Vladimir Iljič Lenin. Foto:
Vladimir Iljič Lenin. Foto:
Zurbaranova slika Smrt svetega Bonaventure je na ogled v pariškem Louvru.
Curie so do leta 1981  uporabljali kot mersko enoto za radioaktivno sevanje.
Camus je umrl leta 1960 v prometni nesreči.
Anna Eleanor Roosevelt
Ena najbolj politično dejavnih ameriških prvih dam vseh časov.
Steve McQueen je umrl pred 24 leti.

V noči s 24. na 25. oktober 1917 po starem koledarju (ali od 7. na 8. november po novem) so oboroženi delavci z vojaki pod vodstvom boljševikov zrušili začasno vlado. Zato jo nekateri imenujejo boljševiška, bolj redko pa tudi novembrska revolucija. V nekaterih pogledih je bila nadaljevanje ruske revolucije leta 1917, pri čemer je bila prva faza tako imenovana februarska revolucija. Najbolj markanten voditelj revolucije je bil Vladimir Iljič Lenin.

Osrednje aktivnosti revolucije so bile v Petrogradu. Bile so pod nadzorom Petrogradskega Sveta, ki mu je načeloval Lev Trocki ter vojaški komite pod nadzorom Adolpha Joffeja. Revolucija je bila odgovor na zatiranje in poniževanje Carske Rusije ter na negativne posledice, ki jih je imela 1. svetovna vojna.

Kljub resnim pomislekom mnogih boljševikov je Lenin vztrajal, da je oblast treba prevzeti z revolucijo. Delavci in vojaki so v Sankt Peterburgu zavzeli najpomembnejše točke v mestu in dan pozneje je padel tudi Zimski dvorec, kjer je bila začasna vlada. V Smolnem se je zbral vseruski kongres sovjetov in pod Leninovim vodstvom sestavil prvo sovjetsko vlado in svet ljudskih komisarjev. Druge radikalne skupine so protestirale, ker so boljševiki postavili novo vlado, saj so bili šibki. Na levici so bili močnejši od njih eserji – socialni revolucionarji, pa tudi sicer so jih neposredno ogrožali domači in tuji nasprotniki.


Leta 1598 se je rodil je Francisco de Zurbaran, vodilni predstavnik španskega baročnega slikarstva. Baročni mojster je bil dvorni slikar Filipa IV. Umrl je 1664.

Leta 1781 je španska inkvizicija zadnjič uprizorila javni sežig na grmadi v Sevilli.

Leta 1867 se je rodila znamenita znanstvenica poljskega rodu Marie Curie Sklodowska. Francoska kemičarka in fizičarka je skupaj z možem Pierrom raziskovala radioaktivnost. Odkrila je radioaktivna elementa polonij in radij. Leta 1903 je skupaj z možem prejela Nobelovo nagrado za fiziko, leta 1911 pa za kemijo. Do leta 1981 so uporabljali curie kot mersko enoto za radioaktivno sevanje.

Leta 1879 se je rodil ruski revolucionar Leon Trocki.

Leta 1913 se je v Mondovi v Alžiriji rodil pisatelj Albert Camus. V esejih Sizifov mit, Uporni človek, dramah Kaligula, Nesporazum, v romanih in novelah Tujec in Kuga je prikazoval bivanje kot absurd. Za roman Kuga je dobil tudi veliko nagrado kritike in mnogi ga imajo za eno največjih povojnih francoskih del. Zavračal je meščanska moralna merila. Izhod je iskal v prenovljenem humanizmu, ki naj temelji na uporu, akciji in solidarnosti. Leta 1957 je dobil Nobelovo nagrado. Leta 1960 je umrl v avtomobilski nesreči.

Leta 1929 so v New Yorku odprli Metropolitanski muzej umetnosti (MOMA).

Leta 1944 se je pri Petrovi vasi v Beli krajini med preizkušanjem zavezniškega orožja smrtno ponesrečil narodni heroj Franc Rozman - Stane.

Leta 1944 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt na volitvah premagal republikanca Thomasa E. Deweya in postal edini predsednik ZDA, ki je ki je bil izvoljen štirikrat.

Leta 1962 je v New Yorku umrla Anna Eleanor Roosevelt. Rodila se je 11. oktobra 1884 v New Yorku Elliottu Rooseveltu in Anni Eleanor Hall.

Bila je najljubša nečakinja in krščenka Theodora Roosevelta, ki ji je bil kot nadomestni oče. Po smrti staršev je mlado Anno Eleanor vzgajala njena babica po materini strani, Mary Ludlow Hall. Družina ni marala dekleta, pa tudi njena bodoča tašča Sara Delano Roosevelt ni bila zadovoljna, da si je Franklin za ženo izbral oddaljeno sestrično, saj ni bila tako lepa in bogata, kot je Sara želela.

Leta 1972 je ameriški predsednik Richard Nixon drugič zmagal na predsedniških volitvah.

Leta 1980 je umrl ameriški igralec Steve McQueen. Igral je v filmih Veličastnih sedem, Peklenska stolpnica, Metulj, Afera Thomasa Crowna in mnogih drugih.

Leta 1998 se je na Zemljo po devetih dneh bivanja v vesolju vrnil najstrejši astronavt John Glenn.

Leta 2002 so v Iranu prepovedali oglaševanje ameriških izdelkov.