Zabava
Sam prostor je sicer razdeljen na dva dela, na del za goste in del postrežbo, pri čemer je sladoledni pult podaljšan na ulično dogajanje, tako da lahko obiskovalci ledeno sladico naročijo tudi s ceste. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
 Leto nastanka: 2015
Projektanti: AKSL arhitekti, d. o. o.; Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar
Površina: 60 m2

Dodaj v

Foto: aROMA, igriva sladoledarna na Čopovi ulici

Prostor in pol: MMC po poteh zanimivih interjerjev
2. julij 2015 ob 06:42,
zadnji poseg: 2. julij 2015 ob 09:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljano je zajela 'sladoledomanija', saj se t. i. sladoledarnice odpirajo na vsakem vogalu. Po zasnovi interjerja izstopa aROMA, kjer se lahko zazibate na Kaaitinih gugalnicah.

Ideja arhitekturnega biroja Aksl arhitekti za prenovo prostora na Čopovi ulici, v katerem je bila prej kavarna, je bil preprost: stene lokala olupiti, nanje vpeti kovinsko mrežo, na katero so obešeni posamezni elementi po principu, po katerem napolnimo kornet s sladoledom.


Z rubriko Prostor in pol se odpravljamo po vsej Sloveniji. Predloge pošljite na: katja.stok@rtvslo.si ali
lepota.bivanja@rtvslo.si


Zaradi kratkega roka izvedbe projekta, ki je bil narejen v enem mesecu, sta Špela Leskovic in Aleš Košak (Aksl arhitekti) posegla po t. i. smart designu ali pametnem oblikovanju, ki hkrati rešuje več težav. "Mrežo smo na smart način uporabili tako, da smo modularne pohištvene elemente - stojalo za revije, polica, ogledalo in lonček za rože – narisali, multiplicirali in obesili. Tako kot obesimo lonček za rože na balkonu," pojasni arhitektka.

Bela kot barva mleka
Sive stene 60 kvadratnih metrov velikega prostora, ki dajejo lupini prostora anonimnost, prebije kvadratna struktura bele mreže. "Bela kot barva mleka, sladoleda," pojasni Špela in doda, da so ravno zato za viseča stropna svetila izbrali Bell Lamp (Normann Copenhagen) v obliki kravjega zvonca. Ker ima sladoledarna v celostni podobi svetlomodro barvo, sta jo arhitekta uporabila pri barvi oblazinjenih klopi, ki so, tako kot vsi elementi v prostoru, 'obešene' oziroma vpete med stebri na sredini lokala.

"Modra tapecirana klop je v rastru, saj je tudi mreža (op. p. ob stenah) v kvadratnem rastru. Za piko nas i, ker je lokal sladoledarnica in je vse bolj igrivo, smo obesili tudi gugalnice od Kaaite. Tu se znova pojavi koncept obešanja, tako kot kepico sladoleda 'obesiš' na kornet. Gre za dodajanje modula." Naključno izbrana niso niti okrogla ogledala, ki simbolizirajo kepico sladoleda, in izbira rastlin v cvetličnih lončkih. "Od rastlin smo izbrali zeliščnici meto in baziliko, ki sta uporabljeni v sladoledih, in kaktusi, ki ima znova mrežno strukturo".

