Dvoboj Tine Maze in monaškega kneza Alberta II. Prva dama slovenskega smučanja je dosegla tudi en zadetek. Foto: BoBo
Dvoboj Tine Maze in monaškega kneza Alberta II. Prva dama slovenskega smučanja je dosegla tudi en zadetek. Foto: BoBo
Anže Kopitar in Tim Matavž
Anže Kopitar: "Zelo fajn je bilo. Vsi prisotni smo se zelo zabavali, kar je bistvo. Nogomet sicer občasno igram za rekreacijo. V naši ekipi je bil zelo nevaren predsednik, pri tekmecih pa je bil vedno zelo blizu gola Matavž. Kakšna je bila naša taktika? Dobiti čim manj golov." Foto: BoBo
Borut Pahor in Matjaž Nemec
Borut Pahor in knez Albert II. sta se pomerila tudi v streljanju 11-metrovk. Izvedla sta vsak po tri, zmagal je Albert z 2:1. Pahorju je prvi strel ubranil Matjaž Nemec, zadnji pa je končal v prečki. Albert je najprej zadel z desnico, nato z levico, tretjič pa je streljal malo previsoko. Pahor je bil v svoji ekipi sicer najbolj ponosen na Tino Maze. Foto: BoBo
Znani Slovenci dobrodelno brcali žogo

Šesti nogometni spektakel Valterja Birse in Tima Matavža je v idilično okolje na goriškem podeželju privabil najbolj zvenečo zasedbo do zdaj. Poleg uglednega gosta iz tujine so v idealnem vremenu svojo spretnost z nogometno žogo med drugim preizkusili Tina Maze, Anže Kopitar, Primož Kozmus, Dejan Zavec, Jakov Fak, Vasilij Žbogar, Primož Peterka in Jure Košir. S strani sta dogajanje opazovala nekdanja asa Srečko Katanec in Zvonimir Boban, slovensko himno je zapel Oto Pestner.

TUKAJ si lahko ogledate prispevek Sandija Škvarča o dogodku v Biljah iz oddaje TV Koper Športna mreža.


Ni športni analfabet

"Dober dan, Slovenija!"
je v slovenščini veliko množico radovednežev (približno 4.000) pozdravil monaški knez in nadaljeval: "V veselje mi je biti tu. Hvala predsedniku (Borutu Pahorju), ker me je povabil, da sem del tega čudovitega dobrodelnega dogodka. Hvala za lep sprejem in gostoljubnost."

Na zelenici je svoje mesto dobil v Matavževi ekipi. Pozna se mu, da ima pri 57 letih morda kakšen kilogram preveč, a je vendarle lahko pokazal nekaj svojih nogometnih spretnosti. Da nikakor ni športni analfabet, je znano. Med letoma 1988 in 2002 je petkrat nastopil na zimskih olimpijskih igrah. V bobu. Prizorišče v Biljah je sicer zapustil že po drugi tretjini tekme, saj ima danes zjutraj nove obveznosti.

Predsednik ni želel popuščati
Med "težkokategorniki" je bil tudi zlati olimpijec Kozmus kot soigralec Birse in Pahorja. "Dobro sem se počutil. Znanje je sicer omejeno, ampak imeli smo se fino. Zabavali smo se. Res je bilo odlično vzdušje. Super," nam je povedal ob koncu dveurne prireditve. "Nogomet igram zelo redko, le na takšnih zadevah. Zaradi poškodb se mu pač izogibam, mislim pa, da bi se hitro 'ulaufal', če bi ga več igral." Kdo je bil najnevarnejši tekmec? "Mogoče Zavec, ki je majhen in neugoden."

Po prvi tretjini tekme so Kozmus in kolegi v belih majicah imeli prednost s 3:0, prvi gol je dosegel ravno Pahor. "Ko smo vodili s 3:0, smo si rekli, dajmo malo popustiti. A je bil predsednik drugačnega mnenja: 'Ne, ne.' Na koncu smo izgubili ... Imel je prav, ko je rekel, da ne smemo popuščati," je po "porazu" s 5:6 v smehu pripomnil Brežičan.

