Trump mlajši (levo) je navdušen lovec. Foto: Reuters
Trump mlajši (levo) je navdušen lovec. Foto: Reuters

42-letni sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa je bil eden od treh ljudi, ki so zaprosili za lovsko dovolilnico na grizlije za nerezidente. Teh na polotoku Seward vsako leto podelijo 27.

Aljaska, kjer živi okoli 30.000 medvedov, dovolilnice za lov na medvede, severne jelene, lose in druge divje živali v posameznih regijah občasno izdaja prek javnega žreba. Običajno prejmejo precej več vlog, kot izdajo dovoljenj.

Grizliji na Aljaski. Foto: AP
Grizliji na Aljaski. Foto: AP

"Na tisoče vlog prejmemo," je povedal Eddie Grasser, direktor za ohranjanje prostoživečih živali pri pristojnem aljaškem ministrstvu. Grasser zatrjuje, da je sistem povsem čist in da zmagovalce odloči čista sreča.

A v primeru dovolilnice za lov na medvede, ki jo je zadel Trump mlajši, je bila konkurenca zelo majhna.

Na polotoku Seward je namreč vsako leto na voljo 27 dovolilnic za nerezidente, letos pa so zanje zaprosili samo trije. Zmagovalce so sporočili v petek.

Od Aljaske do Afrike

Trump mlajši je moral kot nerezident plačati pristojbino tisoč dolarjev, še dodatnih 160 dolarjev pa za samo dovolilnico, je pojasnil Grasser.

Najstarejši predsednikov sin je navdušen lovec in ribič ter redno potuje na lov in ribolov na Aljasko in Kanado, pa tudi na bolj eksotične, predvsem afriške lokacije, kjer je že odstrelil vse od levov do slonov.

Trumpovo navdušenje nad trofejnim lovom je sicer deležno precej kritik.

Pod drobnogledom se je znašla tudi tura ameriške zasebne lovske zveze Safari Club International (SCI), ki je lani na svoji spletni strani za 150.000 dolarjev prek srečelova oglaševala ekskluzivno lovsko odpravo s Trumpom mlajšim.

Zmagovalec je nato novembra spremljal predsednikovega sina na križarjenju z jahto vzdolž obalnih območij narodnega gozda Tongass na jugovzhodu Aljaske.