Ko se boste odločili ponovno zanositi, nosečnost polno užijte! Foto: EPA
Ko se boste odločili ponovno zanositi, nosečnost polno užijte! Foto: EPA

Nekaj dni pozneje sem imela abrazijo. Zanima me, koliko časa morava zdaj počakati, preden lahko ponovno zanosim.


Po opisanem in glede na to, da ste imeli abrazijo, sklepam, da ste doživeli spontan splav. Takšni splavi so razmeroma zelo pogosti in se, statistično gledano, pri popolnoma zdravi ženski med 20. in 25. letom zgodijo v 20 odstotkih vseh nosečnosti. Če k temu tveganju prištejemo še starost matere, slab življenjski slog in kronične bolezni, se ta odstotek spontanih splavov še poveča.

V času, ko ženska ugotovi, da je noseča, namreč poteka zelo nagla in kompleksna organogeneza, in če zarodek ne bi bil sposoben preživeti, navadno pride do teh zgodnjih spontanih splavov. Če bi namreč takšni zarodki preživeli, bi imeli zelo velike organske napake in bi nato umrli med porodom ali takoj po njem. To pa je s strani narave neracionalno.

Delež spontanih splavov se kljub nekaterim govoricam ne viša. Vseskozi ostaja to osnovno tveganje enako, le ženske smo navadno starejše ob želeni nosečnosti, pa to poveča stopnjo tveganja. Spontani splavi se se dogajali vseskozi in so jih ženske velikokrat zamenjale s nekoliko zakasnelo menstruacijo. V današnjem času pa imamo na voljo veliko metod, da prvič dobro nadzorujemo željo po rodnosti (kontracepcija ...), po drugi strani pa želeno nosečnost zelo kmalu potrdimo. Še naše mame so morale h ginekologu, da jim je potrdil nosečnost, in še to s pomočjo poskusov na žabah. Tako je večina žensk vedela, da je noseča okoli 10. tedna svoje nosečnosti, ko se delež spontanih splavov že zmanjšuje.

Delovanje mirene je omejeno na maternično sluznico, tako da jo stanjšuje. Tanka sluznica ni najboljše izhodišče, da se bo zarodek vrasel, zato je z nosečnostjo pametno počakati vsaj toliko časa, da ženska dobi prvo menstruacijo ali vsaj mesec dni. Iz istega razloga je treba počakati tudi po abraziji, s tem da je v primeru abrazije stanjšanje sluznice še toliko izrazitejše. Kot že ime pove, gre za "ostrganje" maternične votline, pri čemer operater odstrani vso zadebeljeno plast sluznice in pusti le osnovno plast, ki skrbi za razvoj novih zadebelitev. Sama navadno priporočam ženski, da počaka vsaj dve redni menstruaciji, preden poskuša ponovno zanositi, v vmesnem času pa priporočam zaščito s kondomom ali s prekinjenim odnosom. Zaščita s kontracepcijskimi tabletkami za tako kratek čas je v takem primeru nesmiselna.

Predvsem pa vam svetujem, da o vsem premislite, žalujete, se sprijaznete s preteklim dogodkom in potem na vse počasi pozabite. Vsaka nosečnost je svojstvena in edinstvena in nanjo (razen v zelo redkih primerih) pretekli dogodki nimajo vpliva. Ko se boste odločili ponovno zanositi, pa nosečnost polno užijte in uživajte v tem enkratnem času, ki je dan vsaki ženski.