Fotografije: Katja Štok

*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 02.07.2015 ob 08:05
brezplačna reklama za lokal. a lahko pridete na ptuj in malo pofotkate moj lokal in o njem napišete kaj lepega??
je ptreba plačati pod pultom in koliko?
lp
Pistorius
# 02.07.2015 ob 08:32
Za piko nas i, ker je lokal sladoledarnica in je vse bolj igrivo, smo obesili tudi gugalnice od Kaaite. Tu se znova pojavi koncept obešanja, tako kot kepico sladoleda 'obesiš' na kornet.
"Koncept obešanja"! Neverjetne so te globokoumne razlage intelektualno neizživetih arhitektov! Doslej sem mislil, da kepico kvečjemu povezneš na kornet ... Me pa zanima, ali lahko, medtem ko snemam kepico s korneta in se na gugalnici predajam konceptu obešanja, svojega otroka pustim obešenega na vozičku, ali ga moram sneti z njega?
yanker
# 02.07.2015 ob 07:54
V čem je fora fotografij od blizu, npr. lončkov, šalic, gugalnice... Mene kot bralca zanima samo notranjost slaščičarne in ne umetniška žilica avtorja fotografij.
themetun
# 02.07.2015 ob 07:32
Lepa reklama
stokk
# 02.07.2015 ob 08:36
@bilzerian Če imate zanimiv lokal, nam na lepota.bivanja@rtvslo.si kar pošljite vaš kontakt in se bomo pri vas oglasili.
K_ris
# 02.07.2015 ob 09:45
@kovalenkov

Na Čopovi morajo vsekakor prednost imeti pešci.
jurica
# 02.07.2015 ob 08:02
Mene pa bolj zanima ali lahko kornet poješ do konca, oziroma ali res lastniki lokala spodnji, ožji del še ne prodanih kornetov uporabljajo za čiščenje ušes namesto biba palčk. Avtorja prosim za pojasnilo ?
dharma
# 02.07.2015 ob 07:49
A Ljubljana ma samo enega arhitekta za notranji design?
cerebro
# 02.07.2015 ob 09:13
Na spletnem portalu javnega zavoda RTV Slovenije je moč najti vse, od naročenih člankov (ki niso temu primerno označeni), do plačanih komentatorjev. Vse za slabih trinajst evrov na mesec.
Modrijan6
# 02.07.2015 ob 09:48
@kovalenkov

Dragi gospod!

Arogantni kolesarji, Čopova je namenjena pešscem ni ne kolesarjem in vsaka vožnja je prekršek, če niste vedeli, je pri hotelu Slon prometni znak, ki očitno sporoča komu je namnjena Čopova. In vsak kulturen kolesar bi bil lahko toliko fer do pešscev in bi stopil iz kolesa mirno popešačil po Čopovi....., pa, da se ne bova preveč oddaljila od teme, ki jo obravnava pripsevek pa še namig - lahko pa se vsi ustavimo tudi v sladoledarni, zakaj pa ne.
Modrijan6
# 02.07.2015 ob 10:03
@Oliva

Draga prijateljica Oliva!

Ko smo že pri kolesarjih in bontonu na Čopovi v Ljubljani, bi se dalo o tem na dolgo in široko razpravljati....., a eno je gotovo - kultura je mnogim španska vas in Slovenci se bomo morali na tem podorčju še veliko naučiti, mar ne. Sicer pa več redarjev na Čopovo, poskusite napak parikrati svojega jeklenega konjička, kjer koli v Ljubljani Vas bodo takoj oglobili....., tole anomalijo po Čopovi pa dopuščajo, na potezi je župan Ljubljane, ki ga pogosto vidim, kako se sprehaja po Čopovi, nemara bo on naredil red, se pustim presentiti.
DrekNaPalci
# 02.07.2015 ob 09:53
Sam sladoled mi je v tem lokalu zelo všeč in se mi zdi zelo kvaliteten (nič dražji kot veliko slabši sladoledi okoli). Lokal je pa grozen. Narejena je bila velika oblikovna napaka, saj zgleda interjer zelo zaporniško. Sive stene, bela mreža, kupolaste viseče svetilke ozek, podolgovat prostor, ki je iz vseh strani zaprt, vsi ti elementi sprožajo občutek utesnjenosti. Oblazinjeno pohištvo še bolj spomni na kakšno norišnico ali pa kakšno drugo ustanovo takšnega tipa. Tudi barve bi morale biti živahne in vabljive, bela in siva sprožata ravno obratne občutke odtujenosti in frigidnosti.

