V morje so izpustili na tisoče želvjih mladičev. Foto: Reuters
V morje so izpustili na tisoče želvjih mladičev. Foto: Reuters

Populacija morskih želv se v zadnjih letih zmanjšuje zaradi lova in izgube mest za gnezdenje na indonezijskih plažah. Krivdo pripisujejo tudi turistom, ki želvja jajca na plaži običajno poberejo, prestavijo, celo odnesejo domov. Podobno je na Baliju, kjer se želvja jajca pojavljajo manj pogosto kot v preteklosti, pojasnjuje naravovarstvenik Flavianus Erwin Putranto, vendar v primerjavi s preteklimi leti raziskovalci že opažajo uspeh. "Upam, da bomo lahko rešili čim večje število želvjih jajc in jih pozneje izpustili nazaj v ocean," pravi Putranto.

Vrsta, imenovana zelenkaste želve (Olive Ridley), velja za eno ranljivejših. Foto: Reuters
Vrsta, imenovana zelenkaste želve (Olive Ridley), velja za eno ranljivejših. Foto: Reuters

Po večmesečnem prizadevanju so naravovarstvene skupine v sodelovanju s tamkajšnjim prebivalstvom in prostovoljci pretekli teden v morje spustile na tisoče želvjih mladičev. Želve, velike le nekaj centimetrov, so planile po črnem pesku in kamenčkih plaže Gianyar, nato pa jih je voda odnesla v morje. "Res vznemirljivo je videti, kako odplavajo v novo domovanje," je dejala ameriška prostovoljka Jessica Lieberman, ki upa, da bodo v novem okolju preživele.

Vrsta želv, imenovana zelenkaste želve (Olive Ridley), velja za zelo ranljivo, saj lahko gnezdijo le v redkih krajih, piše The Guardian. Odrasle navadno tehtajo od 34 do 50 kilogramov in zrastejo do 70 centimetrov.

Balijske oblasti so v morje izpustile tudi 25 večjih zelenkastih želv, ki so jih zasegli nezakonitim trgovcem. Agus Budi Santoso, vodja centra za varstvo naravnih virov na Baliju, je predlagal, da se uredi "zeleno območje" na določenih plažah, kjer bi lahko želve varno odlagale jajca.

Na Baliju v morje izpustili na tisoče želvjih mladičev