Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dogodek, v japonščini imenovan "Hadaka Matsuri", je divji, bučni festival, ki poteka vsako leto tretjo soboto v februarju v svetišču Saidaiji Kannonin. Festivala se udeleži približno 10.000 mož, ki pa niso ravno popolnoma goli, ampak njihovo moškost prekriva bombažen predpasnik (fundoshi), nosijo pa tudi bele nogavice (tabi).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Festival, ki slavi bogato žetev, blaginjo in plodnost, se začne najprej z ločenim dogodkom za dečke, katerega namen je vzbujati pozornost mlajše generacije. "Upamo, da bodo tradicijo ohranjali živo tudi v prihodnosti," je za CNN povedala Mieko Itano iz turističnega urada Okayame.

Festival se razvije zvečer, ko možje uro ali dve tečejo okoli kompleksa svetišča, da bi se tako pripravili in očistili z ledeno hladno vodo, preden se stlačijo v glavno stavbo svetišča. Ko se luči ob 22. uri ugasnejo, svečenik z okna v množico vrže sto šopkov vejic in dve srečni 20 centimetrov dolgi palici – in takrat se začne zares.

Festival izhaja iz 500 let starega rituala

Na tisoče polgolih mož, natrpanih v svetišču kot sardine, se kaotično preriva, da bi se dokopali do enega izmed šopkov in/ali dveh palic.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tistim, ki jim uspe, je po legendi zagotovljeno leto sreče. Vse skupaj traja približno pol ure, udeleženci pa običajno dogodek zapustijo s kar nekaj praskami, modricami in zvitimi sklepi.

Goli festival si pridejo ogledat obiskovalci iz celotne Japonske in tudi tujci.

Festival se je razvil iz 500 let starega rituala, ki se je razvil v obdobju Muromachi (1338-1573), ko so vaščani tekmovali za papirnate talismane, ki jih je delil svečenik v templju Saidaiji Kannonin.

Vse več in več vaščanov si je želelo teh papirnatih talismanov in ritual se je naglo razmahnil. A ko so udeleženci hoteli zagrabiti papirček, se je ta strgal. Na poti so jim bila tudi njihova oblačila, zato so se jih nazadnje znebili, papir pa zamenjali za les.

Festival v Okayami pa ni edini goli festival na Japonskem – svojega imajo tudi v Yotsukaidu v prefekturi Chiba, na katerem se možje v enakih predpasnikih spopadajo in čez blato prenašajo otroke – gre za metodo izganjanja hudiča.