Glava bi rada, a noge ne sledijo
Žbogar, ki je bil del Matavževega moštva v modrih dresih, je "garal" v obrambi. "Tekel sem, kar se je dalo. Trudil sem se. Glava bi rada igrala, a noge ne sledijo (smeh). Držal sem se bolj v obrambi in igral bolj počasi, da se ni kaj polomilo. Vsi trenerji mi pravijo: 'Samo pazi, da si ne boš kaj naredil'," je svoje vtise strnil vedno zgovorni jadralec. Izvedeli smo, da je bil dve leti celo vratar domačega nogometnega kluba v Izoli. Od tedanjih soigralcev se je spomnil Tončija Žlogarja.

"Predsednik je presenetil, tudi Tina je dobro igrala. Z njo sem igral že nekajkrat nogomet, in vem, da dobro igra. Fak je bil prav tako hiter, ima spretne noge," je Žbogar povedal še nekaj besed o tekmecih.

Tudi Matavž pohvalil Faka
Biatlonskega svetovnega prvaka je izpostavil tudi Matavž. "Zelo se je izkazal. Je kar hiter in ima zelo veliko kondicije," se je nasmehnil.

"Vesel sem, da me je Tim pohvalil, nisem pa v življenju ravno veliko nogometa 'prešpilal'. Mogoče sem malce talentiran še za kaj drugega kot za biatlon. Včasih igram rekreativno s kolegi, a to je mogoče desetkrat na leto. Rad igram nogomet, čeprav nimam veliko priložnosti. Včeraj sem si kupil kopačke in sem užival. Trenerji nam niti ne dovolijo tega, a tukaj smo vsi športniki in pazimo drug na drugega," je dejal Fak, ki je prvič sodeloval na spektaklu v Biljah in se tudi vpisal med strelce. "Super je, odlična zadeva. Čestitam vsem, ki so sodelovali pri organizaciji. Počaščen sem, da sem bil povabljen, in upam, da bom še kdaj." Tudi on je v tekmečevih vrstah opozoril na Zavca: "Po moje mi je on delal največ težav. Je pa res, da ga nisem mogel veliko kriti, ker je bil pogosto na drugem koncu igrišča."
Zdaj jim preostane le še kraljica Elizabeta
Organizatorji dogodka so z obiskom kneza Alberta II. letvico za prihodnja leta postavili zelo visoko. "Zdaj nam preostane le še kraljica Elizabeta," se je pošalil Birsa, ki seveda upa, da bo drugo leto dobrodelna tekma julija, po evropskem prvenstvu v Franciji.
"Knez nam je marca sporočil, da bi rad prišel in začeli smo se pripravljati na ta obisk. Nikdar pa ne veš, ali bo šlo vse po načrtih. Zelo smo zadovoljni. Iz kneževine smo ves čas dobivali samo pozitivne informacije, v četrtek prejšnji teden pa smo uskladili še zadnje stvari. V veliko čast nam je, da je v nas prepoznal pravega partnerja. Za naprej imamo že neke zamisli, a jih še ne bi izdal," je pojasnil glavni pobudnik in organizator prireditve Matjaž Nemec, domačin iz Bilj in nekdanji Pahorjev tajnik, zdaj pa poslanec v državnem zboru. Visoki gost iz kneževine na Azurni obali ni bil prvič v Sloveniji, pred letom in pol se je udeležil tudi praznovanja Pahorjevega abrahama.
Izkupiček dobrodelne tekme je bil namenjen fundaciji Vrabček upanja za nakup nujne opreme in pripomočkov bolnišničnega oddelka v Stari Gori ter za porodnišnico v Šempetru pri Gorici. Pri fundaciji Vrabček upanja so za MMC povedali, da so na sami prireditvi zbrali 6.000 evrov, skupno pa z drugimi prispevki ob dogodku 13.000 evrov. Oddelek v Stari Gori in porodnišnica si bosta sredstva razdelili, torej bo vsakemu pripadlo po 6.500 evrov.

Znani Slovenci dobrodelno brcali žogo