Tveganje za razvoj tromboz je relativno majhno, čeprav je bilo to v medijih precej opisovano. Foto: MMC RTV SLO
Tveganje za razvoj tromboz je relativno majhno, čeprav je bilo to v medijih precej opisovano. Foto: MMC RTV SLO

Ginekologinja mi je rekla, da bom dobila tabletke, s katerimi se bo menstruacija vrnila. Zanima me, če veste, katere tabletke so to in ali imajo stranske učinke?


O razlogih, zakaj menstruacija lahko izostane, sem že pisala. Zaupam tudi vaši ginekologinji, da je izključila vse endokrine dejavnike, ki bi to lahko povzročili. Najpogosteje sta kriva stres in pa sprememba telesne teže (predvsem v negativno smer). Ker v takem primeru telo zavre izločanje spolnih hormonov, ki vodijo menstrualni ciklus (po načelu zdaj ni pravi čas za zanositev; telo "to gleda" s čisto fiziološkega in reproduktivnega stališča), jih moramo za sprožanje dodajati. Najprimernejše za to so kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo oba spolna hormona, lahko pa to naredite tudi le s progestageni, torej tabletkami z le eno vrsto hormona. Razlika je v načinu jemanja. Kontracepcijske tabletke se jemljejo po načinu 21 dni in 7 dni pavze, progestagenske pa 10 dni, nato pa sledi prekinitev s krvavitvijo. Druga vrsta tabletk le sproža krvavitev, vendar če vaših lastni hormoni še vedno ne bodo delovali, potem se menstrualni cikel s tem ne bo vzpostavil. Ob klasičnih kontracepcijskih tabletkah prihaja do prekinitvene krvavitve vsak mesec.

Glede vrste tabletk je to navadno prepuščeno izbiri vsakega ginekologa ali dogovoru med ginekologom in pacientko. Sama osebno predpisujem tabletke s čim nižjo vsebnostjo hormonov, torej takšne, ki kljub nizki vrednosti hormonov še vedno dajo želen učinek. Stranski učinki so še vedno enaki kot pri jemanju kontracepcijskih tabletk za potrebe zaščite pred neželeno zanositvjo, torej začetne vmesne krvavitve, občutek napihnjenosti, glavobolov, povečanje prsi ... Tveganje za razvoj tromboz je relativno majhno, čeprav je bilo to v medijih precej opisovano. Tveganje se za žensko, ki jemlje kontracepcijske tabletke, poveča dvakrat, če je noseča, pa kar od 8- do10-krat od normalnega tveganja populacije. Seveda k temu tveganju prispevajo tudi drugi dejavniki in slog življenja, kot na primer kajenje, družinska dedna obremenjenost, večurno sedenje v tesnih oblačilih, na letalih ali avtobusih, nekatera zdravila ...

Težave ob jemanju kontracepcijskih tabletk minejo po dveh do treh mesecih, pri večini žensk pa po prvem mesecu jemanja. Pri progestagenskih tabletkah so stranski učinki navadno slabost po jemanju tabletk, glavoboli, občutek napihnjenosti, vendar so ti stranski učinki zaradi kratkosti jemanja zdravila hitro minljivi.

Katere tabletke vam bo ginekologinja predpisala, je vajina skupna odločitev, le ob naslednjem obisku jo malo povprašajte, pa vam bo razložila, zakaj se nagiba k uporabi neke vrste in kaj lahko pričakujete za naprej.