Koncert so organizirali z namenom promocije egiptovskega turizma. Foto: Reuters
Koncert so organizirali z namenom promocije egiptovskega turizma. Foto: Reuters

Za odrom so oboževalci lahko opazovali tri ogromne piramide, na suhem pa niso ostali niti tisti, ki so koncert želeli spremljati od doma, saj je bil na voljo tudi spletni prenos v živo.
Koncert je bil organiziran pod okriljem egiptovskega turističnega ministrstva, ki si želi državo postaviti nazaj na turistični zemljevid, potem ko se je obisk turistov po letu 2011 začel močno zmanjševati.

"Ogromno truda je bilo potrebnega, da smo danes lahko tukaj, a je absolutno vredno," je pojasnila oboževalka iz Winsconsina, ki je zaradi koncerta doma pustila pet otrok. "Vedno sem si želela obiskati Egipt in videti piramide. Spektakularno je tukaj videti Red Hot Chili Peppers, ki so moja najljubša zasedba vseh časov."

Pod odrom se je zbralo deset tisoč oboževalcev zasedbe. Foto: Reuters
Pod odrom se je zbralo deset tisoč oboževalcev zasedbe. Foto: Reuters

Pevec Anthony Kiedis, basist Michael Balzary in bobnar Chad Smith so se tako pridružili skupinama The Grateful Dead inThe Scorpions ter Franku Sinatri, ki so pred katerim izmed sedmih čudes sveta igrali v preteklosti.

To je bil prvi koncert na zgodovinski lokaciji po letu 2015, ko je tam nastopil pianist Yanni.

Po besedah organizatorja Karima El Chiatyja so oboževalci zaradi koncerta v Egipt pripotovali iz 67 različnih držav. "Zdi se mi, da ima Egipt močno bazo oboževalcev, vendar za to, kar smo želeli storiti torej promovirati turizem v Egiptu smo potrebovali zasedbo tako velikega kova."

Red Hot Chili Peppers so prodali več kot 60 milijonov plošč, osvojili šest grammyjev, leta 2012 pa so jih sprejeli v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Trenutno so na svetovni turneji in pripravljajo že 12. studijski album, ki bo prvi po The Getaway iz leta 2016.