Bustillo se je odločil, da opravila združi, pri tem pa naredil nekaj napak. Foto: YouTube
Bustillo se je odločil, da opravila združi, pri tem pa naredil nekaj napak. Foto: YouTube

Skoraj vsi po svetu so se že prilagodili delu od doma, ki kljub številnim prednostim prinaša tudi izzive. Še posebej staršem, ki morajo obenem poskrbeti tudi za svoje otroke. Opravljanje dveh stvari hkrati se vedno ne izkaže za najboljšo rešitev, kar dokazuje primer občinskega svetnika Bernarda Bustilla.

Na začetku tega tedna so se svetniki v Torrelavegi sešli, da bi razrešili nekaj najnovejših vprašanj in javnosti posredovali aktualne informacije v povezavi s koronavirusno situacijo. V skladu z dogovorom so svetniki ob 8. uri zjutraj poklicali Bustilla, sejo pa v živo oddajali med novinarje in prebivalce.

Sestanek je trajal dlje, kot je Španec pričakoval. Začelo ga je skrbeti, da se mu ne bo uspelo oprhati, pravočasno pripeljati hčere na popoldanske dejavnosti in priti v službo, Bustillo je namreč za polovični delovni čas zaposlen kot inštruktor plavanja. Odločil se je, da opravila združi, pri tem pa naredil nekaj napak, ki so bile plod pomanjkanja tehnološkega strokovnega znanja in izkušenj s pametnimi napravami. Zaslon videoklepeta je samo minimiziral, kamera je še vedno ostala vklopljena, prav tako tudi mikrofon, čeprav je bil Španec prepričan, da ga drugi ne vidijo, medtem ko on njih lahko sliši.

V spodnjem kotu zaslona se je tako začel pretakati posnetek, kako se prha, piše The Guardian. Na Špančevo “srečo” je pogled nekoliko zastiralo glazirano steklo, vseeno pa je bilo v pogovoru mogoče slišati tekočo vodo in nenehno zvonjenje mobilnega telefona, ko so ga sodelavci želeli opozoriti, da je njegova kamera še vedno vklopljena. “Povej Berniju, hitro mu povej,” je bilo slišati, ko je Bustilla izstopil iz prhe, “ga ne moremo odklopiti ali česa narediti?” Nadzor je prevzel župan, ki je pospešeno končal sejo.

Pa kljub temu ne dovolj hitro, da bi preprečil širjenje posnetka po spletu. Bustillo se je na družbenih omrežjih opravičil, pojasnil nedolžen pripetljaj, ponudil pa je tudi svoj odstop. "Takšne anekdote so v zadnjih tednih zaradi razcveta dela od doma postale običajne." Dodal je še, da je zaradi dela kot plavalni inštruktor bolj samozavesten s svojim telesom. "Polovico svojega življenja sem preživel napol gol in ni me sram golote – svoje ali od drugih," je dejal. "Obžalujem, da je konec mojega političnega življenja povezan z goloto, ki je popolnoma naravna stvar.”

To še zdaleč ni edina zgodba, ki izpostavlja nevarnosti dela na daljavo. Prejšnji mesec se je irski poslanec Luke "Ming" Flanagan seji Evropskega parlamenta pridružil virtualno, ob tem pa v naglici nerodno postavil svoj tablični računalnik. Oblečen je bil zgolj v srajco in spodnjice, kar so lahko opazili tudi vsi navzoči.