V raziskavi strokovnjaki gobe izpostavljajo ultravijoličnim žarkom. Foto:
V raziskavi strokovnjaki gobe izpostavljajo ultravijoličnim žarkom. Foto:

Neka raziskava, ki se končuje v ZDA, je namreč pokazala, da so gojene gobe, ki jih za kratek čas izpostavijo ultravijolični svetlobi, dober vir vitamina D.

Ultravijolični svetlobi izpostavljajo še rastoče ali pa ravno pobrane gobe. Znanstveniki se strinjajo, da je to zelo enostaven in poceni način, kako neko živilo rastlinskega izvora spremeniti v zanesljiv vir vitamina D. To bi bilo darilo predvsem za tiste, ki ne uživajo rib in mleka oz. mlečnih izdelkov, ki so bogati s tem vitaminom.

"Gob morda kmalu ne bomo kupovali le zato, ker skoraj ne vsebujejo maščob in kalorij," je povedal eden od raziskovalcev. Ena porcija "ultravijolično obdelanih" šampinjonov, UV-svetlobi naj bi bili izpostavljeni samo šest minut, naj bi vsebovala kar osemkrat toliko vitamina D, kot je priporočena dnevna vrednost.

Gobe običajno gojijo v temi, le preden jih poberejo, jih na kratko izpostavijo fluorescentni svetlobi. Zato na ta način gojene gobe vsebujejo zanemarljivo malo vitamina D.

Raziskave so se v ZDA lotili, ker so ugotovili, da Američani zlasti pozimi preživijo premalo časa na soncu, zato potrebujejo živila, bogata z vitaminom D.
Vitamin D, ki pravzaprav deluje kot hormon, saj se tvori v enem delu telesa, svojo vlogo pa opravlja v drugem delu, sicer imenujemo tudi "sončni" vitamin. Sončna svetloba sproži nastajanje vitamina D pod kožo – ultravijolični žarki ga iz neaktivne oblike spremenijo v aktivno. Vitamin D v telesu pospešuje absorbcijo kalcija in fosforja. Nujno je potreben v obdobju rasti ter za mineralizacijo kosti in zob.