Naomi Osaka je postala prava junakinja na Japonskem, ko je septembra lani na OP-ju ZDA premagala Sereno Williams. Foto: Reuters
Naomi Osaka je postala prava junakinja na Japonskem, ko je septembra lani na OP-ju ZDA premagala Sereno Williams. Foto: Reuters

V Nissinovem oglasu za instantni ramen Cup Noodle si 21-letna Osaka ni prav nič podobna ‒ na ilustraciji ima namreč valovite, svetlorjave lase, svetlo polt in obrazne poteze belke. Oglas je bil na družabnih omrežjih deležen hudih kritik.

Iz podjetja so sporočili, da ni bil njihov namen, da "pobelijo" športnico, ki je postala na Japonskem narodna junakinja, ko je na OP-ju ZDA septembra lani v finalu premagala Sereno Williams.

"Ni bil naš namen jo pobeliti," je sporočil predstavnik Nissina. "Sprejemamo kritiko, da nismo bili dovolj občutljivi za to, v prihodnje pa bomo pozornejši, ko gre za rasne raznolikosti."

Naomi, kot jo vidijo pri Nissinu. Foto: Youtube Nissin
Naomi, kot jo vidijo pri Nissinu. Foto: Youtube Nissin

Niso pa iz Nissina sporočili, kaj se bo zdj zgodilo z oglasom, naslovljenim "Lačni zmag", ki ga je zasnoval Takeši Konomi, veteranski avtor mang (japonskih stripov, op. a.). V oglasu je upodobljen še Naomijin rojak in teniški kolega Kei Nišikori.

"Popolno razočaranje"

Baye McNeil, temnopolti ameriški pisec, ki živi na Japonskem, je v kolumni za Japan Times zapisal, da so pri Nissinu načrtno popravili videz Osake, da bi bila ta "komercialno privlačnejša".

Ob tem je poudaril, da so bili predstavniki mlade teniške zvezdnice vpleteni v izdelavo oglasa, a obtožil Nissin, da je "zamudil priložnost, da bi prikazal, da se Japonska trudi biti vse bolj vključevalna, raznolika in napredna".

"Težko sem že čakal na oglas z Osako, ker ni prav pogosto, da bi v kaki večji japonski oglaševalski kampanji nastopala temnopolta ženska. A ko sem si ogledal oglas, sem bil resnično razočaran, ko sem videl, da v njem dejansko ni temnopolte ženske. Namesto tega sem videl pobeljeno različico Osake," je zapisal.

Ne Osaka ne Nišikori, ki se oba trenutno bojujeta za naslov na OP-ju Avstralije (Nikišori je bil sicer danes prisiljen svoj dvoboj predati), oglasa javno nista komentirala.

Osaka je bila rojena na Japonskem japonski materi in haitskemu očetu, a se je pri treh letih z družino preselila v ZDA in odraščala na Floridi. Ima dvojno državljanstvo.