Najbolj poznano Twainovo delo je knjiga Prigode Toma Sawyerja. Foto:
Najbolj poznano Twainovo delo je knjiga Prigode Toma Sawyerja. Foto:
Grb Celjskih grofof
Celjski grofje so bili povzdignjeni v državne kneze.
Revolver winchester
To orožje je dobilo ime po Oliverju Fisherju Winchestru.
Winston Churchill
Winston Churchill
Bela Kun
Bela Kun je bil madžarski revolucionar.
Mandy Patinkin
Najbolj znan je po vlogi v Bolnišnici upanja.
Mandy Patinkin
Mandy je v 90. letih zbolel za degenerativno boleznijo oči.
Meteorit
Sulfidov meteorit je padel na streho hiše.
Margaret Thatcher
Thatcherjeva je prejela paket z bombo. Foto: EPA

Twain velja za enega najbolj znanih ameriških pisateljev. Pri popisovanju zabavnih prigod se je opiral na izkušnje iz otroštva in službe na reki Misisipi. V njih je uveljavil svoj prirojeni smisel za humor in opisovanje dogodivščin, kot jih doživljajo mladi junaki.

Twain je vplival je na številne pisatelje, pri nas predvsem na Frana Milčinskega. Njegova najpomembnejša dela so prevedena v slovenščino.

Med najbolj znana dela brez dvoma sodita knjigi Prigode Toma Sawyerja in Prigode Huckleberryja Finna po katerih so bili posneti filmi in narejene predstave.

Tom Sawyer je bil pogumen in radoveden fant, ki je živel s teto Polly. Zgodba se začne, ko mu Polly naroči, naj prepleska ograjo. Tom se sprva upira, vendar mu teta zagrozi s sobotnim delom. Ker ni maral sobotnega dela, se je odpravil na delo. Med pleskanjem ga obiščejo prijatelji, ki so se želeli preizkusiti v "zanimivi nalogi". Tom je bil zelo prebrisan in je prijatelje sam uspel prepričat, da je pleskanje zabavno. S prijatelji mu je celo uspelo sklepati kupčije. Vsak mu je moral v zameno za pleskanje nekaj podariti. Zgodba se nadaljuje ob igri s prijatelji, Tom pa tudi spozna svojo prvo ljubezen.

Twain je opravljal več poklicev. Tako je bil tiskar, ladijski pilot na reki Misisipi, konjenik, rudar, časnikar in pisatelj. Potoval je po Evropi in Bližnjem vzhodu in bil eden redkih prijateljev Nikole Tesle.

Iz njegovega življenja je znanih veliko anekdot. Ena izmed njih govori o „nesrečni“ številki 13. Nekoč naj bi bil na neki zabavi 13. gost, zato ga je prijatelj posvaril, naj raje ne hodi. Twain je kljub temu šel, naslednji dan pa dejal prijatelju: "Res smola, hrano so imeli le za 12 ljudi."


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 539 se je rodil francoski škof in zgodovinar Gregor Tourski.

Leta 1016 je umrl angleški kralj Edmund II.

Leta 1436 so bili grofje Celjski povzdignjeni v državne kneze.

Leta 1466 se je rodil italijanski vojskovodja in admiral Andrea Doria.

Leta 1581 sta mesto Tournay in parmski princ podpisala prvo pogodbo o zaščiti ranjencev.

Leta 1637 se je rodil francoski zgodovinar Louis-Sébastien Le Nain de Tillemont.

Leta 1683 se je rodil avstrijski vojskovodja Ludwig Andreas, grof Khevenhüller.

Leta 1705 se je rodila Catherine Braganzaška, žena angleškega kralja Charlesa II.

Leta 1718 je umrl švedski kralj Karel XII.

Leta 1756 se je rodil nemški fizik Ernst Chladni.

Leta 1781 se je rodil škotski pustolovec Alexander Berry.

Leta 1782 so Združene države Amerike in Anglija v Parizu podpisale sporazum o miru v vojni za neodvisnost.

Leta 1786 je toskanski nadvojvoda Leopold II. von Hausburg razširil kazenski zakonik in kot prvi državnik v Toskani ukinil smrtno kazen.

Leta 1810 se je rodil ameriški puškar Oliver Fisher Winchester.

Leta 1853 je v bitki pri Sinopu ruska mornarica porazila turško.

Leta 1854 je francoski inženir Ferdinand de Lesseps dobil koncesijo za gradnjo Sueškega prekopa.

Leta 1869 se je rodil švedski fizik Nils Gustaf Dalén, ki je leta 1912 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1874 se je v Blenheim Palaceu v Woodstocku, v grofiji Oxfordshire, rodil sir Winston Leonard Spencer Churchill, britanski državnik in pisatelj. Bil je najpomebnejši britanski državnik 20. stoletja. Dvakrat je bil izvoljen za premierja Velike Britanije, ki jo je vodil tudi med II. svetovno vojno. Do konca življenja je imel kot novinar in avtor knjig izpiljen slog, ki mu je leta 1953 prinesel tudi Nobelovo nagrado za književnost za njegovo veliko zgodovinsko delo Druga svetovna vojna.

Leta 1889 se je rodil angleški zdravnik in Nobelov nagrajenec za medicino Edgar Douglas Adrian.

