Obred poteka v večernih urah ob soju bakel. Foto: EPA
Obred poteka v večernih urah ob soju bakel. Foto: EPA

Tradicionalna prireditev, ki so jo prvič izvedli leta 1838 ob koncu obiska carja Nikolaja I., je poslovilni obred, ki ga izvede pihalni orkester, odred oboroženih vojakov in četa baklonoscev. Poleg vojaške koračnice in pozdrava obred vključuje še molitev za mirno vrnitev vojakov.

Ob odhodu Ursule von der Leyen imajo v nemški vojski mešane občutke. Foto: Reuters
Ob odhodu Ursule von der Leyen imajo v nemški vojski mešane občutke. Foto: Reuters

Tradicija izvira iz časov verskih vojn v srednji Evropi, ko so oficirji vsak večer obiskali pivnice in potrkali po pipah (Zapfen), iz katerih so točili pivo in vino. S tem so naznanili, da se morajo vojaki vrniti v tabor in da je napočil čas nočnega miru. To gesto so vojaki poimenovali črta čez pipo (Zapfenstreich). Izraz pa se je kmalu razširil na vse vojaške obrede ob večernem počitku v taboru.

V 19. stoletju so pruski kralji po vzoru drugih Evropskih vojaških velesil uvedli uradne večerne klice k miru in Zapfenstreichu dodali večerno molitev. Veliki Zapfenstreich od takrat izvajajo kot prestižnejšo obliko tega večernega vojaškega obreda ob odhodih tujih dostojanstvenikov in koncu mandata predsednika, kanclerja ali obrambnega ministra. Poleg tega je stalnica vseh pomembnejših vojaških praznovanj, zaigrali pa so ga tudi ob združitvi Nemčij ob padcu Berlinskega zidu. Obred so za pridobivanje ugleda seveda s pridom zlorabljali tudi nacisti, a sedanji organizatorji dogodka poudarjajo, da si zločinci in njihova dejanja v 40. letih prejšnjega stoletja ne morejo prilastiti bogate in ponosne nemške vojaške tradicije.

Ursula von der Leyen se od funkcije obrambne ministrice poslavlja, ker bo zasedla mesto predsednice Evropske komisije. Častni gost obreda si lahko izbere tri skladbe, ki jih pihalni orkester zaigra na serenadnem delu. Dosedanja ministrica si je izbrala Wind of Change skupine Scorpions, ki prav tako kot nekdanja obrambna ministrica izhajajo iz Hannovra, pesem pa je ob združitvi Nemčij v devetdesetih letih postala himna prenovljene Nemčije. Poleg tega bodo zaigrali še Mozartov Ave verum corpus in Beethovnovo Odo radosti. Izbrane skladbe imajo pomemben simbolni pomen in mnogi komentatorji v njih vidijo mešanico krščanskih in evropskih vrednot, ki jih zastopa von der Leyenova.