Množica turistov v objektive lovi Angkor vat ob sončnem vzhodu. Foto: AP
Množica turistov v objektive lovi Angkor vat ob sončnem vzhodu. Foto: AP

Kamboški veleposlanik v ZDA je vodji Amazona Jeffu Bezosu pisal, da so na veleposlaništvu "z zgroženostjo in nejevero" ugotovili, da so podobe templjev Angkor uporabili na "sramotnih izdelkih", kot sta denimo sedež straniščne školjke s pokrovom in kopalniška preproga, piše Deutsche Welle.

Poleg tega je veleposlanik Čum Sunri obsodil "nezaslišane načine uporabe zastave Kraljevine Kambodže" na seriji kopalniških pripomočkov, tudi na zavesi za tuš in preprogi za pod stranišče. "Njihovo razpečevanje je treba hitro ustaviti," je še sporočil Bezosu, direktorju megalomanskega podjetja za spletno prodajo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Templji v Angkorju v provinci Siem Reap so na seznamu svetovne kulturne dediščine od leta 1992, od leta 2017 pa so uvrščeni še pod dodatno zaščito Unesca. Mednje spada kompleks Angkor vat, največji verski spomenik na svetu in simbol Kambodže, ki se pojavi tudi na kamboški zastavi. Gre za eno osrednjih turističnih znamenitosti vzhodne Azije: samo v letu 2013, denimo, ga je obiskalo dva milijona tujih turistov.

Veleposlanikovo pritožbo so podprli s kampanjo na Facebooku, oglasila pa se je tudi kamboška ministrica za kulturo in upodabljajoče umetnosti Pheung Sackona, ki je napovedala protestno pismo Amazonu. Sodržavljanje je pozvala, naj vlado obveščajo o morebitnih drugih izdelkih, ki "žalijo kamboško kulturo".

Z Amazona se še niso odzvali s komentarjem, a velja omeniti, da prodajajo tudi sedeže za straniščne školjke s simboli in znamenitostmi številnih drugih držav.