Men res vzbuja močne občutke nelagodja in si sploh ne predstavljam, da bi notri bil na kavici. Med drugim je tudi lokal v slabšem vremenu zelo temačen. Sploh ne morm povedat nič pozitivnega.
Volcano
# 02.07.2015 ob 08:37
Rajši grem na sljadoljed...
Khallesh
# 02.07.2015 ob 10:56
@Modrijan6 @Oliva
Da se ne bi preveč prepirali kaj se sme in kaj ne na Čopovi, je glede dovoljenja oz. nedovoljenja kolesarjenja na območju za pešče zelo jasen prvi odstavek 23. člena Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana (UL RS, št. 38/2013), ki pravi:
Na območjih za pešce je prepovedana vožnja z motornimi vozili. Dovoljen je promet uporabnikov posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev tako, da ne ogrožajo pešcev, vozil med opravljanjem dejavnosti iz 24. člena tega odloka in vozil z dovolilnico iz 26. člena tega odloka.
Seveda je predvsem potrebni poudariti, da kolesar ne sme ogrožati pešcev in ti imajo seveda absolutno prednost na teh površinah. Nikakor pa ni prepovedano kolesarjenja na omenjenih območjih.
Khallesh
# 02.07.2015 ob 11:31
@Modrijan6
Vem kakšna je situacija na Čopovi in tudi kakšna je kolesarska kultura v Ljubljani (vožnja v napačno smer, neuporaba kolesarski tras, vožnja po pločniku, divjanje med pešci, neuporaba luči, vožnja čez (dostikrat rdeči) semafor po prehodu za pešce in še bi lahko našteval), tega niti nisem zagovarjal, kakor tudi ne trdil da pa je vse lepo in prav. Izrecno sem poudaril, da se morajo na območjih za pešce kolesarji absolutno prilagajati pešcem in ne pešci kolesarjem, a vendarle ni pravljica da je v Ljubljani na teh območjih dovoljena vožnja s kolesom.
Sem pa tudi sam Ljubljančan in davkoplačevalec, in dobro vem, da imam v skladu s spoštovanjem pravil ter zakonskih določil in ob upoštevanju ter spoštovanju vseh deležnikov v prometu uporabljati kolo kot prevozno sredstvo v središču mesta.
Pistorius
# 02.07.2015 ob 10:52
Draga Oliva in drugi brezobzirni kolesarski agresivci:

Je res tako težko s kolesom zapeljati po ovinku (Slovenska mimo Konzorcija, Kongresni trg, Wolfova - in obratno) pešaško Čopovo pa prepustiti pešcem?
oliva
# 02.07.2015 ob 09:39
Uh, jaz si pa sladoledarnico čisto drugače predstavljam.

In ja - obstaja sam 1 arhitekt?
(al je vse isto?)

Sterilno.

Reklama na naš račun.
Pistorius
# 02.07.2015 ob 14:06
@oliva:
Kar pomeni: če grem jaz počasi na kolesu in zasedem 60 cm, me tudi motijo pešci, ki že sami porabijo 1m, po možnosti pa še hodijo vštric dva, trije
Saj se razumemo, gospa Oliva: vaša poanta je torej v tem, da zaradi takih, kot ste vi, pešci ne bi več smeli hoditi vštric, "dva ali pa - za božjo voljo! - celo trije"! Bom upošteval: odslej bo moja izvoljenka hodila po Čopovi par korakov za mano (tako kot muslimanke).

Sicer pa: tudi sam sem kolesar in tudi sam ob kakšni (zgodnji) uri, ko na Čopovi skoraj ni ljudi, zapeljem tam dol - sicer pa rajši naredim ovinek in, pripeljavši s Cankarjeve, pri Nami zavijem desno po Slovenski in potem po Kongresnem in Wolfovi do Prešerca. Reči moram, da zaradi tega še nikoli nisem nevarno dehidriral ali kako drugače opešal.
Peacemaker
# 02.07.2015 ob 13:21
Na peš coni velja pravilo, da mora kolesar voziti tako, da ne ogroža pešcev (in ne obratno). Pešec lahko po peš coni skače kot kura brez glave, pa je odgovornost še vedno na kolesarju.

