Na velikost prsi vpliva več dejavnikov, je pa včasih za vtis večjega oprsja dovolj že ustrezen modrček. Foto: RTV SLO/T. O.
Na velikost prsi vpliva več dejavnikov, je pa včasih za vtis večjega oprsja dovolj že ustrezen modrček. Foto: RTV SLO/T. O.

Ali je za tako majhne prsi morda krivo moje hujšanje, ko sem bila stara okoli 14 let, torej v času razvoja? Zdaj se prehranjujem normalno, tudi moja teža je normalna - 52 kg, visoka pa sem 164 cm.


Kot vidim, ste se s svojo težavo tudi malo bolj konkretno in strokovno ukvarjali. Razvoj prsi se v puberteti začne s telarho, torej obdobjem, ko se pri ženski pojavijo sekundarni spolni znaki. V tem času začnejo rasti dlake v pubičnem in pazdušnem območju, razvijati se začnejo prsi, oblika okostja se spreminja (ob sami rasti telesa - vse ženske se začnemo "sekirati", ker se nam razširijo boki). Oblika postave je nekoliko pogojena tudi dedno, ne le po ženski strani, torej po mami, ampak tudi po moški, torej po očetu.

Verjetno ste velikokrat videli sestri, ki sta imeli popolnoma različni oprsji. Prsi so zgrajene iz žleznega tkiva, ki se dokončno razvije in količinsko poveča med nosečnostjo in v obdobju dojenja, ter iz maščobnega tkiva, katerega količina je povezana s količino telesne maščobe pri ženski (suhe ženske imajo manjše prsi in nasprotno, pri naglem hujšanju pa se dojki zaradi izginotja maščobe povesita, saj takrat ostanejo le žlezno tkivo, koža in vezivo). Velikost prsi je tudi hormonsko pogojena, tako se ob jemanju kontracepcijskih tabletk ravno tako povečajo. Ne smete pa pozabiti, da se tkivo s starostjo spreminja: pri starejših ženskah so prsi navadno nekoliko večje predvsem na račun prirastka telesne maščobe.

Ker ne vem, kakšna je vaša postava zdaj, saj ste lahko športnica, ki se veliko giblje, te pa imajo praviloma manjše oprsje, je težko konkretno govoriti o razlogih za takšno velikost oprsja, kot jo imate. Če se dotakneva vašega vprašanja, ali je možnost, da se ob hujšanju v puberteti telesni razvoj ustavi, vam moram nekaj stvari razložiti. Ekstremna zahiranost v puberteti lahko vodi do hormonskih motenj, motenj telesne rasti, osteoporoze, motenj delovanja organov in organskih sistemov ...

Ker mi niste napisali nič o tem, ali ste imeli ali imate motnje menstruacije ali da ste precej manjši od preostalih družinskih članov, je takšna razlaga malo verjetna. Bolj verjetno je, da zelo skrbite za svojo telesno težo in s tem preprečujete tvorjenje maščobe v predelu prsi. Seveda je težko pridobiti "težo" le v prsih in drugje obdržati postavo, a najboljša pot sta zdrava redna mešana prehrana in zmerno telesno gibanje.

Ker vam konkretnega odgovora ne morem podati, če vas ne vidim, vam svetujem, da o primernosti vašega oprsja povprašate svojega zdravnika ali ginekologa, ki bo velikost prsi primerjal z vašo telesno postavo in konstitucijo, potem pa bolj ustrezno, predvsem pa bolj usmerjeno znal svetovati. Skoraj prepričana pa sem, da je vaše oprsje popolnoma primerno, le vrstnice morda poznajo več trikov, kako oprsju pri oblačenju dati večjo veljavo in volumen. Včasih je dovolj že ustrezen nederček.