Večino težav pri kontracepcijskih tabletkah povzročajo estrogeni. Zato se v primeru težav poskuša doseči kontracepcijski učinek s progestageni. Foto:
Večino težav pri kontracepcijskih tabletkah povzročajo estrogeni. Zato se v primeru težav poskuša doseči kontracepcijski učinek s progestageni. Foto:

Za nasvet sem že vprašala svojo ginekologinjo a je rekla, da pač "marsikaj pišejo" ... To pa je tudi edini odgovor, ki sem ga dobila.


Kontracepcijske tabletke se predpišejo glede na potrebe ženske, njene zdravstvene težave in glede na ostalo anamnezo, torej ostale njene bolezni in bolezenske težave. Na splošno velja, da se tveganje za neželjene stranske učinke poveča po 35. letu starosti, pri kadilkah, pri ženskah, ki imajo prirojene motnje strjevanja krvi, določene srčna obolenja, stanja po določenih operacijah, dojenju .... Večino težav pri kontracepcijskih tabletkah povzročajo estrogeni. Zato se v takšnih primerih poskuša doseči kontracepcijski učinek s progestageni. Oblika odmerjanja so različne; v Sloveniji so na razpolago trije načini: kot tabletke (Cerazette), kot intrauterini sistem (Mirena) in kot depojske injekcije (DepoProvera). V tujini so dostopni še nožnični obroči in podkožni implantati. Vsi navedeni preparati se razlikujejo po dolžini delovanja, torej koliko pogosto morate prejeti odmerek zdravila, da obdržite kontracepcijki učinek. Intrauterini sistem se vstavi za obdobje 5 let, depo injekcija deluje 90 dni, tabletke pa morate uživati vsak dan, brez prekinitve. Ker se progestagenske tabletke ali mini tabletke jemljejo vsak dan brez prekinitve, lahko pride do spremenjenega vzorca mesečne krvavitve. Nekatere ženske imajo neredne krvavitve, druge podaljšane ali močnejše, ki pa se sčasoma ustalijo, in večina žensk poroča o blagih krvavitvah in tudi o manj pogostih. Občasno se med eno in drugo menstruacijo pojavijo vmesne krvavitve. Kljub temu, da so spremembe vzorca krvavitve lahko nadležne, te niso škodljive in ne pomenijo, da je tableta manj zanesljiva. Nekatere ženske, ki jemljejo omenjene tabletke, sploh nimajo običajnih menstruacijskih krvavitev, kar je povsem normalno. Mnogim ženskam namreč celo bolj ustreza, da nimajo menstruacije. Dolgoročno progestagenske tabletke ne vplivajo na plodnost, saj se hitro po prenehanju jemanja popolnoma izločijo iz telesa in se plodnost hitro povrne.

Tablete cerazette vsebujejo po 0,075 mg dezogestrela in so visoko učinkovito kontracepcijsko sredstvo; v 97 do 99 odstotkih preprečijo sproščanje jajčeca iz jajčnika oziroma ovulacijo in tako preprečijo oploditev. Poleg tega primarnega načina delovanja tudi zgostijo sluz v materničnem vratu ter tako preprečijo potovanje semenčic do jajčeca, kar predstavlja dodatno zaščito. Ob dosledni rabi cerazette zanosi 0,14 odstotka žensk v enem letu uporabe.To vrsto tabletk lahko uporabljajo tudi ženske, ki dojijo, ki imajo migreno, ki so kadilke, starejše od 35 let, ženske z boleznimi srca oziroma ožilja, ženske s povišanim krvnim tlakom ali ob dolgotrajni sladkorni bolezni. Poleg že omenjenih "posebnih stanj ali bolezni", kjer sicer kombinirane (dvohormonske) tablete niso primerne, te tabletke lahko uživajo tudi ženske s čezmerno telesno težo, po preboleli globoki venski trombozi, pri bolezni srčnih zaklopk s komplikacijami, ob znani povečani nagnjenosti k strjevanju krvi, akutni bolezni žolčnika ali blagi jetrni cirozi. Lahko jih uživajo tudi ženske, ki želijo, da je zdravstveno tveganje ob hormonski kontracepciji čim manjše, na primer po 40. letu starosti.V vsaki tablici je 28 tablet, ki se začnejo jemati prvi dan menstruacije. Za zanesljivo zaščito pred neželeno zanositvijo je potrebno jemati cerazette vedno ob približno istem času, enkrat na dan. Zamuda pri jemanju tabletke ne sme biti daljša kot 12 ur oziroma med eno in drugo tabletko ne sme preteči več kot 36 ur. Proti koncu použitih tablet, kolikor jih ima ena tablica, se običajno pojavi menstruacija. Vendar pa je treba ne glede na pojav menstruacije po porabljeni prvi tablici brez premora nadaljevati z jemanjem tablet iz drugega zavojčka in tako naprej. Tak režim neprekinjenega uživanja je nujen za zanesljivo zaščito tudi v naslednjem mesečnem ciklu. Enotedenskega premora med jemanjem tablet torej ni, kot je to običajno ob jemanju različnih drugih kombiniranih kontracepcijskih tablet.

O itrauterinem sistemu sem v svetovalnici že pisala bolj na široko. Zdaj pa se morate sami odločiti, kaj želite.