Edvard VIII. se je prestolu odpovedal, še preden je zbirka zlatnikov z njegovo podobo postala dostopna javnosti. Foto: Reuters
Edvard VIII. se je prestolu odpovedal, še preden je zbirka zlatnikov z njegovo podobo postala dostopna javnosti. Foto: Reuters

Kovanec je del nikoli izdane serije, na kateri je upodobljen Edvard VIII., stric kraljice Elizabete II., ki je prestol britanski prestol zasedal manj kot leto dni. Kralj je postal 20. januarja 1936, po smrti očeta, kralja Jurija V., abdiciral pa je 11. decembra istega leta. Vzrok je bilo razmerje z Američanko Wallis Simpson, ki se je v tistem času ločevala od svojega drugega moža, kar je bilo za voditelja Angleške cerkve popolnoma neprimerno. Ker se ji ni želel odpovedati, hkrati pa je zaradi tega grozilo, da bo povzročil politično krizo v kraljestvu, se je namesto tega odpovedal prestolu.

Ker je prestol zasedal tako kratek čas, zlatniki z njegovo podobo nikoli niso bili izdani. Po poročanju Guardiana je na dražbi prodan kovanec zgolj eden od dveh, ki sta v zasebni lasti. Lastnik, ki je zanj odštel milijon funtov, je želel ostati anonimen, za BBC pa je dejal, da je šlo za "priložnost, ki jo dobiš le enkrat v življenju."

To, da je kovanec, narejen iz 22-karatnega zlata, dosegel rekordno vrednost, poznavalcev ni pretirano presenetilo. "Gre za enega najbolj zaželenih kovancev v zbirateljskih krogih in enega najredkejših zlatnikov na svetu," je po dražbi povedala Rebecca Morgan, vodja Britanske kraljeve kovnice.