pogodb ni mogla podpisati. "Raje, kot da shujšam, sem se odločila, da se oddaljim od visoke mode in se raje preusmerim v oglase," se spominja Tyra, ki ni pozabila svoje "čudne" mladostniške postave: "Na lastni koži sem občutila, kaj pomeni biti drugačen. Pri 13 letih sem merila 178 centimetrov in tehtala 46 kilogramov. Videti sem bila kot afriška antilopa s široko razmaknjenimi očmi. Ljudje so me sumničavo gledali." Pozneje nikoli več ni bila tako pretirano vitka.

Preberite tudi zvezdniški portret Tyre Banks!

Prav zato v eni izmed svojih uspešnih oddaj, resničnostnem šovu America's Next Top Model, priložnost daje najrazličnejšim dekletom. "Nihče ni verjel v ta projekt, vsi so me prepričevali, da manekenke veljajo za neprijetna dekleta in da jih zato nihče ne bo gledal." Kako napačno, licenco za šov so zdaj prodali že v več kot 40 držav, oddaja pa kljub že 12. sezoni v ZDA ne izgublja gledanosti.

Skupina, ki najraje gleda njeni dve oddaji, tako resničnostno kot pogovorno z naslovom Tyra, so ženske v starosti od 18 do 34 let, kar so želje in sanje vsakega podjetja, vsake oglaševalske agencije.

Njeno delo še ni končano
Lepotica, ki je krasila naslovnice praktično vseh največjih revij, kot so Vogue, Elle, Cosmopolitan ali Harper's Bazaar, se je kot prva temnopolta manekenka pojavila na naslovnici revije Sports Illustrated v kopalkah in privabljala poglede kot eden izmed "angelčkov" Victoria's Secret, se še ne misli ustaviti. "Moj cilj je spremeniti pogled, kako Američani dojemajo lepoto."

V galeriji si oglejte Tyro Banks skozi leta.

A. P.