Večina ponudnikov poziva lastnike, naj hrano prinesejo sami, a ponujajo tudi hrano priznanih znamk. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock
Večina ponudnikov poziva lastnike, naj hrano prinesejo sami, a ponujajo tudi hrano priznanih znamk. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock

Številni lastniki ne le psov, pač pa tudi drugih živali so se na pasje hotele že navadili. Izvajalci varstva med najpogostejšimi razlogi navajajo odhode na dopuste in službene poti, ki pa so se z epidemijo novega koronavirusa po večini ustavile, zato se je ustavilo tudi povpraševanje po storitvah varstva živali. Tako so 100-odstotni upad obiskovalcev za večdnevno varstvo v času epidemije imeli pri Smrčkovem gaju na Škofljici, Hotelu za pse Kekec v Novi Gorici in Pasjem vrtcu Ljubljana.

Po preklicu epidemije se je začelo stanje izboljševati, a je v primerjavi z lanskim letom povpraševanje upadlo za približno polovico. Pri Pasjem dvorcu imajo tako za mesec julij predvidenih pet kužkov za razliko od desetih najavljenih ob istem času lani, v Hotelu za pse Kekec pa imajo trenutno v oskrbi tri pse namesto desetih oziroma 11 v času brez epidemije.
Dnevno oziroma urno varstvo si je po epidemiji opomoglo hitreje. Večinoma ga uporabljajo redne stranke, ki pse odložijo v varstvo ob odhodu na delo ali po opravkih. "Veliko ljudi pripelje pse takrat, ko gredo v službo ali k frizerju, saj psi velikokrat praskajo in grizejo, če so sami v stanovanju," so povedali pri Pasjem dvorcu.

Nekateri v varstvo žival pripeljejo tudi zaradi nezmožnosti varstva iz zdravstvenih razlogov.
Možnost vnosa okužbe novega koronavirusa v hotel sicer zmanjšuje dejstvo, da predaja kužkov v Pasjem dvorcu poteka brez kontakta med stranko in izvajalci storitev. Postavljeno imajo dvojno ograjo z vmesnim prostorom, kamor lastniki položijo hrano.

Tudi pri Smrčkovem gaju, Pasjem vrtcu Ljubljana in Hotelu za pse Kekec fizičnega stika med lastniki in ponudniki storitev ni. Predaja povodca poteka na daljavo, kužkom pa je treba zgolj odpreti vrata.

Ponudba velikokrat vključuje tudi šport in rekreacijo, socializacijo in osnovno nego psa. Cene dnevnega varstva z nočitvijo za enega psa se gibljejo od 15 evrov dalje, medtem ko je za uro varstva potrebno odšteti približno evro in pol. Mesečno varstvo se začne pri 200 evrih, odvisno pa je tudi od števila psov in izbranega paketa.

Večina ponudnikov poziva lastnike, naj hrano prinesejo sami, a ponujajo tudi hrano priznanih znamk. V času varstva skrbijo za redne sprehode, ki so ponekod tudi samostojna storitev in stanejo približno pet evrov za pol ure.