Tako je... pravila so jasna in poštena. Se pa bojim, da je zgolj vprašanje časa preden bo kakšen kolesar ali celo motorist na polno zgazil 3-letno punčko na Čopovi/Prešercu/Petkovšku...

Potem se pa res zna zgoditi da bo na vstopu v staro Ljubljano tale tabla.
stokk
# 02.07.2015 ob 09:50
@cerebro Članki objavljeni v rubriki Prostor in pol NISO plačani ali naročeni članki. Ker smo na RTV SLO MMC odprti za predloge, bralce naprošamo, da nam pošljete predloge iz svojega kraja, nato pa je stvar uredniške odločitve, ali bomo predlog tudi upoštevali. Vodilo za objavo v rubriki Prostor in pol je ta, da ni pomemben namen prostora, temveč njegova inovativnost, zgodba ali spoštovanje kulturne dediščine. Hvala za razumevanje, svoje predloge pa pošljite na: lepota.bivanja@rtvslo.si! Katja Štok
oliva
# 02.07.2015 ob 09:54
Se strinjam, turobno vzdušje, občutki nelagodja, plac, kamor mene po ogledanem sodeč odbije, ne pritegne.
Da imajo pa dober sladoled, pa verjamem.
(no men je to itak vseen, ker ga praviloma ne jem)
K_ris
# 02.07.2015 ob 09:54
@Benten

Če jo zna, lahko tudi iz Divke naredi nekaj uporabnega.

Uporabnega že, zares okusnega pa pač ne. In iz boljše sestavine bo ob enako dobrem kelnarju nastala boljša kava ... Seveda je zadetek v polno, če imaš odlično sestavino in hkrati tudi nekoga, ki zna kavo dobro pripraviti.
Benten
# 02.07.2015 ob 09:49
Poskusi to kavo. Zame ena najboljših, ki se jo trenutno dobi v lokalih. In žal, tudi bistveno boljša od barcaffeja.

Zelo je odvisno od tega, kako jo "spržijo". Če je kelnar ne zna narediti, ima lahko najboljše sestavine. Če jo zna, lahko tudi iz Divke naredi nekaj uporabnega.
CooCoo
# 02.07.2015 ob 16:47
Ljubljana počasi in ustrajno postaja mesto mostov in sladoledov :)
TineB
# 02.07.2015 ob 14:53
Teh fenski "dželeterij" je v LJ zdaj že kot gob po dežju ... aRoma, Romantika, ViGo, Grefino ... in še tiste v okviru slaščičarn: Lolita, Zvezda, Fetiche, Cacao itd. Domačini in turisti imamo očitno radi fensi sladoled. Je ena od "must do" zadev v LJ: poskusiti odličen in pogosto tudi precej eksotičen sladoled. Kul. I approve. :)
Modrijan6
# 02.07.2015 ob 13:35
@Pacemaker
*****(5)
Bravo...., upam, da Vaš post preberejo odgovorni pri MOLU Ljubljana.....,in, da ustrezno ukrepajo dokler je še čas, a pri nas je tako, da nas preventiva bolj malo zanima, ukrepamo šele potem, ko se nekaj hudega že zgodilo.
oliva
# 02.07.2015 ob 12:37
Itak sem pa že razložila vse v prvem postu in kdor prebere (in ne sklene na podlagi vtisa o katerih drugih kolesarjih in posploši na vse), mu je lahko popolnoma jasno, kaj sem napisala, kot tudi, kako sama ravnam.
K_ris
# 02.07.2015 ob 12:29
@oliva

Kar pomeni: če grem jaz počasi na kolesu in zasedem 60 cm, me tudi motijo pešci, ki že sami porabijo 1m, po možnosti pa še hodijo vštric dva, trije, tudi kot 'kure' (@kovalenkov), mrščeči se, da kaj kolesar dela na Čopovi.
Vse je v bontonu in tudi na peš coni obstajajo prometna pravila (desno rpavilo itd.).


