Dražba oblačil bo potekala v četrtek. Foto: Reuters
Dražba oblačil bo potekala v četrtek. Foto: Reuters

75-letna igralka se je odločila, da bo oblačila dala na dražbo, ker je prodala svojo podeželsko hišo na severu Francije, kjer je te kose hranila.

"Obleke je ustvaril zelo nadarjen moški z enim samim namenom narediti žensko še lepšo," je Catherine Deneuve zapisala v sporočilu za avkcijsko hišo Christie's.

Na dražbi bodo ponudili okoli 150 kosov oblačil, od plaščev do večernih oblek in modnih dodatkov, med katerimi so tudi unikati, ustvarjeni posebej za igralko.

Med njimi bo denimo večerna obleka iz leta 1969, ki jo je igralka istega leta nosila, ko je spoznala režiserja Alfreda Hitchcocka. Ponudili pa bodo tudi večerno obleko z nojevim perjem v rožnati barvi.

"Največja ljubezenska afera"

Catherine Deneuve je bila večkrat omenjena kot oblikovalčeva muza in je bila ena od njegovih slavnih prijateljic, med katerimi so bile še monaška princesa Grace, humanitarka Wallis Simpson in španska oblikovalka Paloma Picasso.

Saint Laurent je igralko spoznal pri njenih rosnih 22 letih in prijateljeval z njo okoli 40 let, vse do smrti leta 2008. Leta 2002 je igralka na oblikovalčevi veliki razstavi izjavila, da je bil njena "največja ljubezenska afera".