V Črni na Koroškem sneženi gradovi kralja Matjaža

Nizke temperature so bile letos naklonjene organizatorjem te največje zimske prireditve na Koroškem, ki so zadnja dva tedna s snežnimi topovi pripravili en velik kup kompaktnega snega za graditelje, še enega pa predvsem za najmlajše, ki se že ves dan veselo dričkajo sredi nastajajočega mesteca snežnih gradov.

V vseh letih doslej je nastalo že okoli 1400 skulptur na prireditvi Gradovi kralja Matjaža. Foto: BoBo
V vseh letih doslej je nastalo že okoli 1400 skulptur na prireditvi Gradovi kralja Matjaža. Foto: BoBo

Z delom so tekmovalci – danes se jih je zbralo 280, tvorili pa so 35 ekip – začeli ob desetih, pri gradnji pa so smeli uporabljati le naravne materiale, kot so voda, sneg, led in bičje. Največkrat so upodobili prav gradove, naredili pa so tudi leden prestol kralja Matjaža in različne živalske motive, je poročala novinarka TV Slovenija Barbara Štor.

Iz velikih kupov umetnega snega je danes nastalo okoli 35 različnih gradov in drugih skulptur, ti pa bodo na ogled vse, dokler bo vreme dopuščalo.

Število ekip graditeljev v zadnjih letih ni tako veliko, kot jih je bilo v preteklosti, pri čemer je bil rekord dosežen leta 2006 s 109 ekipami. V prihodnje bodo zato po besedah županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak prireditev nadgrajevali in predvsem usmerjali v ponudbo zimskega veselja za družine in vse druge obiskovalce. Tako naj bi že prihodnje leto pred osrednjim dnevom gradnje gradov na prizorišče kot povabilo na dogajanje postavili različne ledene in snežne like.

"Opažamo rahel upad pri številu graditeljev, je pa veliko zanimanja za spremljevalne dejavnosti," je povedala županja in dodala, da bo to tudi usmeritev prireditve za v prihodnje. Hkrati si bodo prizadevali prireditev, ki sloni na legendi kralja Matjaža, uvrstiti na seznam nesnovne kulturne dediščine.

Ena od legend pravi, da kralj Matjaž s svojimi vojaki spi za mizo v nedrjih Pece. Ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo kot slovenski kralj prebudil in prišel odrešit svoje ljudstvo.