Na peš coni velja pravilo, da mora kolesar voziti tako, da ne ogroža pešcev (in ne obratno). Pešec lahko po peš coni skače kot kura brez glave, pa je odgovornost še vedno na kolesarju.
oliva
# 02.07.2015 ob 12:22
@Modrijan, se strinjam.

"Oliva in drugi brezobzirni kolesarski agresivci:"

Iz česa v mojem komentarju si sklenil, da sem kolesarski agresivec?

Morda iz tegale:
"[...] če grem jaz počasi na kolesu[...]"

ali morda iz tegale:
"[...]Vse je v bontonu[...]"

Se vprašam, kdo od naju je dejansko agresivec.
Lp.

Hvala, @Kallesh.
Se pravi tako kot si sama predstavljam pravila in se v prometu tudi obnašam.
Super da si dal pa še dejansko zakonsko tole. :)
cerebro
# 02.07.2015 ob 08:43
@stokk
A, torej jih ne poiščete sami, za naročila gre! Še vedno ostaja vprašanje - koliko?
Benten
# 02.07.2015 ob 08:32
A kave pa ne bi mogli imeti Barcaffe? Je treba tujo, da je bolj fancy, ne?
ce-popotnik
# 02.07.2015 ob 08:06
po slikah sodeč vrhunsko,lepo,v živo pa malo drugače kajti nekako je prelepo za na prekomercializirano Čopovo...npr ena druga slaščičarna preko tromostovja proti gradu veliko bolj pride do izraza,pa je enako simpatična...ampak v Celju pa lahko sanjamo o takih zadevah
Tumba666
# 07.07.2015 ob 19:27
In kaj je narobe z mojim komentarjem?
K_ris
# 03.07.2015 ob 18:52
@sonce12

1,6€

pol-pol je 1,8€

premium okus 2€
sonce12
# 03.07.2015 ob 16:47
In koliko je kepca ???
maka
# 03.07.2015 ob 12:00
Zadnje čase se pri nas odpirajo le še sladoledarne in pekarne, ki ponujajo sladkor in škrob v taki ali drugačni umetno aromatizirani obliki in nas potiskajo na vrh svetovne lestvice predebelih ljudi. Kdaj bo Ljubljana končno dobila kako novo kvalitetno okrepčevalnico z zdravo hrano? Tem bi mnogo bolj veljala brezplačna reklama.
exequor1
# 02.07.2015 ob 16:31
A je kdo od vas že bil tam? Je dober sladoled? Da ne hodim stalno samo v Rustiko, Dulcis pa Zvezdo. En sprehodek v nedeljo po Čopovi, tamalga na sladoled pelat.
oliva
# 02.07.2015 ob 12:34
Saj to razumem in kot rečeno upoštevam.
Moti pa me (kar sem tudi napisala), kar pa pod razno ne pomeni, da sem agresivna ali da agresivno kolesarim.
(v prometu itd. sem zelo natančna pri upoštevanju pravil, poleg tega pa gre kot rečeno za osnovni bonton in celo iq in eq, kot sama menim)
oliva
# 02.07.2015 ob 12:23
*pardon za boldano od 'bontonu' naprej, očitno nisem zaključila ukaza.
dren111
# 02.07.2015 ob 11:22
@modrijan, pa kaj ni jasno?! lepo ti povejo, prav citirajo, kaj je dovoljeno, kaj prepovedano. uganjat agresijo se ve da se ne sme, tud če bi ne blo napisano, kot ti je predhodnik nalimal. ampak ti kar ustrajaš o prepovedanem kolesarjenju. a bi blo počasi konc tega? neko ogrožajoče obnašanje, kot ga opisuješ in se upravičeno ogorčeno huduješ čezenj - okej to ja. ampak mam občutek, da bi se kak tak zanesenjak ob prvi priliki spravu na enega pousem obvladanega in spoštljivo vozečega kolesarja - ki kot je lepo napisano pousem v skladu s pravom kolesari po čopovi. čez une zdivjane bi pač samo po forumih
Modrijan6
# 02.07.2015 ob 11:12
@Khallesh

