Letos povezovalec in organizator Andrej Težak Tešky nima fraka, ki ga je imel v preteklih osmih letih, ampak karirasti
Letos povezovalec in organizator Andrej Težak Tešky nima fraka, ki ga je imel v preteklih osmih letih, ampak karirasti "gangsterski gvant". Foto: Tomaž Kos
Gašper Bergant
Gašper Bergant je dokazal, da je resnično mojster črne komedije. Foto: Tomaž Kos
Vid Valič
Vid Valič: "Letos smo šli na morje kar na otok Vis. Kam pa naj bi drugam šli. V Italijo? Če pa ne znamo italijansko, oni pa ne angleško!" Foto: Tomaž Kos
Panč 2016
Nastopajoči v prvem večeru z obema organizatorjema: Andrejem Težakom Teškyem in Tinom Vodopivcem. Foto: Tomaž Kos

stand up Panč, Andrej Težak Tešky, ogreval občinstvo na še hujši črni humor v drugem dnevu festivala.

Festival poteka od ponedeljka do petka, vsak dan ob 21. uri na Ljubljanskem gradu. V dveh dosedanjih dneh je bilo vsak dan okrog 1.000 smeha željnih obiskovalcev. Vsak dan nastopijo štirje komiki, pred njimi pa občinstvo ogrevajo varovanci Akademije Panč. Že prvi dan je bilo smeha do joka, vse skupaj pa se je stopnjevalo v torek, ko so bili za nastope izbrani komiki, ki slovijo po najbolj črnem humorju. Letošnja novost: Andrej Težak Tešky na glavi nima več klobuka, na sebi nima tistih čudnih nogavic in fraka, ukrojenega po zamislih Alana Hranitelja, ampak mu je novo obleko menda izdelala kar njegova mama; je precej gangsterska in spominja na Imperij pregrehe, čeprav nam je v drugem večeru črne komedije Tešky razkril, da je videti kot "pedofil" in da to tudi je. Na odru.

Scott Capurro: Moj mož je črn!
Legendarni stand up komik, gej iz Kalifornije, ki pa ima tudi italijansko državljanstvo, ni skrival res pikantnih podrobnosti iz svojega seksualnega življenja. Šale so bile tako črne, da je celo luč ugasnila (oz. je že med nastopom komika, ki je bil pred njim). Na Panču je sicer nastopil že pred štirimi leti, seveda pa je navdušil tudi letos. Kot izjemno dober improvizator si je izbral moškega iz prve vrste in mu namenil nekaj romantičnih osvajalskih izjav. Na koncu pa ga povabil še v zakulisje: "Lahko ti ponudim katoliško pivo, a po njem te bo jutri bolela zadnjica!"

Gašper Bergant: V našem kraju je samo 13 hiš
Komik, ki prihaja iz kraja v bližini Velike planine, je mnenja: "Ja, samo kaj, ko mi ne hodimo tja. Tja hodite samo Ljubljančani!. Pa še nekaj sem opazil: v Mercatorju imajo vse prodajalke narastek. Pa to bi morali na nivoju podjetja uredit. Šef bi jim moral plačat za barvo." Smeha ni manjkalo tudi na temo starejših ljudi, ki obvladajo, kdo zna pozdravit, kdo ne in kdo sploh ne pozdravi v bloku.

Aleksandar Perišič
Komik iz Srbije je med nastopom priznal, da ga je pred kratkim pustila punca: "Zato, ker preveč pijem. Veste, kaj mi je rekla pred vhodom, preden je šla? A veš, da alkohol ne bo rešil vseh tvojih težav. In jaz pogledam pivo v svojem naročju in mu rečem: Hvala, ti flaška, da si mi rešila edini problem v življenju!"

Iz Hrvaške je nastopil še Tomislav Kozačinski - Koza, ki prav tako kot Scott Capurro ni suhoparil s podrobnostmi iz spalnice, le da v njegovi postelji aerobiko izvajajo dekleta, ne moški. "Veste pa, kaj je najhuje? Zdaj sem star 31 in imam punco, ki je 19. In mi enkrat nekdo reče, da sem pedofil. Midva pa ravno na slavnostni večerji. Takšna izjava ti res lahko pokvari obletnico 10-letnice!"

Vid Valič navdušil v uvodnem večeru
Kako naročiti škampe brez repkov v Italiji, če ne znaš italijansko. Ja, to si bomo zapomnili vsi obiskovalci prvega večera. Vidove kretnje so močno razgibale trebušne mišice. Da ne omenjamo podrobnosti iz sistematskega pregleda v Zdravstvenem domu Moste. Vid, ki se je na Panč vrnil po petih letih, je resnično izstopal s povsem novim materialom (brez njegove res skoraj vedno povedane šale o svojem nosu in ugibanju, kateri profil njegovega obraza je boljši). Poleg njega so nastopili še Husein Šakanović, Aleks Curać Šarić in Vlatko Štampar.
Tretji dan tudi ne bo dežja
Letos imajo organizatorji Panča resnično srečo, saj kot kaže, ne bo deževalo prav noben večer. Danes se tako obetajo nastopi Marine Orsag, ki ima že "abonma" na Panču, saj sta s Teškyjem dobra prijatelja (in jo morda zato skoraj vedno uvrsti na seznam, pa to ne samo poletnega, ampak tudi zimskega Panča), skupaj pa v Zagrebu vodita tudi Studio Smijeha. V hrvaščini nas bo zraven Marine nasmejal tudi Domagoj Pintarić. Iz Bosne Marko Puljiz, slovenski predstavnik pa bo prevajalec, pisatelj in naspoh velik knjižni molj, Boštjan Gorenc - Pižama.
Četrtek: je Tanja še samska?
Četrtkovo "šarmantno" zvezdo smeha, ki jo pričakujejo mnoga dekleta in ženske, bo zastopal Dalmatinec Ivan Šarić, ki je zelo sveže zaročen. Sicer pa bodo nastopili še trije naši komiki: vse bolj popularna, "večno samska" ženska, ki zna povedati marsikatero pikro o moških, Štajerka, Tanja Kocman, in docent na Fakulteti za matematiko, sicer pa tudi znanec iz oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija, Uroš Kuzman. Tretji slovenski predstavnik bo radijski in televizijski voditelj, sicer navdušen skejtar in DJ, Klemen Bučan.

Petek ves v angleškem jeziku
Posebnost zadnjega smejalnega večera letošnjega Panča bodo komiki, ki prav vsi prihajajo iz tujih držav. Iz Velike Britanje nas bosta nasmejala Jim Campbell in Prince Abdi, iz Kanade Daniel-Ryan Spaulding, iz Rusije pa Gleb Tugušev.

Tanja Mojzer, Foto: Tomaž Kos