Če psičko zebe, ji lahko pomagate tako, da ji nadenete pasji plašček, ki jo bo grel in zunaj z njo tečete, ji mečete žogico ali kaj podobnega, da se ogreje. Foto: EPA
Če psičko zebe, ji lahko pomagate tako, da ji nadenete pasji plašček, ki jo bo grel in zunaj z njo tečete, ji mečete žogico ali kaj podobnega, da se ogreje. Foto: EPA

Ne vem, kaj je vzrok temu, se mi pa zelo smili. Ali je mogoče, da jo tako zelo zebe, glede na to, da nima ravno veliko dlake, ali je kaj narobe z njenimi nogami?


Za takšno obnašanje vaše psičke je kar nekaj mogočih vzrokov. Predvidevam, da je psička kratkodlaka (napisali ste, da je mešanka z bokserjem), in glede na njeno starost bi jo lahko preprosto zeblo. To težavo odpravite tako, da ji preprosto nadenete pasji plašček, ki jo bo grel in zunaj z njo tečete, ji mečete žogico ali kaj podobnega, da se ogreje.

Drugi vzrok je lahko tudi strah - je psička zelo boječa, jo je strah novega okolja, ljudi in drugih psov, zvokov ... V tem primeru bo najbrž treba veliko vztrajne vadbe in pozitivne motivacije psičke, morda tudi pomoč veterinarja specialista za vedenjske težave psov. Tretji razlog za tresenje so lahko živčna ali mišična obolenja, kar bi ugotovili z nevrološkimi preiskavami.

Še ena možnost je pomanjkanje določenih hranilnih snovi v prehrani. Za pasje mladičke je popolna in pravilno uravnotežena prehrana zelo pomembna, da pravilno rastejo in se razvijajo. Beljakovine so nujno potrebne za rast in razvoj mišic, prav tako energija iz maščob, pa tudi vitamini in minerali v pravem razmerju. Preverite, kakšna je sestava hrane, s katero jo trenutno hranite - še posebej beljakovine, kalcij in vitamin D3. Če je hrana, ki ste jo izbrali za vašo ljubljenko, visoko kakovostna, vzrok za šibkost okončin najbrž ni pomanjkanje določene hranilne snovi, in svetujem pregled pri veterinarju.