Sam prostor je sicer razdeljen na dva dela, na del za goste in del postrežbo, pri čemer je sladoledni pult podaljšan na ulično dogajanje, tako da lahko obiskovalci ledeno sladico naročijo tudi s ceste. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Sam prostor je sicer razdeljen na dva dela, na del za goste in del postrežbo, pri čemer je sladoledni pult podaljšan na ulično dogajanje, tako da lahko obiskovalci ledeno sladico naročijo tudi s ceste. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Leto nastanka: 2015
Projektanti: AKSL arhitekti, d. o. o.; Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar
Površina: 60 m2

Ljubljano je zajela 'sladoledomanija', saj se t. i. sladoledarnice odpirajo na vsakem vogalu. Po zasnovi interjerja izstopa aROMA, kjer se lahko zazibate na Kaaitinih gugalnicah.

Ideja arhitekturnega biroja Aksl arhitekti za prenovo prostora na Čopovi ulici, v katerem je bila prej kavarna, je bil preprost: stene lokala olupiti, nanje vpeti kovinsko mrežo, na katero so obešeni posamezni elementi po principu, po katerem napolnimo kornet s sladoledom.


Z rubriko Prostor in pol se odpravljamo po vsej Sloveniji. Predloge pošljite na: katja.stok@rtvslo.si ali
lepota.bivanja@rtvslo.si

Zaradi kratkega roka izvedbe projekta, ki je bil narejen v enem mesecu, sta Špela Leskovic in Aleš Košak (Aksl arhitekti) posegla po t. i. smart designu ali pametnem oblikovanju, ki hkrati rešuje več težav. "Mrežo smo na smart način uporabili tako, da smo modularne pohištvene elemente - stojalo za revije, polica, ogledalo in lonček za rože – narisali, multiplicirali in obesili. Tako kot obesimo lonček za rože na balkonu," pojasni arhitektka.

Bela kot barva mleka
Sive stene 60 kvadratnih metrov velikega prostora, ki dajejo lupini prostora anonimnost, prebije kvadratna struktura bele mreže. "Bela kot barva mleka, sladoleda," pojasni Špela in doda, da so ravno zato za viseča stropna svetila izbrali Bell Lamp (Normann Copenhagen) v obliki kravjega zvonca. Ker ima sladoledarna v celostni podobi svetlomodro barvo, sta jo arhitekta uporabila pri barvi oblazinjenih klopi, ki so, tako kot vsi elementi v prostoru, 'obešene' oziroma vpete med stebri na sredini lokala.
"Modra tapecirana klop je v rastru, saj je tudi mreža (op. p. ob stenah) v kvadratnem rastru. Za piko nas i, ker je lokal sladoledarnica in je vse bolj igrivo, smo obesili tudi gugalnice od Kaaite. Tu se znova pojavi koncept obešanja, tako kot kepico sladoleda 'obesiš' na kornet. Gre za dodajanje modula." Naključno izbrana niso niti okrogla ogledala, ki simbolizirajo kepico sladoleda, in izbira rastlin v cvetličnih lončkih. "Od rastlin smo izbrali zeliščnici meto in baziliko, ki sta uporabljeni v sladoledih, in kaktusi, ki ima znova mrežno strukturo".

Fotografije: Katja Štok

*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Leto nastanka: 2015
Projektanti: AKSL arhitekti, d. o. o.; Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar
Površina: 60 m2