Če ima morski prašiček predolge zobe, je obisk veterinarja nujen. Foto:
Če ima morski prašiček predolge zobe, je obisk veterinarja nujen. Foto:

Pri veterinarju ni bila še nikoli. Niti solate ne more jesti. Je pa že kar shujšala. Se da to pri veterinraju rešiti brez zapletov? Pride v poštev brušenje zob?


Vaš morski prašiček ima skoraj zagotovo predolge zobe, ki jih mora skrajšati veterinar. Priporočam vam, da se TAKOJ odpravite k veterinarju, ki bo zobovje pregledal in opozoril na morebitne druge nepravilnosti.

Če je samička že shujšala, pomeni, da ne dobi dovolj hrane in je to zanjo zelo nevarno. Prebavni trakt morskih prašičkov mora biti stalno poln, da se ohranjata gibljivost in zdravje prebavila in da prebava pravilno poteka. Morski prašički imajo tudi zelo hitro presnovo, zato jih to, da ne morejo jesti, hitro izčrpa. Če so težava samo predolgi zobje in telesno stanje še ni močno prizadeto, je verjetnost, da si bo vaša ljubljenka hitro opomogla zelo velika.

Veterinar vam bo tudi priporočil pravilno prehrano za morskega prašička. To je v prvi vrsti kakovostno seno, ki odlično obrablja zobe, je bogato z vlaknino in skrbi za pravilno prebavo. Semenska hrana ali briketi za morske prašičke naj predstavljajo le manjši del obroka. Žival mora dobiti tudi dovolj sveže zelenjave, predvsem takšne, ki je bogata z vitaminom C (zelena paprika, peteršilj, zelena, brokoli, korenček, regrat, špinača ...), saj morski prašički ne morejo sami proizvajati vitamina C in ga morajo zato v zadostnih količinah dobiti s hrano. Pomembno je, da imata vaši ljubljenki na voljo takšno hrano in pripomočke, ki pomagajo obrabljati stalno rastoče zobe (zobje vsak teden zrastejo 2-3 mm). Primerno je seno, veje sadnih dreves (jablana, hruška), smrekove veje, sveža trava ipd.