Leta 1902 so v ZDA desno roko Butcha Cassidyja Kida Curryja Logana obsodili na dvajsetletno zaporno kazen.

Leta 1918 so slovenski prostovoljci pod vodstvom nadporočnika Franja Malgaja iz Mežiške doline prek Pliberka prišli v Velikovec in tam vzpostavili slovensko oblast.

Leta 1939 je umrl madžarski revolucionar Béla Kun.

Leta 1939 je Sovjetska zveza napadla Finsko.

Leta 1940 sta Japonska in Kitajska podpisali pakt o sodelovanju.

Leta 1940 sta se v Greenwichu v ameriški zvezni državi Connecticut poročila Lucille Ball in Desi Arnaz.

Leta 1943 so se na konferenci v Teheranu ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt, britanski premier Winston Churchill in ruski voditelj Josef Stalin strinjali, da bodo junija 1944 v operaciji Overlord napadli nemške enote v Evropi.

Leta 1952 se je v Chicagu rodil ameriški igralec in tenorist Mandy Patinkin, s polnim imenom Mandel Bruce Patinkin.

Patinkin je obiskoval srednjo šolo South Shore, akademijo Kenwood, kansaško univerzo in Juilliard School of Drama. Njegov prvi uspeh je bil nastop na Broadwayu leta 1979, ko je igral Cheja v Eviti. Za vlogo je bil nagrajen z nagrado tony.

Po začetnem uspehu se je preselil k filmu. Leta 1984 je znova nastopil na Broadwayu, kjer je igral v muzikalu Sunday in the Park with George, za dobro odigrano vlogo je bil nominiran za tonyja. Več kot desetletje je nastopal v filmih in na Broadwayu, v tem času pa je izdal tudi dva albuma - Mandy Patinkin in Dress Casual.

Leta 1994 je prvič zaigral tudi v nanizanki. Postal je dr. Jeffrey Geiger v nanizanki Chicago Hope. Že prvo sezono je osvojil emmyja, konec druge sezone pa se je od nanizanke poslovil. Potem je nastopal v več filmih, večinoma pa se je posvetil glasbi in je izdal še tri albume. Leta 2000 se je vrnil na Broadway. V zadnjem času pa so ga gledalci lahko gledali v nanizanki Dead Like Me, kjer je odigral Ruba Soferja. Septembra 2005 je začel snemati nanizanko Criminal Minds, v kateri igra Jasona Gideona.

Sicer pa je Mandy od leta 1980 poročen s Kathryn Grody, s katero ima dva sina, Isaaca in Gideona. V 90. letih je zbolel za degenerativno boleznijo oči, zaradi katere so mu morali leta 1997 presaditi desno roženico, leto kasneje pa še levo. Leta 2004 so mu zdravniki odkrili tudi raka na prostate. Ko je ozdravel, se je skupaj s sinom podal na več kot 400 kilometrov dolgo kolesarjenje.

Patinkin je napisal tudi uvoda v dve knjigi o židovski kulturi: The Jewish American Family Album, ki sta jo napisala Dorothy Hoobler in Thomas Hoobler, ter Grandma Doralee Patinkin's Holiday Cookbook: A Jewish Family's Celebrations, ki jo je napisala Patinkinova mati Doralee Patinkin Rubin.

Leta 1936 je bila v Londonu Kristalna palača, ki so jo zgradili leta 1851 za veliko svetovno razstavo, uničena v požaru.

Leta 1954 je v Sylacaugi, ameriška zvezna država Alabama, skoraj 4,5 kilograma težek sulfidov meteorit padel na streho hiše, kjer je živela gospa Elizabeth Hodges. Meteorit je padel v dnevno sobo in se odbil od radia v sobi ter udaril Hodgesovo. To je edini znani oziroma dokazani primer, da je človeka zadela skala, ki je priletela iz vesolja.

Leta 1962 so za generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov izvolili burmanskega politika U Tanta.

Leta 1966 je Barbados postal neodvisna država.

Leta 1967 se je Ljudska republika Južni Jemen osamosvojila od Velike Britanije.

Leta 1974 sta ameriški paleoantropolog Donald Carl Johanson in Tom Gray pri Hadarju v Etiopiji našla okostnjak avstralopitka Lucy, starega 3,18 milijona let.

Leta 1982 je britanska premierka Margaret Thatcher v svojo rezidenco na Downing Streetu 10 prejela paket, v katerem je bila bomba.

Leta 1988 je podjetje Kohlberg Kravis Roberts & Co. kupilo RJR Nabisco za 25,07 milijarde dolarjev.

Leta 1994 je neznani napadalec v glasbenem studiu v New Yorku oropal hiphop zvezdnika Tupac Shakurja in mu odvzel nakit v vrednosti 40 tisoč dolarjev. Napadalec ga je tudi petkrat ustrelil. Tupac je napad preživel, za napad pa je okrivil glasbenika The Notorious B.I.G. in Puff Daddyja, česar pa ni mogel dokazati.

Leta 1999 sta se British Aerospace in Marconi Electronic Systems združila in ustanovila podjetje BAE Systems.

Leta 2004 je v Surakarti v osrednji Javi na Indoneziji strmoglavilo letalo. V nesreči je umrlo 26 potnikov, preživelo jih je 120.