Žal to ni tako kot opisujete Vi - kolesarji na Čopovi so agresivni, pogosto nesramani do pešscev......, to opažamo dan za dnem......,zato Vas vljudno prosim, da ne pišete pravljic.....Pa, da se ne odaljimo preveč od teme - sladoledarne predlagam, da MMC RTV SLO s pomočjo raziskovalnega novinarja napiše članek na to temo, morda se vsakodnevno dogajanje posname s TV kamero, vsekakor si Čopova ulica, ki je daleč najbolj oblegana ulica v Ljubljani to zasluži. Da pa smo pešsci najšibkejši člen o tem ni nobenega dvoma.....MOL ima dovolj redarjev, zato redarje na Čopovo, ki pogosto te anomalije, ki so resen problem spregledajo, a zato ne spregledajo napačno parkiranih avtomobilov - vsaj tako vidijo moje kritične oči.

Vi pa ste zadevo tako olepšali kot, da je vse lepo in prav - a žal to ni tako - to stari Ljubljančani, ki smo obenem tudi davkoplačevalci, dobro vemo. Toliko v vednost, pa lep dan Vam želim.
K_ris
# 02.07.2015 ob 08:12
Lep dizajn in zelo dober sladoled, cena pa pač temu in lokaciji primerna.
oliva
# 02.07.2015 ob 09:52
Kolesarji na Čopovi.
Finta je v tem, da imajo prednost seveda vsekakor pešci.
Vendar na eno osebo mora bit porabljenega cca 60 cm (minimalno) in ki se giba s hitrostjo, ki je običajno za pešca.
Kar pomeni: če grem jaz počasi na kolesu in zasedem 60 cm, me tudi motijo pešci, ki že sami porabijo 1m, po možnosti pa še hodijo vštric dva, trije, tudi kot 'kure' (@kovalenkov), mrščeči se, da kaj kolesar dela na Čopovi.
Vse je v bontonu in tudi na peš coni obstajajo prometna pravila (desno rpavilo itd.).
K_ris
# 02.07.2015 ob 08:49
@cerebro

Plačaš s tem, da najameš arhitekta, kar je pri nas še vedno redkost. Veliko se jih ima pri nas še vedno za mojstre za vse.
K_ris
# 02.07.2015 ob 08:47
@Benten

Poskusi to kavo. Zame ena najboljših, ki se jo trenutno dobi v lokalih. In žal, tudi bistveno boljša od barcaffeja.
Tumba666
# 02.07.2015 ob 10:25
Na sliki 16:
ena roka orokovičena, druga ne?!?!
Pa še katastrofa od nohtov.
To je približno tako, kot bi si z dr...om rit brisal.
Modrijan6
# 02.07.2015 ob 09:23
Čopova ulica v Ljubljani vsaj meni postaja ena najbolj zoprnih ulic, zmeraj nepopisna gneča, na eni strani pešsci, ki sem moramo zaradi arogantnih kolesarjev nenehno umikati, čeprav na Čopovi promet ni dovoljen se kolesarji na to dejstvo požvižgajo, na drugi strani lokal pri lokalu, po Čopovi zadiši oziroma vsaj meni zasmrdi po hrani(gostinci so "zavohali" tržno nišo), seveda so tu tudi sladoledarji, sem ga seveda poskusil v novi sladoledarni, ki ga opisuje tale prispevek in moram priznati, da je zame to povprečen sladoled, nič posebnega, sam osebno še vedno prisegam na domač sladoled v sladoledarni Cacao, ki je samo streljaj stran od Čopove na Potkovškovem nabrežju, zadaj za Centralno lekarno Ljubljana. Dober tek vsem in naj vas sladoled ohladi v teh vročih poletnih dneh.
celtic1888
# 02.07.2015 ob 08:09
Odličen sladoled, le tako naprej!
kovalenkov
# 02.07.2015 ob 09:41
Arogantni kolesarji? Mogoče pa pešci hodite kot kura brez glave. Vse je relatvino.
Kazalo