Conchita Wurst je vse od zmage na Evroviziji 2014 postala svetovna ikona. Foto: Reuters
Conchita Wurst je vse od zmage na Evroviziji 2014 postala svetovna ikona. Foto: Reuters

"Nikomur ne bom dovolil, da me ustrahuje ali vpliva na moje življenje," je zapisal Neuwirth alias Conchita Wurst na svojem profilu na Instagramu. "Že več let imam virus HIV, toda to je za javnost nepomemben podatek," je še zapisal pevec.

V angleški izjavi za javnost je dodal, da se zdravi vse od dneva, ko je prejel diagnozo. "Do zdaj nisem želel z javnostjo deliti te informacije iz več razlogov. Izpostavil bom samo dva: prvi in najpomembnejši je moja družina, ki ve vse in me podpira od prvega dne. In z veseljem bi jim prihranil pozornost, ki je bodo deležni, ker ima njihov sin, vnuk in brat virus HIV. Prav tako ta podatek že nekaj časa poznajo moji prijatelji," je zapisal. Kot drugi razlog pa je izpostavil zasebnost informacije: "Po mojem mnenju je informacija relevantna zgolj za tiste, s katerimi imam spolne odnose."

Zdaj upa, da bo njegovo razkritje pomagalo k zmanjšanju stigmatizacije ljudi, ki se borijo z virusom HIV. In se ob tem zahvalil svojim oboževalcem za vso podporo. "Informacija o moji bolezni je mogoče za vas nova, toda moj status ni: sem dobro in sem močnejši, bolj motiviran in osvobojen kot kadar koli prej," je še dodal.

V teh mesecih mineva skoraj štiri leta od zmage Conchite Wurst na izboru za pesem Evrovizije v Köbenhavnu. In od takrat je Conchita Wurst postala simbol za kampanje, ki so pozivale ljudi k strpnosti in enakosti. Nastopila je v Evropskem parlamentu in na sedežu Združenih narodov. Hkrati pa je pozvala ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj sede z njo za isto mizo in se z njo pogovori. Leta 2015 se je preizkusila v vlogi sovoditeljice izbora za pesem Evrovizije. Na pariškem tednu mode pa smo jo videli tudi v vlogi manekenke na reviji Jeana Paula Gaultierja.

heute ist der tag gekommen, mich für den rest meines lebens von einem damoklesschwert zu befreien: ich bin seit vielen jahren hiv-positiv. das ist für die öffentlichkeit eigentlich irrelevant, aber ein ex-freund droht mir, mit dieser privaten information an die öffentlichkeit zu gehen, und ich gebe auch in zukunft niemandem das recht, mir angst zu machen und mein leben derart zu beeinflussen. seit ich die diagnose erhalten habe, bin ich in medizinischer behandlung, und seit vielen jahren unterbrechungsfrei unter der nachweisgrenze, damit also nicht in der lage, den virus weiter zu geben. ich wollte aus mehreren gründen bisher nicht damit an die öffentlichkeit gehen, nur zwei davon will ich hier nennen: der wichtigste war mir meine familie, die seit dem ersten tag bescheid weiss und mich bedingungslos unterstützt hat. ihnen hätte ich die aufmerksamkeit für den hiv-status ihres sohnes, enkels und bruders gerne erspart. genauso wissen meine freunde seit geraumer zeit bescheid und gehen in einer unbefangenheit damit um, die ich jeder und jedem betroffenen wünschen würde. zweitens ist es eine information, die meiner meinung nach hauptsächlich für diejenigen menschen von relevanz ist, mit denen sexueller kontakt infrage kommt. coming out ist besser als von dritten geoutet zu werden. ich hoffe, mut zu machen und einen weiteren schritt zu setzen gegen die stigmatisierung von menschen, die sich durch ihr eigenes verhalten oder aber unverschuldet mit hiv infiziert haben. an meine fans: die information über meinen hiv-status mag neu für euch sein – mein status ist es nicht! es geht mir gesundheitlich gut, und ich bin stärker, motivierter und befreiter denn je. danke für eure unterstützung!

A post shared by conchita (@conchitawurst) on Apr 15, 2018 at 12:01pm PDT