Izredno priljubljena so osebna imena, imena nogometnih klubov in najljubših glasbenikov. Foto: Reuters
Izredno priljubljena so osebna imena, imena nogometnih klubov in najljubših glasbenikov. Foto: Reuters

Razkrili so sto tisoč najranljivejših gesel, med katerimi je na prvem mestu 123456 – to geslo so dokumentirali v kar 23,2 milijona primerih uporabe.

Precej ranljiva so tudi osebna imena, med katerimi so na vrhu Ashley, Michael, Daniel, Jessica in Charlie, zelo priljubljena pa so tudi imena nogometnih klubov.

Na vrhu teh je Liverpool (280.723 uporab), vseeno pa je bolj številčna uporaba gesla Blink 182 po priljubljeni glasbeni skupini – v tem primeru so našteli 285.706 uporab.

Na izsledke raziskave se je med drugim na družbenem omrežju Twitter odzval tudi pevec skupine Blink 182 Mark Hoppus, in sicer na objavo časopisa CNN, ki je zapisal, da če uporabniki uporabljajo katero izmed gesel na seznamu, je zagotovo prišel čas, da ga spremenijo.

Med nogometnimi klubi so na vrhu seznama še gesla Chelsea, Arsenal, Man Utd in Everton, med glasbeniki pa 50 Cent, Eminem, Metallica in Slipknot.

"Verjamemo, da je spletna varnost za številne lahko nekaj strašnega, a objavili smo ogromno uporabnih nasvetov, s katerimi ste na spletu občutno manj ranljivi," so strokovnjaki zapisali ob objavi izsledkov raziskave. "Nihče ne bi smel občutljivih podatkov ščititi z gesli, ki jih je preprosto ugotoviti – denimo z osebnim imenom, imenom nogometnega kluba ali najljubšega glasbenika."

Poudarili so, da priporočajo kombinacijo treh naključnih, a preprostih besed. "Bodite ustvarjalni in izberite besede, ki si jih lahko zapomnite, a jih drugi ne morejo ugotoviti."